Ca adulti, alimentatia sanatoasa servita la fiecare masa poate fi dificila din cauza vietilor noastre ocupate, dar cand vine vorba de copiii nostri, descoperim de multe ori motivatii pe care nu stiam ca ca le avem! Urmatoarele orientari si idei combina ceea ce stim despre nutritie si bunele obiceiuri alimentare cu principiile de baza ale unei alimentatii atente si intuitive.
Exista multe informatii disponibile pe acest subiect in a va asigura ca nutritia copilul dumneavoastra este cea adecvata si primeste zilnic toti nutrientii pentru o dezvoltare optima si totusi o importanta deosebita trebuie sa acordam si dezvoltarii unui sentiment de placere si atractie pentru masa servita zilnic, este la fel de vital pentru sanatatea si fericirea copiilor nostri.
1. Intotdeauna sa ai o VARIETATE MARE DE ALIMENTE din care mananci
- Acesta este cel mai bun mod de a te asigura ca, copiii tai obtin nutrientii de care au nevoie. Nu renunta in cazul in care copilul tau refuza sa manance ceva - mai incearca si continua sa cauti. De ce sa nu aduci acasa un fruct exotic diferit sau legume in fiecare saptamana - descopera mangustan, fasolea sarpe chinezesca, sau bucuriile de fructe stele (carambola)!
- Serveste copiilor platouri cu mancare – o multime de soiuri in cantitati marunte (cat o muscatura), ca de exemplu morcovi, telina, felii de mere, etc… . Lasa-i sa aleaga ce vor sa manance dintr-o serie de alegeri sanatoase.
- Dai copilului mai multe alimente crude – daca copilul nu mananca dovleac fiert poate va iubi un pic de dovleac ras peste unele salate - nu stii niciodata pana nu incerci! Cu cat incurajezi copiii sa manance mai multe alimente nefierte cu atat mai multi nutrienti vor intra in ei. Gandeste-te mai mult la produse alimentare sanatoase si cum puteti sa le introduceti in diata voastra zilnica - dovlecei, varza, masline, avocado, ardei gras, praz, spanac .... ce vrei!
2. Creaza o fascinatie cu alimente
- Cum poti face un joc din mancare? Dai copilului tau o capsuna pentru a numara cat de multe seminte sunt pe ea de exemplu. Invata-ti copiii cum sa cojeasca o varza sau sa curete o rodie in apa
- Da-le spre ingrijire plante, apoi puteti trece la plantarea in ghiveci a catorva seminte de patraunjel, sau eventual cateva fire de ceapa, va puteti orienta si spre copacei exotici lamai, mandarin, seminte din fructele pe care le consumati, este un experiment frumos si educativ. Acest lucru incurajeaza responsabilitatea si vor intelege mai usor cat de minunata este natura, semnificatia pamantului, soarelui si anotimpurile.
- Redenumeste cateva alimente pentru a fi mai atragatoare (spre exemplu pentru brocolii- arbori pentru dinozauri, copiii au o imaginatie bogata). Fa mancarea sa para distractiva, si fiti cat mai creativi.
3. Niciodata sa nu folosesti mancarea ca recompesa sau pedeapsa
- Nu te invinovati daca ai facut asta in trecut. In schimb te poti gandi de acum incolo cum sa schimbi acest lucru in viata ta. Intotdeauna suntem pregatiti pentru a invata si schimba in bine ceea ce consideram ca am gresit si de a lua decizia corecta pentru copilul nostru, atunci cand el tipa pentru al calma nu-l vei mai recompensa cu un Happy Meal, vei gasi altceva.
- Pentru recompensa utilizati: afectiune fizica si imbratisari, excursii speciale, cadouri care nu sunt produse alimentare sau activitati pentru a recompensa copiii.
- Nu face un mare tam-tam sau griji atunci cand copilul nu vrea sa manance, daca, copilul spune ca nu ii este foamne, nu face mare lucru din asta, va manca atunci cand este pregatit. Asa ca nu trebuie sa alergi cu mancarea dupa el sau sa inventezi joculete precum ..."vine avionul, deschide gurita". La fel de important este sa nu iti obligi copilul sa manance tot din farfurie.
4. Nu lasati copiii sa manance atunci cand sunt suparati
- Toti copiii au momente in care cer afectiune si vor sa stie ca ei sunt bine, in siguranta, tu esti bine si intreaba lumea daca este bine. Inainte de orice altceva spuneti-le si aratati-le acest lucru, folositi cuvinte, imbratisari. Atunci cand mananca suparati se produc daune asupra digestiei si creeaza atasament emotional pentru produsele alimentare.
5. Minimizeaza zaharul rafinat pe cat de mult posibil din alimentatie
- Zaharul provoaca dependenta si contribuie la dezvoltarea bolilor degenerative. Intreaba-te daca este cu adevarat necesar si vezi ce inlocuitori poti folosi – cine are nevoie de zahar atunci cand ne-am luat mere si alte fructe cu gust uimitor? Copiii tai nu vor fi dependenti de zahar daca sunt insotiti mereu de vitamine si minerale.
- Nu ramaneti totusi blocati pe acest lucru, cercetarile demonstreaza ca acei copii restrictionati atunci cand au ocazia se vor imbiba in ciocolata ceea ce e foarte daunator. Asigurati-va pur si simplu ca majoritatea alimentelor pentru hrana copilului dumneavoastra este hranitoare si sanatoasa.
Ceea ce faci acum pentru copilul tau va dura o viata, va invata in cel mai bun mod posibil ceea ce e bun pentru sanatatea lui.
Incepe de oriunde te afli, niciodata prea tarziu sa incepi sa mananci sanatos. Fa modificari incet incet si aminteste-ti, mancarea este intotdeauna un prilej de bucurie si este foarte important cu ce iti hranesti copiii.
Sursa pentru acest articol:
http://www.susansfoodforthought.com - copiii