Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. 7 metode amuzante prin care ii poti invata pe copii despre bunatate

7 metode amuzante prin care ii poti invata pe copii despre bunatate

Știai probabil că modalitatea predominantă prin care copiii învață comportamente noi este copierea celor din jurul lor. Ceea ce înseamnă că noi, adulții, avem oportunitatea și responsabilitatea de a-i învăța prin puterea exemplului. Află aici cum.

Pentru parinti si educatori, cea mai mare dorinta este ca micii lor discipoli sa devina oameni buni. Sa ajute pe cineva atunci cand au ocazia sa o faca si sa nu fie cruzi, intoleranti sau plini de prejudecati.

Dar, sa fim sinceri. Nu tot timpul este usor sa fii bun. Chiar si adultii refuza sa-si imparta jucariile cateodata. Si poate fi greu sa-i ajuti pe altii cand simti ca nici tu insuti nu ai parte de ajutor.

Veste buna este ca bunatatea poate fi dobandita; ca orice alta deprindere, poate fi invatata prin repetitie. Modalitatea predominanta prin care copiii invata comportamente noi este copierea celor din jurul lor. Ceea ce inseamna ca noi, adultii, avem oportunitatea si responsabilitatea de a-i invata prin puterea exemplului.

Neuronii oglinda sunt celule ale creierului care ne dau predispozitia de a imita si sunt active in special in perioada copilariei. Cand copiii observa o actiune, creierul lor raspunde ca si cum ar fi facut ei insisi actiunea respectiva. Creierul lor creaza, astfel, noi cai neuronale, care devin baza unor comportamente care raman cu ei pentru tot restul vietii.

Gratie neuroplasticitatii, abilitatea creierului de a se adapta si a se schimba, cu totii avem aptitudinea de a invata comportamente noi, inclusiv abilitatea de a fi mai buni. Creierul copiilor este, in special, usor de format, pentru ca a avut mai putin timp pentru a-si cimenta obiceiuri vechi. De aceea, daca vrei sa dezvolti bunatatea intr-un copil, sau in lume in general, iata cateva lucruri amuzante pe care le poti face:

1. Trimite ganduri bune

Bunatatea poate fi uneori un lucru simplu, o dorinta de bine pentru altii. Cand te rogi, meditezi sau esti intr-o sesiune de meditatie de constientizare (mindfulness), iti poti imagina o persoana (sau mai multe) si le poti trimite ganduri bune spunand cu voce tare: "Imi doresc sa va fie bine. Imi doresc sa fiti sanatosi. Imi doresc sa fiti protejati." Aceasta practica ii ajuta pe copii sa se obisnuiasca sa aiba ganduri bune fata de ceilalti.

2. Spune povesti despre bunatate

Alege carti si povesti cu teme despre bunatate. Povestile sunt instrumente puternice de influenta si o metoda indirecta de invatare pentru copii. In cazul copiilor mici, aceste povesti trebuie citite cu voce tare, pentru a le stimula imaginatia. In cazul copiilor mai mari, trebuie gasite cartile potrivite care sa le alimenteze rezerva de exemple bune de urmat. O astfel de carte este Erus si Valea rabdarii, scrisa de fondatorul site-ului ViataVerdeViu, Alec Blenche.

3. Zambeste mai des

Intr-un studiu efectuat in Suedia, cand oamenii se uitau la alti oameni care zambeau, muschii faciali li se modificau si lor, involuntar. Joaca un joc cu zambete cu copiii, pentru a le arata ca zambetul este contagios. Un simplu zambet poate impartasi caldura bunatatii, iar cei care raspund vor da mai departe aceasta caldura.

4. Joaca jocul complimentelor

Oricine se simte bine cand primeste un compliment. De fapt, cercetatorii de la Institutul National de Stiinte Fiziologice din Japonia au descoperit ca, atunci cand o persoana primeste un compliment, se activeaza aceeasi zona a creierului ca atunci cand primeste bani. Un joc al complimentelor se poate face cu o minge care se arunca de la un copil la altul, iar, in momentul aruncarii, copilul trebuie sa spuna si un compliment celui care primeste mingea.

5. Incurajeaza si practica faptele bune spontane

Faptele bune spontane pot fi orice lucru ce ar insenina ziua unei persoane. Nici nu este nevoie sa se stie cine este autorul.

6. Practica jocuri despre empatie

Empatia inseamna sa te pui in locul unei persoane, pentru a intelege cum se simte. Se pot desena pe o tabla sau plansa mai multe fete cu diverse expresii, iar copiii trebuie sa ghiceasca emotia desenata. De asemenea, copiii pot fi rugati, pe rand, sa mimeze o anumita emotie, iar ceilalti trebuie sa ghiceasca emotia respectiva.

7. Ofera-te voluntar pentru actiuni caritabile

Fie ca este vorba despre o actiune de mica sau mare anvergura, de ajutarea oamenilor sau a animalelor, se gaseste intotdeauna o metoda prin care sa poti ajuta. Implicarea copiilor in munca voluntara ii invata ca se pot simti bine cand ajuta pe cineva. Poate fi un proiect de curatare a parcului, o vizita la un azil de batrani sau o activitate pentru adunare de fonduri intr-un scop caritabil. Nu exista limite atunci cand vrei sa faci o fapta buna.

Sa fii bun cu altii te ajuta sa te simti bine. Iti distrage atentia de la propriile probleme si te ajuta sa te simti conectat. Impreuna, cu fapte bune, fie ele mici sau mari, putem face lumea un loc mai bun.

Haideti sa cream o noua moda, aceea de a fi mai bun!

Sursa utilizata: http://www.mindbodygreen.com/0-27967/7-fun-ways-to-teach-kindness-to-kids.html

#activitati copii #copii educatie #empatie #exemplu #jocuri #parinti #a fi bun

Ce au mai parcurs alti cititori...

Părinţii sunt deseori propriii lor duşmani
4 obiceiuri de avut in vedere pentru a creste copii fericiti
Ce mi-ar fi plăcut să mă inveţe părinţii
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101