Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. 5 metode pentru a-ti incuraja copiii sa manance sanatos

5 metode pentru a-ti incuraja copiii sa manance sanatos

Ti s-a intamplat vreodata sa incerci sa-ti hranesti copilul cu ceva sanatos si hranitor, iar el sa se strambe si sa protesteze cu "iac", "ieeee" sau "nu-mi place"? Daca acest scenariu iti suna familiar, sa stii ca nu esti singur! Multi parinti incear

Ti s-a intamplat vreodata sa incerci sa-ti hranesti copilul cu ceva sanatos si hranitor, iar el sa se strambe si sa protesteze cu "iac", "ieeee" sau "nu-mi place"? Daca acest scenariu iti suna familiar, sa stii ca nu esti singur! Multi parinti incearca sa dezvolte in copiii lor obisnuinta de a manca sanatos inca de mici si descopera ca acest lucru nu este doar posibil, dar si plin de satisfactii! Iata cateva sfaturi in acest sens.

1. Viata secreta a legumelor sub acoperire

Aceasta metoda este printre cele mai simple moduri prin care poti face un copil sa manance sanatos. Prepararea unor gustari care arata bine si au gust bun, dar contin si ceva sanatos este eficient si distractiv in acelasi timp! Iata cateva exemple de retete pe care le poti cauta pe net si incerca acasa.

Prajitura de ciocolata cu sfecla - Sfecla intr-o prajitura? Ei bine, nu numai ca ii da un gust bun, dar transforma o prajitura uscata fara gluten intr-una cremoasa si moale, pe langa beneficiile nutritive ale sfeclei si pudrei de cacao.

Chiftele din dovlecei - Cea mai buna metoda de a ascunde legume si verdeturi intr-o gustare densa nutritiv si bogata in proteine. Majoritatea copiilor iubesc aceste rasfaturi culinare si cel mai bun lucru la acestea este ca poti face mai multe deodata, apoi le congelezi si le incalzesti ori de cate ori ai nevoie de o gustare rapida!

Smoothie cu fructe de padure - Una dintre cele mai bune metode de a ascunde frunzele este sa le incluzi intr-un smoothie dulce, bogat in fructe! Pentru a nu intampina rezistenta din cauza modificarii de culoare, se pot adauga la inceput foarte putine frunze, marind treptat cantitatea acestora.

2. Anturajul

Studiile au aratat ca anturajul poate fi un factor important de influenta la copiii mici. Cand un copil care nu agreaza legumele este inconjurat in mod constant de copii care iubesc legumele, copilul care initial a manifestat o afiliere negativa cu respectivul grup de alimente s-a dovedit mai dispus sa-si modifice preferintele alimentare de-a lungul timpului, pentru a imita comportamentul celor din anturajul sau.

Acelasi lucru poate fi spus si despre mediul de acasa al unui copil. Atitudinea copilului este puternic influentata de oamenii cu care acesta petrece mai mult timp; de regula, familia sa. Prin urmare, preferintele alimentare ale copiilor mici sunt, de regula, influentate de preferintele alimentare ale parintilor si ale altor frati. Un studiu publicat in "Revista americana de nutritie clinica" a descoperit ca "influenta parintilor a avut un impact semnificativ asupra selectiei alimentare a copiilor mici".

3. Nu face pe politistul

A obliga copiii sa consume mancaruri care nu le plac este reteta perfecta pentru razvratire, resentimente si dezamagire. Incearca, mai bine, sa umpli frigiderul si camara cu alimente proaspete, cat mai diverse si gustoase si elimina mancarurile nesanatoase. Astfel, ori de cate ori vor alege ceva sa manance, nu vor avea la indemana decat optiuni bune! In plus, isi vor dezvolta obisnuinta de a alege gustari sanatoase si vor avea o atitudine pozitiva fata de alimentele proaspete, intregi!

 

4. Puterea educatiei

In cazul celor mici, cat si in cazul celor mari, educatia este de multe ori, factorul hotarator in luarea deciziilor bune si a rezultatelor pozitive. Incearca sa gasesti metode prin care sa-ti inveti copiii sa faca alegeri bune in privinta alimentelor, demonstrandu-le ca fiecare categorie de alimente poate avea efecte pozitive sau negative asupra felului in care se simt, a energiei si a starii generale de sanatate.

O metoda prin care ii poti invata pe copii sa relationeze cu mancarea este sa le arati cum sa faca legatura dintre ce mananca si felul in care se simt. De exemplu, daca mananca ceva nutritiv, intreaba-i cum se simt dupa ce au mancat si sa atribuie o descriere sentimentului respectiv. De exemplu, dupa o mana de fructe de padure proaspete ar putea sa simta "plini de energie" sau "vioi". Pe parcursul procesului creierul copilului va invata sa creeze cai neuronale care sa asocieze mancarea sanatoasa cu afirmatiile pozitive.

 

5. Planteaza, culege si mananca

Unul dintre cele mai puternice moduri prin care poti ajuta copiii sa creeze o legatura cu mancarea este prin implicarea lor in intregul proces - de la inceput la sfarsit - asa cum multi parinti au facut-o cu mii de ani inaintea noastra.

Daca aveti loc in gradina pentru cateva zarzavaturi (sau cateva ghivece) implicati copiii in procesul de gradinarit. Invatati-i sa ude pamantul, sa semene semintele, sa le ude si sa le ingrijeasca si sa invete cand e timpul sa le recolteze. Nimic nu poate incuraja mai mult o relatie pozitiva intre copii si mancare decat consumul produselor proaspete, culese din propria lor gradina!

Sunt multe feluri in care copiii pot fi incurajati sa manance si sa se bucure de mancarea sanatoasa. Sa-ti privesti copiii cum cresc puternici si plini de energie este o experienta plina de satisfactii si te poti mandri cu informatiile pe care le-ai furnizat pentru a contribui la o buna fundatie nutritionala, care ii va ajuta pentru tot restul vietii!

Sursa utilizata: http://www.foodmatters.com/article/5-steps-to-encourage-your-children-to-eat-well

#alimentatia la copii #copii #educatie #parinti #smoothie #exemplul personal

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cele 4 stiluri de parenting si sfaturi pentru parinti
Cum contribuie joaca libera si timpul petrecut in natura la dezvoltarea copilului
Copii care nu vor sa asculte
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101