Un barbat intre doua varste glumeste cu prietenii sai: “Imi place sa fiu tata – eu am 2 copii minunati…dar nevasta-mea are 3!” Grupul rade si conversatia merge mai departe, insa adevarul este ca multe femei in ziua de azi simt ca trebuie sa-si educe inclusiv partenerii de viata in loc sa se bazeze pe acestia cand vine vorba de familie. Nevoite sa fie, pe rand, bucatar, sofer, profesor, asistent medical, organizator de evenimente si politist, multe mame se simt coplesite – mai ales daca mai si lucreaza.
Si nu din cauza copiilor…ci din cauza sotilor!
Din pacate, in cazul multor femei, oricat de solicitant ar fi rolul de parinte, sotii pot avea un impact mult mai mare asupra nivelului lor de stres. Astfel, un sondaj efectuat de Today, la care au participat peste 7000 de mame, a aratat ca o mama obisnuita isi evalueaza nivelul de stres la 8.5 din 10, iar 46% dintre femei declara ca sotii sunt o sursa de stres mai mare decat copiii! Cercetatorii au concluzionat:
- Stresul cel mai mare al mamelor este ca nu au suficient timp intr-o zi pentru tot ce au de facut;
- 3 din 4 mame cu partener spun ca ele sunt cele care isi asuma cele mai multe sarcini cu educatia copiilor si cu gospodaria;
- 1 din 5 mame declara ca lipsa ajutorului din partea sotului este una dintre principalele surse ale stresului zilnic.
Mai mult decat atat, cercetatorii de la Universitatea din Padova au descoperit recent ca acest lucru are urmari si mai tarziu in viata, cand unul dintre parteneri moare. Cand sotii isi pierd sotiile, starea lor de sanatate se deterioreaza, insa atunci cand sotiile isi pierd sotii, starea lor de sanatate devine mai buna si reusesc sa faca fata mai bine stresului si depresiei. Oamenii de stiinta presupun ca acest lucru se intampla din cauza ca barbatii depind mult mai mult de femei decat invers.
De ce sunt sotii o sursa de stres pentru sotiile lor?
Sotii nu isi asuma la fel de multe sarcini
Sunt multe lucruri de dezbatut pe acest subiect. Pe de o parte, mamele se asteapta sa imparta cu partenerii lor obligatiile pe care le implica ingrijirea unei familii: organizarea iesirilor de joaca a celor mici, programari la medic si alte sarcini casnice. Dar chiar si in familiile in care ambii parinti lucreaza, tot femeile sunt cele care isi asuma aceste responsabilitati.
Ce poti face: Daca observi ca sarcinile casnice nu sunt in mod egal impartite, discuta despre acest lucru in mod deschis cu partenerul tau! Intocmeste o lista cu lucrurile care trebuie rezolvate in decursul fiecarei saptamani si impartiti sarcinile in mod echitabil. Folositi un calendar comun pe care sa il puteti accesa pe telefon sau computer, astfel incat sa va asigurati ca niciunul dintre voi nu uita datele importante.
Sotiile isi asuma prea multa raspundere
Intotdeauna exista si un revers al medaliei. Poate fi tentant sa iti acuzi partenerul ca nu isi asuma mai multe treburi casnice, insa, in cele mai multe cazuri, barbatii fac tot ce le sta in puteri pentru a fi tati si soti exemplari! Problema este ca, uneori, mamele sunt cele care nu au suficienta incredere in partenerii lor pentru a-i lasa sa-si asume mai multe responsabilitati.
Ce poti face: Femeile au o viziune uimitoare cand vine vorba de familie si copii. Insa, daca aceasta nu este urmata intocmai si la propriile standarde, li se pare ca este mai usor sa faca singure anumite lucruri decat sa ceara ajutorul partenerilor lor. Incearca sa nu cazi in aceasta capcana! Nu uita ca este important sa te odihnesti si sa iti faci timp si pentru tine - chiar daca acest lucru va insemna ca micutii tai nu vor arata ca scosi din cutie cand ies cu tata in oras!
Nu neglija relatia de cuplu
Cand apar copiii, este usor ca parintii sa isi puna propria relatie pe plan secundar. Dar o relatie trebuie intretinuta! Nu sunteti doar parinti, sunteti si parteneri si … sunteti oameni! O relatie tandra si iubitoare va insemna enorm pentru fiecare dintre voi atat pe termen scurt cat si pe termen lung.
Ce poti face: Faceti tot posibilul pentru a va gasi putin timp si pentru voi doi: fara copii, fara munca, fara alte surse de distragere a atentiei. Cultivarea unei bune relatii se va dovedi valoroasa in acele zile in care iti vine sa tipi, sa plangi sau sa te ascunzi intr-o camera cu o cutie de ciocolata in brate. Adevarul este ca atat sotul, sotia cat si copiii nu vor avea decat de profitat de pe urma unei relatii puternice.