Ducand in spate o cantitate prea mare de tesut adipos in raport cu statura si conformatia noastra, riscul problemelor de sanatate creste. Unii oameni se ingrasa mai usor decat altii insa cu motivatie suficient de puternica multe persoane pot pierde excesul de grasime si implicit excesul de kilograme, imbunatatindu-si astfel starea fizica.
De ce am ales sa vorbim despre cum putem scapa de excesul de grasime si nu de excesul de kilograme? Pentru ca nu kilogramele sunt sursa problemei, ci stratul de grasime. Cei mai multi doctori sunt de acord ca tesutul adipos este un "scut" al corpului impotriva toxinelor. Pentru a evita ca toxinele sa ajunga la organe, acestea sunt transportate si inglobate - mai bine zis "izolate" - in celule de grasime.
Asadar, acesta este motivul pentru care de cele mai multe ori multe diete nu dau rezultate - sunt axate pe pierderea exclusiva de kilograme - aici incluzand apa, muschi si grasimi iar dupa terminarea acestora, corpul isi reia vechile obiceiuri.
In multe tari din lume obezitatea este o problema pentru ca a avea un exces de grasime creste riscul imbolnavirii grave (boli arteriale, cardiace,diabet, osteoartrita, tulburari digestive, anumite tipuri de cancer - in special mamar si uterin, sterilitate, probleme menstruale si legate de sarcina si nu in ultimul rand, vene varicoase).
Tratament
Uitati de dietele fade, restrictive pentru ca nu pot da rezultate pe termen lung. Unica metoda sigura de a ajunge la o greutate buna si a o mentine este schimbarea stilului de viata si implicit a obiceiurilor alimentare. Statistic vorbind, dintre cei care tin regimuri de slabire, 98% pun la loc greutatea pierduta sau mai mult in decurs de 5 ani. Pentru a pierde in greutate sanatos, eliminand grasimea si "cultivand" masa musculara, incercati sa aveti in vedere si sa respectati aceste sugestii
- Adoptati obiceiuri alimentare sanatoase, care sa includa cat mai multe alimente proaspete, hranitoare. Daca alegeti in proportie mare alimente rafinate sau dintre cele continand multe grasimi saturate dar fara acizi grasi esentiali, risipiti o mare parte din aportul de calorii si organismul al putea sa nu obtina suficient de multi nutrienti.
- Alegeti alimente bogate in fibre - orez brun, nuci, seminte, fructe, legume, cereale integrale. Fibrele creaza senzatia de satietate, impiedica oscilari excesive ale zaharului in sange si ajuta la o digestie optima.
- Mancati cat mai multe alimente bogate in acizi grasi esentiali - nuci, seminte, avocado,seminte de chia, cereale integrale. Ele ajuta la cresterea ratei metabolice.
- Mai bine mancati de 5-6 ori pe zi (oricand simtiti nevoia) cate putin, decat de 1-2 ori in exces. Cand va e foame, activitatea metabolica scade si astfel ardeti mai putine calorii,intrucat organismul se asteapta sa-i fie foame; mancand des cantitati mici, puteti impiedica aceasta stare.
- Daca stomacul va permite, adaugati din cand in cand ardei iute si alte condimente mancarurilor preferate. Pe langa faptul ca adaugati arome in plus,acestea accelereaza metabolismul timp de 3-4 ore dupa masa.
- Beti ceai verde - ideal ar fi sa inlocuiti treptat cafeaua cu ceai verde - studiile sugereaza posibilitatea ca acesta sa duca la arderea grasimilor si implicit la pierderea in greutate.
- Evitati mancarurile prajite, cele cu adaos de zahar, precum si alcoolul .
- Consumati zilnic multe lichide (apa,ceai, sucuri naturale, fructe si legume)
- Daca banuiti ca la baza problemei pe care o aveti sta o sensibilitate alimentara (o alergie sau o afectiune autoimuna) - abordati o dieta de eliminare pentru a observa ce alimente va fac rau. O sensibilitate alimentara poate duce la retentie de lichid, fiindca dupa ce proteinele din alimente sunt prinse de anticorpi, ele irita peretii vasculari,permitand lichidului limpede sa treaca din sange in tesuturi. Poate sa mareasca pofta de dulciuri, de mancaruri bogate in amidon si eventual sa incetineasca metabolismul. Faina rafinata,laptele, alunele si fructele de mare sunt cele mai frecvente cauze ale sensibilitatii alimentare.
- Nu uitati sa faceti miscare zilnic cel putin 30 de minute
Controlul stresului
Daca mancarea va este sursa principala de alinare si siguranta veti constata ca in momentele de stres si neliniste va subminati dorinta de a slabi, mancand in exces. Alcatuiti o lista de activitati placute care in clipele dificile sa ia locul mancatului.
Te-ar putea interesa si:
Cele mai bune sfaturi pentru o gestionare eficienta a stresului
Aromaterapie
Masajul cu uleiuri esentiale ajuta la mentinerea pielii fine si suple. Printre uleiurile eficiente se numara cele de telina,fenicul,ienupar, levantica, lamaie, portocala amara, sovarf si rozmarin. Evitati uleiul de levantica in primele 20 de saptamani de sarcina si uleiurile de fenicul, sovarf si ienupar pe parcursul intregii sarcini.
- Masati-va picioarele si abdomenul folosind 4 picaturi din uleiurile alese la 1 lingura de ulei de migdale dulci sau de samburi de struguri.
- Adaugati intr-o baie calda 6 picaturi din uleiul esential ales.
Cel mai important, fiti informati si constienti de alegerile pe care le faceti!