Eticheta super-alimente este acordata ca premiu alimentelor cu mare denstitate nutritiva, care contin mai multi nutrienti si antioxidanti pe imbucatura decat multe alte alimente. Super-alimentele sunt hrana, nu doar extracte nutritive, minerale sau vitamine vandute ca suplimente pentru hrana, cum ar fi capsulele B complex, etc.
Se poate supravietui doar cu cateva super-alimente, dar mesele nu prea umplu stomacul. Cu toate acestea, ca alimente, corpul le accepta mai usor decat majoritatea suplimentelor si extractelor. Asa ca mancati hrana buna cu superalimentele adaugate la aceasta.
Aici sunt cele sapte superalimente de luat in consideratie
(1) Chlorella este tratata de majoritatea ca supliment. Dar este de fapt un aliment. Pe la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, era considerata o solutie pentru foametea din lume, deoarece este asa de usor de cultivat si colectat din iazurile de apa dulce sau lacurile facute de om.
Ideea a fost abandonata, deoarece peretii celulari ai chlorellei erau prea tari pentru a fi digerati. Dar a fost dezvoltata o tehnica de a sparge mecanic peretii celulari ai algei, fara a afecta calitatea nutritiva.
Astazi, majoritatea marcilor de chlorella vor spune “pereti celulari sparti”, indicand ca nutrientii sunt usor asimilabili. CGF, factorul de crestere al chlorellei, ajuta la chestiunile legate de incetinirea imbatranirii celulare. Mai si leaga metalele grele (chelare) pentru a le inlatura din corp, mai mult decat oricare alt superaliment verde. Puteti citi mai multe despre chlorella aici:
(2) Spirulina sau alga albastra-verde este un alt superaliment verde condensat. Considerata o alga, tehnic este considerata un tip de bacterie unicelulara benefica sau o incrucisare intre bacterie si alga, continand elemente de la ambele tipuri de microorganisme.
Oricum, ca si chlorella, este un aliment celular stravechi si simplu, care este colectat din apa dulce. Unii experti in hrana sanatoasa, inclusiv Health Ranger, amesteca laolalta spirulina si chlorella.
(3) Kale(varza furajera) este o planta din familia verzei si are un gust cu care te obisbuiesti in timp. Dar daca faci un suc de kale cu morcovi si mere nu vei mai avea o asemenea problema. Extragerea lenta a sucului cu un aparat masticator pastreaza pachetul puternic nutritiv al kalei chiar si mai condesat, impreuna cu toate enzimele intacte. Ce mai poti face pentru a imbunatatii gustul acesteia este sa o "masezi"' cu niste suc de lamaie.
(4) Cacao este un superaliment care este usor de mancat sub forma de ciocolata. Cacaoa este baza ciocolatei, si are cel mai inalt indice ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity/capacitate de absorbtie a radicalilor oxigenului) dintre toate alimentele.
Poti rasni boabele de cacao si sa pui pudra in laptele de migdale sau susan. Sau poti manca bomboane de ciocolata semi-dulci sau negre care au cel putin 70% cacao. Cacaoa/ciocolata neagra protejeaza impotriva problemelor cardiovasculare si imbunatateste functionarea creierului.
(5) Semintele de chia sunt bogate in omega-3 si spre deosebire de semintele de in, nu trebuie macinate. Ele sunt un pic mai scumpe decat semintele de in, dar ofera mai multi nutrienti si de asemenea protejeaza impotriva bolilor de inima.
(6) Semintele si uleiurile de canepa sunt disponibile la magazine si online. Ele furnizeaza ceea ce multi considera echilibrul perfect intre omega-3, 6 si 9.
Ele sunt bogate in fibre si alti nutrienti de baza, oferind o combinatie proteica completa. Semintele de canepa si uleiurile mai contin micronutrienti anticancerigeni si care sporesc sanatatea inimii.
Cresterea canepii “industriale” este legala in Romania, deoarece nu contine practic nici un pic de THC (chestia care te ameteste). Totusi SUA inca interzice cresterea canepii pe terenurile americane.
(7) Sucul de noni care este crud si nu denaturat. Acest suc amplifica imunitatea si este medicinal, spre deosebire de marfa supraevaluata de la grupurile MLM care este reconstituit din concentrate congelate si indulcit.
(7a) Trebuie adaugat si sucul de aloe vera. Din nou, ar trebui sa fie organic si neamestecat cu nimic altceva. Sucul de aloe vera este intaritor al sistemului imunitar si foarte bun din punct de vedere medicinal.
Nu spune FDA (Federal and Drug Administration – Agentia pentru Alimente si Medicamente a SUA) si AMA (American Medical Association), dar de fapt sunt consemnate clinic cazuri de SIDA si cancer vindecate in urma consumului masiv de aloe vera. (http://www.naturalnews.com/034738_aloe_vera_cancer_AIDS.html)
Sursele pentru acest articol includ:
http://canadahempfoods.com/faq.html
http://www.stress-relief-teacher.com/superfoods.html
http://healthmaven.blogspot.com
http://www.naturalnews.com/040431_nutrient_density_superfoods_kale.html - alimente
..."deoarece nu contine practic nici un pic de THC (chestia care te ameteste)". Asta este exprimare???. Chestia care te amețește este substanța halucinogenă!!!
Buna! Ne recomandati si noua o Aloe Vera cat mai adevrata?fara alte adaosuri? Mulțumesc!
Cred ca lista nu e batuta-n cuie. Eu am gasit una diferita anul trecut... cateva alimente sunt comune totusi. Presupun ca depinde de cine face studiul.
Ati omis Catina, regina plantelor medicinale!!! Crescand in zona noastra, sansa de a o gasi in mod natural, netratata, este foarte mare.
ati omis exact CEL MAI (!!!) complet aliment pentru uz uman si animal si anume Moringa Oleifera: 48 de antioxidanti, 19 aminoacizi, de doua ori mai multe proteine decat iaurtul, Omega 3+6+9, mai multa vitamina C decat lamaia, mai mult betacaroten decat morcovul, mai mult fier decat spanacul, mai multa vitamina E decat alunele de padure, mai mult potasiu decat bananele, mai mult calciu decat laptele, pe scurt Moringa INLOCUIESTE 30 de alimente si trateaza 300 de boli.
Da asa este Morinda este unul dintre cel mai nutritive ulei de pe planeta
Unde o gasesti?multumesc
O gasesti sub forma de pliculete pt ceai, pudra sau planta in sine pe www.rolplant.ro . Iata si un linkhttp://www.rolplant.ro/product/search;search;moringa .Succes
Multumim pentru articol, insa cred ca lista e cu mult mai lunga....
chiar nu stiam de aceste 7 elemente nutritive, multumesc!
http://drcalinmarginean.blogspot.ro/2011/06/paralela-intre-pudra-de-roscove-carob-k.html
Un articol excelent! Intr-adevar, in cazul sucurilor de fructe, pentru efecte vizibile, inclusiv efecte terapeutice, acestea trebuie sa fie concentrate, sa provina din culturi CERTIFICATE ORGANIC (USDA in USA si EU in Europa - cele mai dure organisme de certificare) + FDA, sa nu contina zahar, indulcitori, conservati si arome identic naturale, sa nu contina alcool si alti aditivi. Sucurile din fructele de noni, acai berry, mangostana se pot adauga in shake-urile si bauturile smoothie pe care le preparam, 30 ml e suficient pentru o sanatate excelenta. In caz de boala, dozele necesare sunt mai mari, dar va asigur ca merita, in comparatie cu efectele secundare pe care le provoaca antibioticele. Pur si simplu organismul nostru le iubeste si le accepta pentru ca sunt din natura!
Suc de noni, seminte si ulei de canepa, semine de chia, cacao boabe, spirulina si Chlorella gasesti la magazinul bio naturist Biocarmen din Galati Pentru bautorii de cafea recomand cafeaua ecologica olandeza Simon Levelt.
As mai adauga la aceasta lista si fructele de padure, crude sau deshidratate.
Fara cafea nu pot traii,dimineata un canoi de cafea si dupa aia poti vb vu mine, si ciocolata daca sunt nervoasa mananc si m-am calmat!
Draga Maria, a putea sau a nu putea sunt doar lucruri asupra carora tu poti avea totusi influenta. E doar o "imagine" in capul tau ca "nimic nu merge fara cafeaua de dimineata". Daca vrei sa renunti la ea, daca ai ajuns la concluzia ca bei prea multa, daca iti face probleme consumul de cafea si vrei sa reduci cantitatea, orice e posibil. Nu iti va fi usor din prima zi...nu a fost usor nici sa inveti sa mergi sau sa scrii (iti mai amintesti paginile intregi pe care le umpleai cu "bastonase"?)...dar e realizabil. Pentru inceput, ar trebui sa bei mai intai, pe stomacul gol, o cana de apa, si dupa 20-30 de minute sa bei cafeaua. adica te trezesti, mergi la toaleta, iti clatesti gura de "gustul de noapte", dupa care bei apa, care ar trebui sa fie la temperatura camerei. intre timp faci dush, te imbraci etc...si e momentul cafelei. Dar daca ai daor aceasta cafea de dimineata, nu e neaparat nesanatos, orice e permis atata tmp cat nu sunt depasite niste limite. Ok, nu vreau aici sa fac un curs de nutritie...daca vrei mai multe informatii, ma poti contacta pe greutatealacontrol@yahoo.com Sa avem o zi buna! Romelia
Din thumbnail am crezut c? frunta? în top va fi cafeaua. Pe 1 ianuarie am un an de când am dat cafeaua pe cicoare (?i mult ceai). A fost un 'new year's resolution' îndeplinit cu succes. S? vedem cum va fi la anul. :P