Copiii din ziua de azi au prea multe „distractii” tehnologice care ii tin mult timp ocupati si departe de mediul inconjurator. Ca este vorba de un joc video sau
televizor ori alte astfel de activitati, copiii uita sa interactioneze cu partea lor naturala. Multi painti par sa uite sa-si invete copii despre legatura lor cu pamantul si rolul lor important in protejarea planetei pentru generatiile viitoare. Pentru cei care isi doresc asta dar se simt neinspirati, iata cateva metode de a cultiva in copiii vostri o constiinta legata de o viata in legatura cu natura:
Fii un exemplu pentru copilul tau
Copiii nostri invata prin imitatie. Mai de graba vor face ce face cel ce are grija de el decat ce i se spune sa faca.
Primu lucru este sa opriti televizorul pentru perioade cat mai lungi. Iar cand il folositi incercati sa fiti foarte selectiv astfel ca in constiinta copilului sa existe aceasta preselectie a parintelui.
Stim cu totii cat de manipulative sunt programele de televiziune, incluzandu-le aici si pe cele dedicate copiilor. Chiar daca par inofensive, aceste canale pentru copii sunt bombardate de reclame de tot felul care ii incurajeaza sa consume alimente nesanatoase sau sa cumpere tot felul de jucarii si tot mai mult si mereu altceva nou. Folositi fiecare activitate a lor, chiar si cea de joaca pentru ca, copilul sa invete ceva util.
Citeste si articolul: Jocul și joaca – cheia unei copilării fericite
Redu, refoloseste, recicleaza.
Invata-ti copiii despre gunoi si cum poate fi acesta reciclat si unde ajunge el in caz contrar. Copiii iubesc activitatile in care creativitatea lor este provocata. O idee buna este sa va rugati copilul sa gaseasca alternative de refolosire a obiectelor de unica folosinta din casa. Astfel el poate transforma gunoiul in comoara. De exemplu daca iei cotorul de la hartia igienica si pui in el cateva boabe de fasole iar apoi ii acoperi capetele, ai realizat un instrument muzical.
Vorbeste cu copilul tau despre importanta impachetarii minime si ce inseamna sa reciclezi si sa refolosesti.
ador articolul. Din cele incercate de mine: plante aromatice in ghivecele, recoltat impreuna cateva frunzulite si pus in salate; sau lasat copilul sa semene el si sa ude - de ex. fasolea este cea mai spectaculoasa, in 2-3 zile germineaza.