Tipul de grasime pe care il mananci ar putea afecta nu doar riscul tau de a te imbolnavi de inima, ci si locul din corp unde strangi kilogramele suplimentare, sugereaza noi cercetari.
Oamenii care au mancat cantitati suplimentare de grasimi saturate au avut tendinta de a acumula grasime in jurul taliei si al ficatului. In acelasi timp, oamenii care au consumat cantitati suplimentare de grasimi polinesaturate, care provin in mod tipic din uleiuri vegetale, au avut talii mai zvelte, a descoperit s-a constatat in cadrul studiului
Grasimea din jurul taliei, sau grasimea “de pe burta” si cea din apropierea ficatului sunt cele despre care se crede ca sunt deosebit de nesanatoase si au fost puse in legatura cu riscul sporit de diabet si boli de inima. Puteti citi mai multe dspre acest lucru in articolul : Grasimea de pe burta, cea mai periculoasa grasime
Aceste noi descoperiri reintaresc liniile directoare curente in ce priveste dieta, care spun ca oamenii ar trebui sa manance mai multe grasimi polinesaturate din uleiurile vegetale si mai putine grasimi saturate de la carnea rosie si unt, a spus co-autorul studiului, Ulf Riserus, profesor de nutritie clinica la Universitatea din Uppsala, Suedia.
Pericolul grasimii de pe burta
Cercetarile au legat kilogramele suplimentare din jurul taliei de sindromul metabolic, o colectie de simptome conectate cu bolile de inima si diabetul. Aceste simptome includ hipertensiunea, nivelul scazut al HDL (colesterol bun) si nivel inalt al zaharului din sange.
Este neclar motivul exact pentru care grasimea din zona burtii afecteaza intr-asa masura riscurile pentru sanatate, dar o teorie sugereaza ca, grasimea de pe burta si ficat ar putea fi mai sensibila la hormonii de stres, cauzand eliberarea mai multor acizi grasi in ficat. Acest lucru, la randul lui, ar putea face mai dificil pentru ficat sa raspunda la insulina, hormonul ce regularizeaza zaharul din sange, a spus Riserus.
Multe studii au pus in legatura dietele cu nivel inalt de grasimi saturate si riscul mai inalt de boli cardiace, dar motivul acestei legaturi nu a fost clar [7 Foods Your Heart Will Hate/7 alimente pe care inima ta le va respinge]
Schimbari de grasime
Pentru a intelege mai multe despre legatura dintre grasimile saturate si bolile de inima, Riserus si colegii lui au dat la 39 de tineri, barbati si femei in fiecare zi o briosa cu 750 de calorii, pentru a o manca in plus fata de dieta normala. Jumatate din briose erau facute cu ulei de palmier, o grasime saturata, in timp ce restul era copt cu ulei de floarea-soarelui, o grasime polinesaturata.
Dupa sapte saptamani, cercetatorii au masurat grasimea pe care au acumulat-o participantii pe durata studiului, ca si grasimea lor corporala totala. Cercetatorii au facut aceste masuratori utilizand imaginile prelucrate pe calculator prin tehnica rezonantei magnetice (MRI) si un pletismograf cu dezlocuirea volumului de aer, care inregistreaza densitatea generala si volumul unei persoane.
Ambele grupuri de subiecti au acumulat in mare acelasi numar de kilograme, dar cei care au mancat portiile cu grasimi saturate au avut tendinta sa acumuleze acea greutate in jurul stomacului si organelor viscerale (din cavitatea abdominala), potrivit studiului. Aceste persoane au mai pus si mai putina masa musculara decat cei care au mancat briosele cu grasimi nesaturate.
Exprimarea diferita a genelor
Echipa a mai masurat exprimarea genelor din grasimea subcutanata abdominala, care este grasimea localizata chiar sub piele
“Am descoperit ca grasimile polinesaturate au ‘declansat’ unele gene care amplifica disiparea de energie, limiteaza depunerea grasimii corporale si ar putea incuraja castigul de masa musculara”, a spus Riserus site-ului Live Science.
Nu este clar de ce grasimile nesaturate ar putea favoriza o mai sanatoasa acumulare de grasime, dar studiul sugereaza ca grasimea din diferitele parti ale corpului ar putea activa gene diferite care ar putea favoriza un tip de depunere a grasimii fata de altul, a spus Riserus.
Unele dovezi de mai demult sugereaza ca insasi alimentele ar putea afecta modul in care corpul proceseaza nutrientii, a spus coautorul studiului, Frederik Rosqvist, doctorand in sanatate publica si stiintele ingrijirii medicale de la Universitatea din Uppsala.
Surse:
http://www.huffingtonpost.com/2014/03/05/fat-diet-body-weight-waistline-polyunsaturated-saturated_n_4903985.html
http://www.livescience.com/34733-heart-disease-high-cholesterol-heart-surgery.html
http://live.huffingtonpost.com/r/archive/segment/spanx-and-other-shapewear-are-literally-squeezing-your-organs/52de991178c90a734f000281?cn=tbla
http://www.livescience.com/35613-vegetarians-lower-risk-metabolic-syndrome.html
http://www.livescience.com/14781-unhealthy-fried-foods-heart-attacks.html
http://www.livescience.com/36458-saturated-fats-diet-gut-diseases.html
http://www.livescience.com/13068-body-fat-index-obesity-calculator.html - grasime