Șotron, rațele și vânătorii, leapșa, țară-țară vrem ostași... iată câteva jocuri din copilăria noastră, a celor născuți înainte de ‘89. Fortnite, Roblox, Minecraft... câteva exemple de jocuri ale generației de astăzi. Dacă nu vă sunt familiare aceste exemple, vă spun care e diferența: primele se joacă în grupul de copii, ultimele se joacă pe telefon, tabletă sau PS4.
Evoluăm, ne adaptăm zilelor de astăzi, tehnologiei și vieții în general. Dar, oare această adaptare, înseamnă neapărat evoluție? Tot mai mulți părinți se plâng de faptul că tehnologia a acaparat interesele copiilor lor, în detrimentul interacțiunii fizice cu alți copii, a ieșirii în natură. Și, conform statisticilor, tot mai mulți copii dezvoltă tulburări de comportament, emoționale, sunt anxioși, retrași și au dificultăți de adaptare în grupurile de-o seamă. Nu e o coincidență faptul că jocul și joaca lor s-au mutat acum în spațiul virtual. Așa cum nu e o coincidență faptul că stau cât mai puțin în aer liber, în parcuri, la munte, locuri de joacă. Ca părinți, suntem grăbiți și preocupați, avem agendele pline de lucruri importante în care nu mai încap orele de joacă alaturi de copilul nostru. Ne rezumăm la câteva minute de conectare cu copilul înainte de culcare, lasând sarcina interacțiunii cu el în seama bunicilor, a bonelor sau programelor after-school. Amânăm joaca pentru weekend sau vacanță, sau rămâne pe agenda zilei în coada listei de făcut, după teme, lecții de pian, balet, meditații, antrenamente sportive, învățarea de limbi străine.
Te provoc pe ține, părinte, să îți amintești o zi fericită din copilăria ta. Cum arăta ea? Ce făceai în acea zi? Așa-i că e vorba de joacă? Cei mai mulți adulți veniți în terapie își amintesc copilăria ca fiind lumea de vis în care se jucau, se simțeau liberi, neîngrădiți, totul era posibil, frumos, fără griji și fără responsabilități. Acum te invit să îi acorzi copilului tău aceeași lume de vis, a jocului. Fă-i mai mult loc în programul lui pentru joacă, pentru timp petrecut cu alți copii. Îți va mulțumi mai târziu pentru asta și îți vei mulțumi mai târziu.
Știați că există o legătura directă între timpul petrecut de copil în compania altor copii în activități ludice și dezvoltarea proceselor psihice și a trăsăturilor de personalitate, dar mai ales în dezvoltarea lui emoțională? Prin joc, copilul antrenează imaginația, trăirile emoționale, dorințele și frustrările, gândurile pe care nu le poate exprima rațional, învață să se raporteze la ceilalți și la lumea exterioară.
Dacă vrem copii cu stimă de sine bună, sociabili și empatici, primul pas este să îi implicăm cât mai mult în grupuri de joacă, activități colective în care ei învață natural cum să se comporte și cum să interacționeze cu semenii lor. Jocul este principala formă de învățare la copil. Și este activitatea cea mai plăcută pentru el. Aduceți copiii împreună, lăsați-i să interacționeze unii cu alții și veți învăța multe de la ei! Să nu uităm, de asemenea, că în fiecare adult există un copil care tânjește după copilărie si să ii dăm voie să fie liber și fericit, invitându-l și pe el la joacă!
Articol scris de Florina Haritonov - comunitatea VVV
Psihoterapeut, psiholog cu drept de liberă practică atestat de Colegiul Psihologilor din România, cu formare în terapia Cognitiv Comportamentală și formări complementare in Terapia Sistemică Cuplu-Familie-Copil, Florina Haritonov este pasionată și dedicată unui stil de viața sănătos, în care sănătatea fizică și cea emoțională se împletesc. O puteți urmări și pe pagina ei de Facebook.
Citește și: 10 activități distractive în aer liber pentru copii