“Veganismul este o forma foarte rafinata de nutritie. Este destul de extrem sa-i spui unei persoane care consuma carne ca il vei priva de tot ceea ce manânca. Când practicam medicina, le spuneam pacientilor mei ca o alimentatie pe baza de plante este cea mai sanatoasa alegere si ca este bine sa evite pe cat posibil consumul de produse de origine animala.
Oamenii sunt foarte sensibili când vine vorba despre ceea ce manânca. Le poti vorbi despre sport, relaxare, o atitudine mentala pozitiva si accepta toate acestea. Dar cand le vorbesti despre ceea ce manânca, devin foarte sensibili.
Daca cineva este dispus sa asculte, atunci voi incerca sa-i explic cu argumente stiintifice ce cred ca este mai bine pentru el.”
– Dr. Ellsworth Wareham
De ce dietele vegetariene si vegane sunt tot mai populare
Chirurgul cardiovascular de 100 de ani nu este singura persoana influenta care a adoptat acest stil de viata.
Iata ce face un om sanatos la varsta de 100 de ani (interviu pentru CNN)
Sunt multe personalitati de-a lungul istoriei, de la Platon si Nietzsche pana la vedete din lumea muzicii, ca Paul McCartney si Bob Marley sau lideri politici ca Gandhi si Benjamin Franklin, care au promovat un stil de viata vegetarian.
Nu incape nicio indoiala ca influenta acestor celebritati, pe langa sustinatorii drepturilor animalelor, au avut un rol in raspândirea vegetarianismului din ultimii ani, insa principalul motiv pentru care acest curent a capatat popularitate are legatura cu modul in care se simt oamenii care il adopta si cu dovezile stiintifice care il sprijina.
Numeroase studii arata beneficiile evidente ale alimentatiilor vegetariene si vegane, iar multe dintre ele subliniaza ca efectele pozitive cresc proportional cu reducerea consumului de produse de origine animala.
Luand toate acestea in considerare, chiar si cei care nu sunt adepti ai alimentatiei vegetariene sau vegane este bine sa realizeze ca un procent alarmant de occidentali nu mai consuma legume aproape deloc.
“Studiile arata si beneficiile pentru sanatate ale renuntarii la carne. In ziua de azi, dieta bazata pe vegetale este considerata nu doar completa din punct de vedere nutritional, dar si o metoda de prevenire a multor boli cronice.” – Scoala Medicala Harvard
De exemplu, Asociatia Americana Dietetica a confirmat acest lucru cu o lucrare de referinta, care a concluzionat ca “alimentatiile vegetariene bine planificate, fie vegetariene fie vegane, sunt sanatoase, complete din punct de vedere nutritional si pot furniza beneficii pentru sanatate in ceea ce priveste preventia si tratarea anumitor boli.” (Asociatia Dietetica Americana, iulie, 2009)
Printre bolile la care se face referire se numara bolile cardiace, cancerul, diabetul si multe altele.
Este bine sa vedem ca exista studii despre vegetarianism si veganism care le confirma beneficiile, avand in vedere ca in anii anteriori cercetarile de concentrau exclusiv pe problemele care putea sa apara din cauza deficientelor nutritive. De aceea, cei care vor sa faca aceasta tranzitie trebuie sa isi cunoasca foarte bine corpul si necesitatile acestuia, pentru a sti ce nutrienti trebuie sa inlocuiasca din surse vegetale.
Daca intentionezi sa adopti un stil de viata vegetarian sau vegan, nu trebuie sa te simti obosit, lipsit de energie, letargic sau deprimat. De fapt, efectul ar trebui sa fie tocmai invers. Daca, insa, te simti astfel, inseamna ca ai o lipsa de nutrienti si trebuie sa-ti adaptezi alimentatia in consecinta.
Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2015/05/04/100-year-old-vegan-heart-surgeon-retired-at-95-heres-why-hes-been-a-vegan-for-50-years/