Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. Părinţii sunt deseori propriii lor duşmani

Părinţii sunt deseori propriii lor duşmani

Sa fii un bun parinte este un adevarat stres. Toata aceasta presiune din surse interne si externe formeaza o tornada perfecta care ii face pe parinti sa-si piarda increderea in ei insisi. Dar, ca parinti, avem puterea de a ne invinge cel mai rau dusm

Parintii din ziua de azi sunt supusi unor mari presiuni din partea societatii. Toata aceasta presiune vine din surse interne si externe, ca o tornada care ii face pe parinti sa-si piarda increderea in ei insisi.

Dar, ca parinti, avem puterea de a ne invinge cel mai rau dusman, pe noi insine.

Primim zilnic tot felul de informatii despre cum sa facem lucrurile mai bine sau mai diferit. Ni se spune ba ca trebuie sa avem mai multe asteptari de la copii, ba ca nu trebuie sa fim atat de duri cu ei, sa fim implicati, dar sa nu fim prea protectori, ba sa ii ajutam cu lectiile, ba sa ii lasam sa isi faca singuri lectiile si exemplele pot continua. Ca parinti, internalizam toate aceste informatii, care ne raman in minte si se transforma in propriile noastre ganduri si discutii cu noi insine.

Cu totii purtam un dialog interior cu noi insine, in functie de lucrurile care ne preocupa. Parintii au cele mai multe ganduri legate de abilitatea lor de a-si educa copiii. Primim atatea idei din toate directiile incat este foarte usor sa punem la indoiala fiecare decizie pe care o luam ca parinti. De aceea este foarte simplu sa devenim atat de critici cu noi insine. 

Parintii sunt cei mai aspri critici ai lor

Dusmanul cel mai mare cu care te confrunti esti tu insuti. Nu exista o alta persoana care sa poata spuna lucruri mai negative despre tine in afara de tine insuti. Si toate acele ganduri care ti se plimba prin minte toata ziua sunt o sursa nesfarsita de aprecieri negative despre tine. Aceste ganduri negative trebuie eliminate, pentru ca iti saboteaza increderea de sine ca parinte.

Iata mai multe sfaturi despre cum putem depasi tendinta de a ne critica singuri.

Suntem destul de buni?

Ne gandim mereu daca ceea ce facem pentru copii este destul de bine si de mult. Orice parinte responsabil isi pune aceasta intrebare din cand in cand. O introspectie sincera este utila din cand in cand. Daca, insa, o facem prea des, incepem sa ne indoim de noi insine si de alegerile pe care le facem ca parinti. Odata plantate semintele indoielii, acestea vor submina increderea in propria noastra capacitate de a ne educa copiii, ceea ce va face sarcina de parinte sa para din ce in ce mai grea.

Facem totul asa cum trebuie?

Ne dorim ca totul sa fie perfect. Perfectiunea nu exista. Dorinta de a atinge perfectiunea nu va duce decat la frustrare si la esec. In loc sa incerci sa atingi perfectiunea, alege sa faci tot ce poti tu mai bine pentru tine si familia ta si renunta sa mai incerci sa faci totul la superlativ. In loc sa incerci sa fii perfect, incearca, mai bine, sa fii prezent

Ne comparam copiii si pe noi insine cu altii?

Traim intr-o cultura in care este foarte usor sa ne comparam unii cu altii. Nu ai nevoie decat de cateva minute pe retelele de socializare pentru a te compara pe tine si viata ta cu alte sute, poate chiar mii, de oameni si vietile lor. Problema este ca ceea ce se vede pe retelele de socializare este doar o frantura din viata cuiva. Tendinta de a ne compara cu altii va duce la sentimente de nemultumire. Cand incepi sa acumulezi nemultumiri in mod constant, incepi sa simti ca nu faci ceea ce trebuie ca parinte si ca om si ca nu vei ajunge niciodata la nivelul altora.

Daca te gandesti ca tu si copiii tai nu veti trai la nivelul la care o fac altii, nici nu o veti face. Problema este ca pierzi din vedere faptul ca familia ta este unica in felul ei, asa cum fiecare membru in parte este unic si special. Sa te compari cu altii este la fel de nerealist cu a compara merele cu portocalele.

Fii un parinte plin de incredere

Cea mai buna metoda de a-ti depasi tendinta de autocritica este sa devii un parinte plin de incredere. Este mai usor de zis decat de facut, desigur. Sunt, insa, cateva lucruri care te pot ajuta sa-ti maresti increderea de sine si sa dai o nota mai pozitiva tuturor acelor ganduri din mintea ta. 

1. Invata sa te incurajezi singur 

Pentru a dobandi mai multa incredere trebuie in primul rand sa faci tot posibilul pentru a reduce la tacere acea voce din mintea ta care iti spune in mod constant ca nu faci cat trebuie pentru copilul tau. Pentru mame, este asa–numitul “sindrom de mama rea”. Este o voce in mintea ta care iti spune mereu ca esti o “mama rea” si care apare deseori dupa ce ai adunat un sir lung de esecuri care iti creaza un sentiment coplesitor de vinovatie si care duce la aparitia acestui “sindrom de mama rea”.

Dar daca iti spui intruna ca esti o mama rea, acest lucru nu te va ajuta sa fii o mama mai buna. Nu vei simti decat ca ai esuat in ceea ce ti-ai propus. Dar nu este deloc asa. Aceste ganduri descurajante nu iti fac bine nici tie si nici copilului tau. Este normal sa te simti nesigura din cand in cand. Dar nu este normal sa simti ca nu esti un parinte bun pentru copilul tau. Daca simti cu toata fiinta ta ca nu esti un parinte bun, cel mai intelept lucru ar fi sa consulti un specialist care sa te ajute sa iti recapeti increderea in tine ca parinte.

Trebuie sa constientizezi gandurile negative si sa le schimbi directia de indata ce apar. De exemplu, ai tipat la copilul tau pentru ca nu si-a terminat tema la timp. Apoi incepi sa te simti vinovata si te gandesti ca ai procedat gresit. Priveste mai bine situatia ca pe o oportunitate de a intelege ce anume ti-a declansat iesirea – poate ca ai avut o zi proasta la munca. Apoi spune-ti ca te vei descurca mai bine data viitoare. 

Analizeaza cele intamplate si gandeste-te la modul in care iti vei aborda copilul pe viitor, gandeste-te cum sa iti ceri scuze pentru ca ai tipat la el si apoi vorbiti calm despre motivul pentru care nu si-a terminat tema. Aceasta metoda de a gasi solutii si de a te incuraja singura te ajuta sa evoluezi ca parinte. Este si o cale prin care elimini gandurile negative si le inlocuiesti cu solutii si mesaje pozitive.

2. Redu stresul si oboseala din propria ta viata

Parintii sunt parinti mai buni atunci cand nu sunt stresati. Cand te simti stresat tendinta este, chiar si fara sa vrei, sa te razbuni pe persoana de langa tine. Daca esti acasa cu copiii si ai o lista lunga cu lucruri de facut si alte surse externe de stres, este mai greu sa fii blanda, calma si iubitoare cu copiii. Copiii sunt impresionabili. Nu merita sa ne purtam urat cu ei doar pentru ca suntem noi obositi si stresati.

Un sondaj efectuat de site-ul Your Modern Family a vrut sa vada ce isi doresc copiii de la parintii lor. Rezultatele au aratat ca pe primul lor se situeaza dorinta copiilor ca parintii lor sa fie “mai putin stresati si obositi”. Ceea ce spune multe. Ne arata ca trebuie sa mai reducem din acele lucruri care ne obosesc si ne streseaza in viata. Poate fi dificil si poate insemna o schimbare majora in modul de organizare a vietii si a activitatilor de zi cu zi.

Pentru alti parinti poate fi vorba de niste solutii simple, cum ar fi: stabilirea unui program saptamanal, implicarea copiilor in curatenia casei, pregatirea unor lucruri, ca pranzul sau cina, in avans, trezirea parintilor inaintea copiilor, o buna planificare a activitatilor si portii bune de ras. Identifica modalitati de reducere a stresului din viata ta si vei vedea cum si copiii vor deveni mai fericiti si mai putin stresati.

Toti parintii sunt mai buni cand sunt mai putin stresati. De aceea este esential sa gasim metode prin care sa reducem stresul din viata noastra, pentru ca acesta afecteaza sanatatea mentala a copiilor nostri. Copiii sunt destepti, intuitivi si foarte receptivi la emotiile parintilor. Nu iti trai viata pretinzand ca nu esti stresata. Ia masuri azi si redu in mod real stresul din viata ta. Uneori solutia este sa spui nu unor activitati. Fa-o de dragul copiilor tai. Este primul lucru pe care copiii si-l doresc – parinti mai putin obositi si mai putin stresati.

3. Fii prezent(a) in viata copilului tau

Sa renunti la dorinta de perfectiune este o evolutie in sine. Iti permite sa fii prezenta alaturi de copilul tau si sa te bucuri de unicitatea lui. Te ajuta in acelasi timp sa accepti lucrurile asa cum sunt, adica, de cele mai multe ori, imperfecte.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru copilul tau este sa fii alaturi de el. Copiii au nevoie sa petreaca timp cu parintii. Poate nu tot timpul o spun sau o arata, dar au nevoie sa fie alaturi de parintii lor. Nu poti strange amintiri de familie fara sa petreci timp cu familia. Fa-ti timp pentru copilul tau. Nu trebuie sa fie o ocazie speciala sau o experienta de neuitat. Pentru a avea amintiri pozitive, este suficient sa mancati impreuna ca familie sau sa iti faci timp sa vorbesti cu copiii tai.

A sti ca au parinti cu care pot vorbi si care care le sunt alaturi este un dar nepretuit pentru copii. In ziua de azi, cand oamenii au vieti atat de ocupate, parintii neglijeaza deseori aspectul cel mai important din viata unui copil, si anume prezenta alaturi de copilul lor. Uneori trebuie sa ne eliberam agenda pentru a petrece timp impreuna. A alerga de la o activitate la alta nu inseamna timp de calitate petrecut impreuna. Parintii trebuie sa fie acasa, sa interactioneze cu copiii fara a le fi distrasa atentia. A fii prezent inseamna a crea un mediu in care pot sa apara in mod spontan discutii sincere.

Un lucru pe care este bine sa il ai in vedere cand vine vorba de petrecerea unui timp de calitate cu copilul tau este sa renunti sa faci mai multe lucruri in acelasi timp.

Cand vrei sa petreci timp cu copilul tau, nu trimite mesaje, nu te ocupa de alte lucruri, nu lucra la alte proiecte. Dedica intreaga ta atentie copilului tau.

Cand iti permiti sa fii cu totul prezenta in viata copilului tau, inveti sa apreciezi micile placeri ale vietii. Copiii cresc repede. Apreciaza acele momente marunte din viata copilului tau, bucuria lui cand castiga un joc, joaca lui cu un catelus sau satisfactia de a fi reusit sa mearga pe bicicleta. Toate aceste lucruri mici vor deveni incet-incet lucruri mari. Fii prezenta in viata copilului tau, pentru a putea aprecia placerile mici ale vietii.

4. Nu te simti obligat sa urmezi toate sfaturile primite

Toti oamenii au pareri in ziua de azi. Ceea ce nu inseamna ca trebuie sa asculti sfatul tuturor. Ca parinte, ai dreptul sa alegi ce sfaturi sa urmezi, chiar si cand este vorba de proprii parinti. Intentiile lor sunt bune. Isi doresc sa te ajute sa iti cresti copiii cat mai bine si mai fericiti. Problema este, insa, ca metodele de educatie folosite de parintii nostri acum 20-30 de ani sunt invechite. Ei au facut ce au stiut mai bine la vremea respectiva. Acum avem studii despre orice aspect al educatiei.

Cauta singura informatiile care te intereseaza, pentru a fii impacata cu ideea ca metodele pe care le folosesti sunt cele mai bune pentru copilul tau. Este bine chiar sa retii anumite surse pentru ca atunci cand cineva iti pune la indoiala metodele, sa ai raspunsuri si informatii care sa justifice alegerea facuta. Cu stiinta nu prea te poti contrazice. Oricat ai incerca, faptele vorbesc de la sine.

5. Nu te compara cu altii

Nu pica in capcana comparatiilor. Aceasta tendinta se datoreaza in mare parte gandurilor care ne ocupa mintea. Avem capacitatea de a opri aceste ganduri si de a le schimba in ceva pozitiv. Cand incepi sa te compari pe tine sau pe copiii tai cu altii, opreste-te si inlocuieste aceste ganduri cu altele despre cat sunteti de unici, de speciali si de inzestrati fata de alte familii.

Si odata cu comparatiile vin si asteptarile. Fii realista cu abilitatile copilului. Cand ai asteptari nerealiste, acest lucru pune presiune asupra copilului. Aceasta presiune nu este necesara, pentru ca va atrage dezamagiri cand asteptarile sunt prea mari pentru a fi implinite. Fii realista si iubeste-ti copilul asa cum este, chiar daca nu este cel mai bun la toate sau chiar daca nu exceleaza la nimic anume. Este un copil unic si special in felul sau si asigura-te ca stie ca este iubit pentru acest lucru.

Daca ai prieteni care se compara cu altii, mai bine evita-i. Nu te vor ajuta sa te dezvolti ca parinte. Scopul lor este sa se compare cu altii doar pentru a se simti mai buni ca parinti, ca oameni, ca stil de viata. Scopul lor nu este sa te ajute sa te simti mai bine sau sa evoluezi ca parinte. Elimina gandurile negative, mai ales daca vin de la o alta persoana. Nu faci nimanui niciun serviciu daca petreci un timp pretios cu persoane care fac comparatii pentru a te face sa te simti inferioara. Viata este prea scurta, gaseste pe cineva care sa-ti fie cu adevarat prieten.

Sa fii parinte este solicitant, fa-ti timp si pentru tine

Parintii au si ei nevoie de o pauza din cand in cand. Nu uita sa ai grija si de tine. Fa-ti timp pentru acele lucrurile pe care le faceai cu placere inainte de a avea copii. Nu-ti neglija hobby-urile si nici pe tine, daca vrei sa te simti mai relaxata, mai putin stresata si mai fericita.

Desigur, trebuie sa existe moderatie in toate lucrurile. Nu inseamna ca trebuie sa iti lasi familia in fiecare seara si sa pleci cu orele la sala. Familia este intotdeauna prima pe lista de prioritati. Insa, acest lucru nu inseamna ca nu iti poti face timp si pentru tine si hobby-urile tale, in asa fel incat cei dragi sa nu fie neglijati.

Sursa utilizata: http://www.lifehack.org/646633/parents-are-their-own-worst-enemies

#copii #copii educatie #parinti #dusmani

Ce au mai parcurs alti cititori...

Studiile arată că soţii şi nu copiii sunt o sursă mai mare de stres pentru mame
Afla cum iti pot ajuta copilul sa invete mai bine
4 lucruri pe care parintii nu ar trebui sa le spuna copiilor niciodata
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101