Alimentația de astăzi este, din nefericire, un furnizor de toxine. La fel, aerul poluat, apa, alcoolul și tutunul, medicamentele și chiar produsele cosmetice îţi bombardează zilnic organismul cu substanţe nocive. Mesele îmbelşugate şi preparatele tradiţionale de sărbători îţi afectează metabolismul şi încetinesc procesul de eliminare a toxinelor din organism. Mai mult, propriul organism produce toxine, în cadrul proceselor metabolice obișnuite.
Detoxifierea este un proces natural de eliminare şi neutralizare a toxinelor din organismul nostru, care te ajută să îţi menţii sănătatea şi vitalitatea. De aceea, după sărbători, când organismul nostru a acumulat foarte multe toxine, este indicat să urmezi o cură uşoară de detoxifiere.
Există mai multe metode prin care îţi poţi detoxifica organismul. Pe lângă o alimentație sănătoasă, care să includă multe fructe și legume proaspete, păstura de albine reprezintă un ajutor eficient în procesul de detoxifiere naturală a organismului.
Ce este păstura de albine?
Păstura, denumită popular “Pâinea albinelor” este polenul fermentat de către albine, în condițiile naturale ale stupului. Polenul este adus în stup și introdus în celula fagurelui împreună cu mierea și enzimele proprii ale albinelor. În final, celula este sigilată cu ceară. Aici, sub influența substanțelor adăugate de albine, a microorganismelor, a temperaturii și umidității ridicate din stup, polenul trece printr-o serie de modificări biochimice şi structurale, transformându-se astfel, după 3 luni de fermentare, în păstură. Aceasta este un adevărat superaliment care asigură organismului uman majoritatea nutrienţilor de care acesta are nevoie.
Cura de detoxifiere cu păstură de albine
Păstura este un bio-stimulator natural bogat în fitohormoni, polifenoli cu efect antioxidant, elemente minerale şi substanţe active. Complexul de vitamine, minerale, lacto-fermenți, aminoacizi şi enzime ce se găsesc în păstură fac din acest produs o importantă sursă de energie, vitalitate şi bunăstare generală, iar conţinutul bogat de seleniu asigură o detoxifiere rapidă organismului.
Păstura de albine este recomandată în dieta de detoxifiere şi mai ales dacă ai afecţiuni digestive, de la constipaţie cronică, enterocolite sau colite de fermentaţie până la tranzit intestinal dereglat sau boli ale colonului. Aceasta este utilizată cu succes şi în cadrul taberelor detox sau a programelor detox realizate în centre specializate, deoarece asigură o detoxifiere profundă, dar blândă în acelaşi timp. De asemenea, cura cu păstură este foarte benefică şi înainte de a urma un regim de slăbit.
Consumul regulat de păstură sau o cură cu păstură ajută foarte mult în menţinerea sănătăţii şi prevenirea numeroaselor boli. Păstura poate fi integrată foarte uşor în alimentaţia zilnică, deoarece are un gust foarte plăcut, dulce-acrişor.
Pentru cei care preferă un gust mai dulce, există și varianta dizolvării păsturii în miere crudă – în acest fel, acțiunea păsturii va fi potențată de proprietățile mierii. De aceea, ApiLand a creat si Păstura în miere.
Beneficiile unei cure cu păstură :
- Ajută la detoxifierea organismului
- Protejează ficatul și tubul digestiv
- Reface flora intestinală
- Reduce colesterolul din sânge
- Previne şi tratează anemiile
- Întăreşte sistemul imunitar.
Pe lângă păstură, polenul crud şi mierea crudă sunt de asemenea surse naturale de vitamine, minerale, antioxidanţi şi alte substanţe esenţiale pentru sănătatea organismului nostru, ce pot fi folosite în curele de detoxifiere în diverse shake-uri sau gustări. Acestea ajută la întărirea imunităţii, cresc nivelul de energie al organismului şi favorizează eliminarea stresului şi diminuarea oboselii.
Cum se administrează păstura?
Se recomandă consumul de păstură în cure de minim 6 săptămâni, dar aceasta poate fi consumată tot timpul anului, fără restricții.
Doza uzuală este de: 1 linguriță pe zi - 3g pentru copii şi 1 lingură pe zi - 5-10g pentru adulţi.
În concluzie, putem spune că păstura conține toate componentele esențiale vieții. Este un produs unic ce nu poate fi sintetizat în laborator, fără de care albinele nu pot supraviețui și ale cărui efecte benefice sunt greu de egalat de orice alt produs al naturii.