Copilul tau este o persoana mica , cu idei, ganduri, si sentimente ale sale. Si de multe ori toate acestea nu coincid cu ale tale.
Un lucru despre care copii au des o opinie proprie este mancarea. Acesta este si motivul pentru care multi parinti au probleme atunci cand vor sa introduca in alimentatia copiilor lor anumite alimente care nu sunt pe placul acestora sau cu care acestia nu sunt obisnuiti de mici.
10 sfaturi si trucuri pentru a imbunatatii dieta copilului tau.
Daca te dai cu capul in continuare de o caramida, cu siguranta ca te va durea in continuare, asa ca este timpul sa schimbi strategia. Tine minte ca esti mai in varsta si mai intelept asa ca fii destept si creativ.
Prima data,trebuie sa observi. Aceasta include angajamentul tau fata de dieta copilului, atitudinea ta fata de propria dieta si cum reusesti sa faci fata unor situatii de criza. Nu uita ca pentru copil cel mai bun exemplu de urmat este parintele. Iar copii nu fac ce le zic parintii , ei invata prin imitare , deci fac ce fac parintii.
Apoi , planuieste-ti abordarea. Care vor fi regulile? Consecintele, rasplata? Constanta este importanta. Ai puterea sa-ti lasi copilul flamand daca el alege sa nu manance? In functie de caracterul copilului, regulile pot fi mai stricte sau mai permisive.
Fa un meniu. Incearca sa pui ceva noi pe masa de cateva ori pe saptamana. Daca nu ii place spanacul fiert, incerca sa i-l dai crud data viitoare. Va trebui sa experimentezi cu mancaruri noi in moduri diferite. Rasplateste o atitudine buna si incercarea de lucruri noi.
Pregateste-te pentru success. Pentru a reusi, incearca sa ai cat mai multe fructe si legume la vedere si accesibile in casa si modeleaza comportamentul pe care vrei sa-l vezi la copilul tau.. Copii mananca mult mai multe fructe si legume daca sunt taiate si se afla in fata lor.
Pastreaza o punte de comunicare permanenta cu copilul tau. Daca incearca cel putin o inghititura din ce ii oferi , daca nu ii place, atunci nu il forta sa manance. Alege-ti cuvintele cu atentie in aceste moment, fara a categoriza mancarea. “O vom incerca in alt fel data viitoare, poate cu putina scortisoara” in loc de “ oh, presupun ca nici morcovii nu-ti plac
Fa putina reclama. Fa-ti copilul sa inteleaga legatura dintre anumite alimente si felul in care il vor face sa se simta. Explica-i de ce un anumit aliment este bun pentru el. A mancat dulciuri pe stomacul gol si acuma il doare burta. Nu e bine sa mananci dulciuri daca nu ai mancat inainte mancare sanatoasa. A mancat fructe de padure si nuci inainte sa se descurce asa bine la acel test. S-a descurcat bine pentru ca a mancat hrana pentru creier.
Fa-o distractiv. Fi inventiv, taie verdeturile in bucatele mici si indeamna-l sa le presare singur peste ce mananca. Lasa-l sa isi inchipuie ca este dinosaur si ca mananca copaci atunci cand mananca broccoli. Fa-i betigase din morcovi. Invata-l despre culorile alimentelor sanatoase ca ii dau puteri supraumane.
Lasa-l sa te ajute. Copiilor le place sa fie de ajutor, mai ales in bucatarie. Lasa-l sa participe la pregatirea mesei , explicandu-i despre fiecare aliment in parte. Atunci cand pregatesti smoothies, este o mare placere pentru ei sa fie cei care introduc diferitele alimente in aparat si apasa pe butoane.
Adauga-le fara sa stie. Chiar daca nu le plac anumite legume, le poti adauga in mancare fara ca juniorul tau sa aibe habar. Existe multe retete prin care se pot inlocui anumite ingrediente din mancarurile lor preferate cu ingrediente sanatoase.
Limiteaza mancarea nesanatoasa. Copii au mereu ca si favorite alimentele dulci. Limiteaza acccesul la dulciuri procesate si fa accesibile fructe dulci si gustoase sau chiar sucuri proaspete indulcite cu miere.
Limitarea alimentelor ce contin zahar este vitala. Copii, cu cat consuma mai mult zahar cu atat isi doresc sa consume mai mult si mai mult. Zaharul creaza dependenta si este periculos pentru sanatate.
Daca alimentele procesate pline de zahar alb, faina alba, grasimi trans sau lactate pasteurizate sunt periculoase pentru tine, gandeste-te cat de periculoase sunt pentru un organism in plina dezvoltare. Fructele si legumele, semintele si nucile consumate in starea lor naturala, sunt pline de enzime, vitamine, minerale, fitonutrienti si alte substante nutritive necesare pentru o dezvoltare armonioasa si sanatoasa.
Fiecare familie este diferita asa ca incercati lucruri diferite si vedeti daca functioneaza. Plantele sunt absolut necesare intr-o alimentatie sanatoasa asa ca nu renuntati. Mult success.
Spuneti-va pararea, aici invatam impreuna. Voi ce metode folositi pentru a introduce in alimentatia copiilor mai multe optiuni sanatoase?
Surse pentru acest articol includ:
http://crazysexylife.com/2011/get-more-greens-in-your-kids-5-s
http://www.superkidsnutrition.com
Gonzales, Dr. Carlos. My Child Won't Eat! How to Prevent & Solve the Problem, p.9, 69, 98.Madrid, Spain: La Leche League International, 2005
http://www.naturalnews.com/036138_greens_children_diet.html#ixzz1xw4HnVt7 - copilul