Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. 4 lucruri pe care parintii nu ar trebui sa le spuna copiilor niciodata

4 lucruri pe care parintii nu ar trebui sa le spuna copiilor niciodata

Conversatiile purtate cu copiii - chiar si silabisirile facute cu bebelusii - sunt modalitati prin care parintii isi consolideaza relatia cu acestia, dar si oportunitati de educare. De altfel, studiile arata ca numarul de cuvinte pe care un copil le

Conversatiile purtate cu copiii - chiar si silabisirile facute cu bebelusii - sunt modalitati prin care parintii isi consolideaza relatia cu acestia, dar si oportunitati de educare. De altfel, studiile arata ca numarul de cuvinte pe care un copil le aude in primii sai ani de viata are un impact direct asupra abilitatilor lingvistice si chiar asupra coeficientului sau de inteligenta.

Dar chiar si atunci cand parintii spun lucrurile potrivite, problemele care apar pe masura ce copiii cresc sunt mult mai greu de gestionat. Brusc simtim ca vorbim prea mult - dam in mod constant indicatii, fortam, corectam, punem intrebari, incurajam si ii ajutam pe copii.

Conversatiile din cadrul familiei sunt si ele importante - dar trebuie sa stii ce sa eviti.

Uneori mai putin inseamna mai mult. Iata patru lucruri pe care nu ar trebui niciodata sa le spui copilului tau, indiferent de varsta:

1. "Cere-ti scuze, acum!"

Scuzele fortate nu sunt scuze. Si nu fac pe nimeni sa se simta mai bine.

Dar ce e de facut? Desigur, copilul trebuie invatat sa-si ceara imediat scuze daca a ranit pe cineva din greseala. De obicei nu apare nicio rezistenta aici. Dar ce faci cand raneste pe cineva cu intentie? Aceasta este o alta poveste. Ii invatam sa-si ceara scuze pentru ca vrem sa-si asume raspunderea pentru ceea ce fac, sa inteleaga ca au gresit, sa se corecteze si, in cele din urma, sa nu repete greseala. Asa ca e mai bine sa le cereti sa inteleaga ce au facut, felul in care au facut cealalta persoana sa se simta si sa le sugerati modul in care se pot purta intr-o situatie similara.

Aceasta abordare le poate afecta comportamentul si poate face ca partea vatamata sa se simta mult mai bine.

2. "Ana e baietoiul meu " sau "Mihaita e un dur."

Nu rezuma caracterul unui copil la un cuvant - mai ales de fata cu acesta. Rezuma-le actiunile. Chiar daca reflecta sau nu adevarul, etichetele nu sunt deloc folositoare. Cand oamenii primesc caracterizari de acest gen se schimba mult mai greu si tind sa se multumeasca cu stereotipuri.

Sa luam exemplul unui studiu care a dat o proba de matematica unor studente de sex feminin. Studentele care au avut o casuta de bifat sexul au dat rezultate mult mai proaste decat fetele care nu au avut de bifat nicio casuta, iar simplul fapt ca au avut de bifat etnia asiatica a imbunatatit semnificativ rezultatele femeilor de origine asiatica. Acest tip de identificare poate fi un fel de profetie predestinata.

3. Nicio minciuna.

Minciuna ia multe forme cand esti parinte. Nu cred ca exista parinte care sa nu-si fi amenintat copilul ca-l lasa la locul de joaca si pleaca doar ca sa-l convinga sa-l urmeze. Desigur ca nu are intentia sa-l paraseasca.

Daca afirmatia nu este adevarata, nu o folosi. Nu e bine sa distrugi increderea copilului in tine doar pentru a-l face sa aiba un comportament corect.

4. "Esti cel mai bun jucator din intreaga lume!" sau "Esti cel mai destept copil din intreaga scoala!"

Nu folosi superlative cand lauzi un copil. Daca iti cresti copilul cu astfel de laude legat de tot ceea ce face, va suferi o dezamagire crunta cand va da piept cu realitatea mai tarziu in viata si nu vei fi acolo sa-l salvezi. Daca o persoana nu e cea mai buna in tot ce face, acest lucru nu trebuie considerat un esec - nimeni nu este cel mai bun in toate.

Ne dorim excelenta pentru copiii nostri, dar tot de datoria noastra este sa gasim lucruri care sa-i inspire. Daca sunt obisnuiti doar cu performanta de varf, vor trece usor peste intregul proces de incercare-greseala-experienta care ii va ajuta sa inteleaga valorile reale in viata. Iar daca incearca sa obtina numai rezultatele cele mai bune, se vor concentra asupra felului in care acest lucru ii face sa se simta, nu asupra rezultatului obtinut.

Tiparele de comunicare pe care le dezvoltam cu copii nostri ne definesc relatia cu ei. Nu este suficient sa vorbim cu ei pe masura ce cresc. Trebuie sa spunem (sau sa nu spunem) ceea ce trebuie. Pe masura ce-i educam, trebuie sa le dam copiilor si spatiu ca sa se schimbe si sa fie ei insisi (dar sa mentinem in acelasi timp un set de principii la care sa poata apela cand au nevoie). Conversatiile din cadrul familiei sunt si ele importante—trebuie doar tinut cont de faptul ca sunt lucruri care trebuie lasate nespuse.

Sursa utilizata: http://www.mindbodygreen.com/0-25787/4-things-parents-should-never-say-to-their-children.html

#copii #copii educatie #copii si parinti #limbaj #parinti

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum sunt afectati copiii de reclamele la TV?
Oamenii de stiinta sunt pregatiti sa creeze copii modificati genetic cu gene de la trei parinti
Copiii cresc cel mai bine cu educaţie pozitivă. Iată de ce.
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101