„Daca doriti sa aveti copii inteligenti, cititi-le povesti. Daca doriti sa fie si mai inteligenti, cititi-le si mai multe povesti. Atunci cand imi examinez metodele de gandire, ajung la concluzia ca darul fanteziei a insemnat mult mai mult pentru mine decat orice talent legat de gandire abstracta, pozitiva." - Albert Einstein
Americanii sarbatoresc pe 26 februarie “ziua de spus povesti”. Originile acestei sarbatori nu sunt cunoscute, asa cum necunoscute raman si inceputurile multor povesti care au facut inconjurul Pamantului, ajungand in vremuri diferite si culturi diferite. Fie ca incep cu “Once upon a time”, cu “A fost odata” sau cu formulari mai putin traditionale, de la creatiile Fratilor Grimm si ale lui Hans Christian Andersen la Henry Potter, povestile sunt fascinante pentru copii, ademenindu-i cu universul lor magic si personajele fabuloase. De la a ne pregati pentru pericolele ascunse ale vietii la a ne invata lectii si aptitudini valoroase, povestile sunt etern relevante, orice varsta am avea. Dar mai ales pentru copii, ele au efecte benefice demne de toata atentia. Haideti sa aflam impreuna care sunt acestea.
5 beneficii ale povestilor pentru dezvoltarea emotionala a copiilor
1. Imbogatesc imaginatia si cultura generala
Imaginatia copiilor e unica si puternica. Nu e folosita doar pentru a inventa povesti si jocuri, ci e un factor semnificativ pentru gandirea lor creativa, influentand tipul de educatie si de cariera pe care copilul il va alege cand va creste mare. Povestile includ diferite experiente culturale si felurite moduri de a rezolva situatii, etalandu-le copiilor o lume din afara vietii lor obisnuite si daruindu-le curiozitatea de a invata lucruri noi despre locuri noi. Cititi-le copiilor povesti si, in felul acesta, o banala plimbare in parc va capata unde de mister, cu zane si spiridusi care se pot ascunde in spatele fiecarui copac. Hraniti-le sufletele cu povesti despre taramuri magice si priviti-i cum plutesc in acest joc al fanteziei. Oferiti-le eroi de basm cu care sa se identifice si impreuna cu care sa poata sarbatori atunci cand raul este invins.
2. Faciliteaza deosebirea binelui fata de rau
Traim intr-o lume a realismului si a anti-eroilor post-moderni. Tipul cel bun devine adesea un personaj negativ in viata reala. Sarlatanul are in spate o poveste cu care empatizam. Conflictele din jurul nostru sunt complexe. In basme, lucrurile stau diferit. Personajele de poveste au trasaturi bine-definite: buni, destepti, diabolici, inimosi, cruzi. Le distingem bine motivatiile si gandurile ascunse. Pe scurt, in povesti, binele e bine iar raul e rau. Nu exista nuante de gri, personajele sunt simplificate pentru a ne invata adevaruri universale. Ca adulti, ne putem face griji despre cum aceste detalii ne-ar putea influenta negativ copiii. Totusi, celor mici le e mult mai usor sa accepte elemente simplificate ca metafora decat unui adult care e implicat cu totul in complexitatea vietii reale. Sally Goddard Blythe, specialista britanica in psihologie infantila si autoarea mai multor carti de dezvoltare emotionala a copilului, afirma, intr-una dintre lucrarile ei, urmatoarele: „Naratiunea simplista a povestilor, bazata pe structura bine-versus-rau ii ajuta pe copii sa infrunte nesiguranta, adica acel lucru care provoaca anxietate copiilor. Stabilind aceasta antiteza clara a valorilor de la bun inceput si urmarind aceste reguli de baza, povestile ii invata pe copii sa se simta siguri si confortabili pe masura ce istorisirea inainteaza. Prin urmare, chiar daca eroul sau eroina din centrul povestii intampina dificultati de-a lungul drumului, copiii au certitudinea ca acestia se indreapta in directia buna.”
Asadar, povestile ii invata pe copii ca binele va fi intotdeauna triumfator in fata raului si, chiar daca acest lucru nu se intampla in lumea reala, lectia invatata e simpla si importanta: fii eroul, nu raufacatorul! Invata sa speri la ce e mai bine, stradania ta de a fi bun are sens.
3. Dezvolta gandirea critica
Din lumea povestilor, copiii afla ca deciziile personajelor au anumite consecinte si ca ceea ce li se intampla depinde de alegerile facute. Chiar daca nu toate personajele sunt exemple bune de urmat, povestile ne arata ca atunci cand ni se intampla ceva rau, trebuie sa luam decizii. Si ca daca luam deciziile potrivite, totul in viata noastra ar putea fi bun. „Povestile le ofera copiilor un loc sigur in care sa exploreze ideea ca viata nu e intotdeauna usoara, ca lucrurile pot merge rau, ca oamenii nu sunt intotdeauna animati de interese bune. Pe de alta parte, personajele pozitive sunt intotdeauna rasplatite la final,acesta fiind modul prin care este intarita ideea ca e important sa fii bun, atent si sincer”. (Sally Goddard Blythe)
4. Creeaza situatii in care copiii isi pot regasi propriile emotii
Povestile ii invata pe cei mici nu doar cum sa ia decizii morale, ci cum sa faca fata unor conflicte interioare. Bruno Bettelheim, un psihanalist si specialist in psihologie infantila, credea ca povestile ii pot ajuta pe copii sa faca fata unor anxietati pe care, la o varsta frageda, sunt inca incapabili sa si le explice. In Ratusca cea urata, de exemplu, copiii afla despre acest pui de rata diferit, care sufera fiindca nu se regaseste printre cei din jur. Copiii recunosc acest sentiment al lipsei de apartenenta, il inteleg, e felul in care se pot simti si ei in diferite situatii, cum ar fi prima zi la gradinita sau momentele in care incearca sa faca ceva nou, care ii inspaimanta. Invata sa empatizeze, inteleg ca e important sa fii bun. Si apoi, fireste, sa nu uitam ca ratusca se preschimba intr-o lebada frumoasa care ii invata sa nu judece aparentele si ca oamenii se pot schimba si pot evolua in viata.
5. Si, nu in ultimul rand, sunt amuzante si potrivite la orice varsta!
Pe langa lectiile de morala si imaginatia sporita, ganditi-va cat de bine se simt copiii atunci cand le cititi povesti, schimbandu-va tonalitatea vocii in functie de personajul care vorbeste, spunandu-le sa zica “Mac” de fiecare data cand e mentionata ratusca cea urata sau imitand gesturile lui Jack, in timp ce se catara pe vrejul de fasole. Discutiile care se isca in timpul lecturii pot fi si ele foarte savuroase, observatiile celor mici fiind atat de variate si de surprinzatoare. Cititi povestile impreuna, incurajati-va copiii sa isi inventeze propria lor poveste si asigurati-i ca pot sa o invinga pe vrajitoarea cea rea.
Magia, aventura, cautarile imprevizibile, cu schimbari de situatie si un strop de iubire romantica sunt adevaratele fundatii ale oricarei carti bune. Povestile copilariei ofera toate aceste elemente, la care se adauga confortul familiaritatii. Copiii mici invata mai intai ritmul acestor povesti, cand le sunt citite de cei mari. Apoi, mai tarziu, au bucuria si multumirea de a redescoperi aceleasi emotii in capitolele cartilor citite de ei insisi. Sunt povesti care progreseaza odata cu ei, de-a lungul anilor.
Chiar si atunci cand devenim adulti, povestile raman cu noi si, potrivit aceleiasi specialiste, Sally Goddard Blythe, acesta nu este neaparat un lucru rau. „La varsta maturitatii, povestile ne aduc confort prin sentimentul de familiaritate. Ne amintesc de vremea copilariei, cand inca nu aveam responsabilitatile si nesigurantele pe care ni le aduce statutul de adult. Si mesajul este intotdeauna pozitiv - aceste povesti cu sfarsit fericit ne reasigura ca intr-un anumit fel, poate nestiut, intr-un final, totul va fi bine”. Este o lectie buna de urmat de-a lungul vietii - fie ca ne casatorim cu printi/printese sau cu cineva care aduce mai degraba a broscoi.