Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. 4 obiceiuri de avut in vedere pentru a creste copii fericiti

4 obiceiuri de avut in vedere pentru a creste copii fericiti

Nu exista parinte care sa nu-si doreasca pentru copilul sau copiii sai tot ce este mai bun in viata, inclusiv fericire. Insa felul in care parintii cred ca isi fac copiii fericiti este de multe ori contrar deceniilor de stiinta care ne demonstreaza m

Nu exista parinte care sa nu-si doreasca pentru copilul sau copiii sai tot ce este mai bun in viata, inclusiv fericire.

Insa felul in care parintii considera ca isi fac copiii fericiti este de multe ori contrar deceniilor de stiinta care ne arata cateva metode practice de promovare a bunastarii.

Pentru a rezuma aceste cercetari importante, fericirea are trei aspecte, sau "nuante":

Placerea este genul de fericire pe care parintii o cauta pentru ei si pentru copiii lor. Scopul placerii este de a satisface dorintele si preferintele - de exemplu, mancarea preferata, experientele distractive si lucrurile frumoase.

Alegem tabere de vara care sa le "placa" copiilor, le facem mancare pe care sa o manance cu "placere", organizam intalniri sau petreceri cu copii cu care sa le "placa" sa se joace si asa mai departe. Cu timpul, aceste interactiuni repetate ii invata pe copii ca fericirea inseamna sa te simti bine, sa te distrezi si sa obtii tot ce vrei.

Placerea si satisfactia obtinuta pot crea o fericire de scurta durata care nu tine foarte mult. Daca ne dorim vieti fericite si implinite, trebuie sa-i invatam sa-si echilibreze preferintele in functie de ce este bun, important si ce conteaza. Studiile care analizeaza principiile care stau la baza fericiri arata ca doua dintre calitatile care asigura o fericire de durata sunt dedicarea si servirea.

Dedicarea este utilizarea creativa a propriilor abilitati atunci cand intampinam dificultati. Aceste activitati deseori duc la o stare de "implicare", de absorbire totala in ceea ce facem. Muzica si sportul sunt exemple bune in acest sens, insa aratam dedicare in orice situatie in care trebuie sa ne folosim toate calitatile pentru a depasi o provocare.

Important de mentionat este ca activitatile care duc la aceasta stare de implicare nu sunt tot timpul "distractive" sau placute, cel putin la inceput. Cantatul la un instrument sau invatarea unui program nou pe calculator, de exemplu, sunt activitati complexe, care necesita calitati precum rabdare si perseverenta pentru a le stapani.

Servirea este atunci cand ne punem abilitatile in slujba unui bine suprem. Cand suntem manati de un spirit de servire, ne concentram pe teluri care depasesc propriile dorinte personale. Grija si compasiunea fac parte integranta din proiectele de servire.

Concluzia? Dedicarea si servirea ne fac mai fericiti si mai satisfacuti de viata decat placerea, iar sentimentul de servire contribuie si la fericirea altor oameni in afara de noi insine. Dedicarea si servirea sunt obiceiuri care duc la obtinerea fericirii.

Un alt obicei esential pentru fericire este recunostinta. Recunostinta implica identificarea binecuvantarilor, indiferent care sunt acestea. Practicarea recunostintei alunga anxietatea si depresia si imbunatateste sanatatea mentala, emotionala si fizica. Recunostinta ajuta si la consolidarea relatiilor pentru ca implica recunoasterea si aprecierea sprijinului oferit de altii.

Al patrulea obicei esential pentru dobandirea fericirii si care este deseori pierdut din vedere este sportul. Sportul este o activitate fizica cu beneficii nenumarate pentru sanatatea noastra mentala. Persoanele care fac sport nu numai ca sunt mai sanatoase, dar sunt si mai fericite. Sportul are un efect atat de profund asupra sanatatii mentale si fizice incat poate fi lucrul cel mai important pe care il putem face pentru a ne mentine in cea mai buna forma.

Mai putem pune pe lista fericirii si iertarea, trairea prezentului, optimismul si bunatatea - insa pe primele locuri raman acestea patru — dedicarea, servirea, recunostinta si sportul - pentru ca promoveaza alte obiceiuri care duc la fericire si pentru ca acestea contribuie atat la dezvoltarea personala (dedicarea si sportul), cat si la dezvoltarea relatiilor cu cei apropiati si cu comunitatea (recunostinta si servirea).

Cum poti cultiva aceste obiceiuri de fericire in copii? Iata cateva sfaturi in acest sens (insa nu uitati ca cel mai bun exemplu este cel personal, daca sfaturile raman la nivel de teorie, nu vor avea prea mare efect asupra copiilor):

1. Dedicarea

Copilul tau are vreo pasiune sau vreo activitate care il absoarbe cu totul (adica o activitate care il tine concentrat)? Este o activitate care poate creste in dificultate pe masura ce si abilitatile copilului tau se dezvolta? Aceste doua calitati — faptul ca pierde notiunea timpului cand este adancit in activitate si posibilitatea de a mari gradul de dificultate pe masura ce cresc abilitatile - sunt trasaturi principale ale acestui tip de  activitati.

La copiii mici jocul este pasiunea principala. Copiii au nevoie de un program zilnic de joaca. Copii mai mari (de la 7 ani in sus) pot fi indrumati catre o activitate pe care o pot dezvolta in timp, mai ales daca deja au demonstrat o inclinatie catre ceva anume. Muzica si sportul sunt puncte bune de pornire, insa orice activitate poate fi cultivata, orice forma de arta, gradinarit, tesut. Nu uita, insa, ca nici timpul pentru joaca nu trebuie sa lipseasca.

2. Servirea

Incurajeaza-ti copilul sa se gandeasca la lumea din jurul lui. Voluntariatul este o metoda excelenta de a cultiva servirea, insa orice activitate care promoveaza grija si compasiunea este la fel de buna. Alte exemple pot fi un proiect de curatenie a unui parc din vecinatate, donatii la un azil local sau o scrisoare catre o autoritate locala in care este adresata o problema sociala presanta.

Nu uita ca scopul voluntariatului si a altor activitati de servire nu este imbogatirea CV-ului - copilul nu trebuie sa inteleaga ca va avea ceva de castigat daca ii serveste pe altii, altfel va confunda servirea altora cu servirea propriului sau interes.

3. Recunostinta

O metoda foarte utila prin care copii pot fi ajutati sa-si dezvolte recunostinta este sa se creeze un ritual in cadrul unei mese de familie. La cina, de exemplu, toti membrii familiei pot spune pe rand, ceva pentru care se simt recunoscatori in ziua respectiva (ex. "Sunt recunoscator pentru ca azi a fost soare si am putut sa iau pranzul in aer liber " sau "Sunt recunoscator ca tati mi-a pus la pachet desertul meu preferat").

Alte metode de cultivare a recunostintei sunt prin intermediul unui jurnal al recunostintei, rugaciuni sau o scrisoare de multumire.

4. Sportul

Sportul ar trebui sa fie un element nelipsit din viata oricarui copil, desi nu trebuie sa implice o sala de gimnastica si nici macar nu trebuie sa fie numit sport. Pentru copii, sportul inseamna joaca. Daca fac miscare si transpira, este suficient..

Avand in vedere ca o zi are un numar limitat de ore, e bine ca somnul si sportul sa aiba prioritate fata de timpul petrecut in fata ecranelor sau cu alte activitati.

Televizorul si alte dispozitive electronice nu trebuie sa fie preocuparea principala a familiei; daca acestea sunt usor accesibile (ex. un televizor enorm pe peretele din sufragerie) sau fac parte din viata de zi cu zi a familiei (ne uitam la TV inainte de masa, in timpul mesei si dupa masa) atunci acesta este foarte posibil sa capteze timpul care, altfel, poate fi petrecut cu discutii, joaca, citit etc. De exemplu, puteti alterna o iesire in aer liber cu o noapte de film in familie sau o competitie de jocuri video.

Sursa utilizata: http://www.mindbodygreen.com/0-26090/4-habits-every-kid-needs-to-grow-up-happy.html

#activitati copii #copii educatie #copii recunoscatori #copii si parinti #iertare #obiceiuri pozitive #recunostinta #sport

Ce au mai parcurs alti cititori...

7 momente simple ale zilei pe care le putem umple de sens pentru copiii nostri
Pricipala calitate pe care copiii trebuie să o posede pentru a fi fericiti
7 metode amuzante prin care ii poti invata pe copii despre bunatate
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101