Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. Cum contribuie joaca libera si timpul petrecut in natura la dezvoltarea copilului

Cum contribuie joaca libera si timpul petrecut in natura la dezvoltarea copilului

Afla ce spun cercetatorii despre efectele timpului petrecut in natura asupra caracterului si starii de sanatate ale copiilor nostri.

Cercetarile arata ca natura si timpul petrecut in natura au efecte pozitive asupra caracterului copilului si a starii lui de sanatate in general. Contactul cu natura mareste creativitatea, imbunatateste calitatile cognitive, reduce rata obezitatii si multe altele.

In plus, studii recente arata ca nu numai natura poate avea acest efect, dar si joaca libera are un impact important asupra sanatatii – datorita efectului de “functie executiva”, cum o numesc pedagogii.

Functia executiva este un termen educational complex, folosit pentru a denumi mai multe abilitati cognitive, printre care capacitatea de organizare, spiritul de initiativa si abilitatea de a trece de la o activitate la alta. Copiii cu o functie executiva slaba (inclusiv cei diagnosticati cu ADHD) sunt mai dezorganizati decat alti copii. Le poate lua o eternitate pana se imbraca sau se simt coplesiti chiar si de sarcini casnice simple. Temele scolare pot deveni si ele adevarate cosmaruri, pentru ca isi ratacesc in mod repetat caietele sau isi lasa temele cele mai grele in ultimul moment.

Conform unui nou studiu efectuat de psihologii de la Universitatea din Colorado, alocarea unui timp liber de joaca are un impact direct si pozitiv asupra functiei executive. Functia executiva pozitiva este un important indicator pentru integrarea in mediul scolar, performanta academica si succesul in viata, inclusiv capacitatea de a dobandi un loc de munca si de mentinere a unei sanatati optime.

Joaca libera, neorganizata este secretul

Societatea in care traim este una plina de teama si care a renuntat la multe dintre obiceiurile pe care vechile generatii le considerau normale, mai ales joaca neorganizata si nesupravegheata, care, pentru o mama din ziua de azi, este greu de imaginat. Si, cu toate acestea, copiii care au mai mult timp de joaca, sunt mai implicati in activitati spontane, isi aleg singuri cartile pe care sa le citeasca si petrec mai mult timp in natura, s-a dovedit ca au o functie executiva mai bine dezvoltata.

Dupa parerea Jessicai Lahey, pedagog, orator si autoarea cartii “The Gift of Failure: How the Best Parents Learn to Let Go So Their Children Can Succeed” (“Darul esecului: cum invata cei mai buni parinti sa renunte la control pentru a-si lasa copiii sa aiba succes”):

“Joaca libera, neorganizata este una dintre cele mai valoroase oportunitati educationale pe care le putem oferi copiilor nostri.”

In 2015, Peter Grey, profesor de psihologie la Colegiul Boston, care studiaza beneficiile pe care joaca libera le are pentru dezvoltarea umana, a publicat cartea “Free to Learn: Why Unleashing the Instinct to Play Will Make Our children Happier, More Self-Reliant, and Bitter Students for Life” (“Liberi sa invete: De ce neingradirea instinctului de joaca al copiilor ii va face mai fericiti, mai siguri pe sine si mai bine pregatiti pentru viata”). El declara:

“Joaca libera este felul in care natura ii invata pe copii ca nu sunt neajutorati. Prin joaca, departe de adulti, copiii detin controlul si pot invata sa-l aprecieze. In joaca libera, copiii invata sa-si ia propriile decizii, sa-si rezolve propriile probleme, sa creeze reguli si sa le respecte si sa-i trateze pe ceilalti ca egali, nu ca subordonati supusi sau razvratiti.”

Care este solutia?

Este momentul sa le dam copiilor libertatea de a gandi si sa-i lasam sa simta gustul nonconformismului. Modul in care privesc ei lucrurile si preferintele pe care le au ne demonstreaza ca ceea ce “gandesc” cei mici nu este intotdeauna ceea ce parintii lor “cred ca gandesc”. Copiii au nevoie sa se faca auziti. Parintii isi subestimeaza deseori influenta, insa au si tendinta de a nu tine cont de sentimentele copiilor in momentele de stres emotional, ceea ce, deseori, se intampla din cauza faptului ca sunt obligati sa respecte prea multe reguli, sa analizeze prea mult etc.

Factorii de decizie si analistii ii invinovatesc pe parinti pentru problemele de comportament ale tinerilor, insa o educatie parentala flexibila este mult mai eficienta decat o abordare unica care sa fie aplicata in toate cazurile. Copiii nu sunt roboti – ei sunt unici. Daca vrem sa evolueze, trebuie sa-i lasam sa fie copii, asa cum numai ei stiu sa o faca.

Îți place verdele? Atunci, susține Viața Verde Viu! Ți-am pregătit o colecție de sacoșe cu poftă de sănătate. Poți să le comanzi chiar aici https://viataverdeviu.ro/sacose-din-bumbac

 

SURSE

https://wakeup-world.com/2016/12/04/how-unstructured-play-and-time-in-nature-benefit-a-childs-development/

#copii #educatie #joaca #natura #parinti #functia executiva

Ce au mai parcurs alti cititori...

7 momente simple ale zilei pe care le putem umple de sens pentru copiii nostri
5 metode pentru a-ti incuraja copiii sa manance sanatos
Orele în aer liber stimulează capacitatea de învăţare a copiilor
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101