Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. Orele în aer liber stimulează capacitatea de învăţare a copiilor

Orele în aer liber stimulează capacitatea de învăţare a copiilor

Un studiu publicat recent in revista academica Frontiere in Psihologie, a aratat ca predarea unei lectii copiilor in aer liber a ajutat invatatorii sa mentina copiii de aproape doua ori mai concentrati decat cand predarea se face intr-o clasa. ”

Un studiu publicat in revista academica Frontiere in Psihologie a aratat ca predarea unei ore in aer liber a marit concentrarea copiilor de aproape doua ori mai mult decat ar face-o o ora obisnuita defasurata in clasa.

”Am vrut sa vedem daca putem profita de efectul naturii pentru un program scolar. Daca scoti afara o clasa galagioasa de elevi de clasa a treia pentru a face lectii cu ei, vor putea beneficia de avantajul unei ore in aer liber sau se vor da cu capul de pereti dupa aceea?” – Ming Kuo, autorul principal al studiului.

Studiul s-a desfasurat timp de 10 saptamani intr-o scoala gimnaziala din Midwest, SUA. La studiu au participat doua clase de a III -a. Invatatorul uneia dintre clase a fost foarte entuziasmat de concept, in timp ce cel de-al doilea a fost sceptic, gandindu-se ca afara vor fi prea multe surse de distragere a atentiei. Fiecare invatator a avut cate o ora pe saptamana cu predare in aer liber, dupa care au revenit la programul cu predare normala, in clasa.

Locatia in care s-au tinut orele in aer liber era o zona verde, aproape de scoala, cu vedere spre o padure. Dupa lectia tinuta afara, nivelul de implicare al copiilor a fost evaluat dupa patru criterii: din perspectiva invatatorului; evaluarea implicarii facuta de elevi despre ei insisi si despre colegi; numarul de ”atentionari” facute in timpul lectiei, adica de cate ori invatatorul a trebuit sa le atraga atentia copiilor inapoi la lectie; si evaluari independente prin fotografii, facute de un observator independent, in baza fotografiilor facute in perioada de observatie.

Care a fost efectul lectiei tinute in aer liber asupra implicarii clasei? Cat de greu este sa predai in natura, cu atatea surse de distragere a atentiei?

In cadrul acestui studiu, nivelul de concentrare al copiilor a crescut dupa lectia desfasurata in mijlocul naturii. Beneficiul timpului petrecut afara a fost reflectat in ”patru dintre cele cinci masuri de evaluare a implicarii clasei.”

Rezultatele au aratat ca implicarea elevilor ca urmare a lectiei facute in aer liber a fost mult mai mare decat cea manifestata la orele predate in interior, cu programe atent selectate; aceste diferente nu s-au datorat nici invatatorilor, nici metodei de predare, clasei (elevi, clasa, numar de elevi), perioadei din an sau momentului din zi, si nici de ordinea in care au fost tinute lectiile in clasa sau afara pe diferite subiecte.

Rezultatele au aratat ca lectia tinuta in aer liber a stimulat destul de mult implicarea clasei in activitatile desfasurate ulterior; dupa o lectie desfasurata in aer liber, invatatorii au putut preda aproape de doua ori mai mult fara sa fie nevoiti sa se intrerupa pentru a-i atentiona pe copii sa se concentreze la lectie. Efectul benefic pe care natura l-a avut asupra copiilor s-a mentinut de-a lungul a 10 lectii si subiecte diferite si s-a manifestat atat in clasa invatatorului care avea asteptari pozitive, cat si in clasa celui care avea asteptari negative de la astfel de lectii.

Rezultatele acestui studiu sugereaza ca lectiile desfasurate in natura ii ajuta pe elevi sa poata acorda atentie lectiei si sa isi si poata reface capacitatea de a invata, cu alte cuvinte sa ”se alimenteze din mers”. Avand in vedere ca expunerea copiilor la natura in cursul unei zile de scoala pare sa aiba multe beneficii suplimentare, printre care o sanatate fizica si mentala mai buna, rezultatele studiului sustin includerea in programa scolara a unor ore cu predare in aer liber.

Citeste si articolul: De ce sa spunem povesti copiilor? 5 beneficii pentru dezvoltarea emotionala a celor mici

Sursa utilizata: http://www.organiclifestylemagazine.com/being-outdoors-improves-childrens-ability-to-learn

#concentrare #copii #educatie #natura #ore in aer liber

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum contribuie joaca libera si timpul petrecut in natura la dezvoltarea copilului
Cum sa-ti educi copilul sa iubeasca natura
7 momente simple ale zilei pe care le putem umple de sens pentru copiii nostri
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101