Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. Stresul oxidativ mentine intestinele sanatoase

Stresul oxidativ mentine intestinele sanatoase

Unul dintre modurile prin care bacteriile probiotice ajuta la mentinerea sanatatii intestinale este prin favorizarea cresterii celulelor ce captusesc intestinele, potrivit unui studiu efectuat de cercetatori de la Emory University si publicat in The

Unul dintre modurile prin care bacteriile probiotice ajuta la mentinerea sanatatii intestinale este prin favorizarea cresterii celulelor ce captusesc intestinele, potrivit unui studiu efectuat de cercetatori de la Emory University si publicat in The EMBO Journal.
 
Cercetatorii au examinat activitatea bacteriilor din genul Lactobacillus din intestinele soarecilor si Drosophila, musculita de otet. Ei au gasit ca pana si la aceste animale foarte indepartate ca gen, intervenea acelasi mecanism: in cazul expunerii la Lactobacillus, celulele epiteliale(captusesc intestinul) produceau molecule de oxigen reactiv(ROS) care apoi stimulau cresterea celulelor stem intestinale si duceau la regenerarea mucoasei intestinale.
 
Nu a fost observata producerea de ROS la animalele ale caror intestine erau fara Lactobacillus; acele animale aveau suprimata cresterea celulelor epiteliale.
 
Cercetatorii au lansat ipoteza ca formele de viata timpurii probabil produceau ROS pentru semnalizare imunitara si functii antibiotice, dar ca functia ROS s-a schimbat cu timpul pe masura ce animalele si flora lor intestinala au co-evoluat.
 
„Este binecunoscut ca mamiferele traiesc intr-o simbioza homeostatica cu microbiotul lor intestinal si ca aceste bacterii influenteaza o gama larga de procese fiziologice. Totusi mecanismele moleculare ale intercomunicarii simbiotice din intestine sunt in mare masura nerecunoscute”, a spus Andrew S. Neish, seful de proiect. „In studiul nostru, am descoperit ca Lactobacillii pot stimula moleculele reactive de oxigen care au efecte regulatoare asupra celulelor stem intestinale, incluzand activarea proliferarii acestor celule”.
 
Descoperirile au implicatii semnificative pentru sanatatea umana, deoarece ele pun in lumina un mecanism prin care bacteriile probiotice mentin homeostazia intestinala. Savantii ar putea in curand sa fie capabili de a identifica noi specii de microbi probiotici doar prin cautarea de specii care declansaeaza anumite reactii mediate de ROS.

Stresul mentine intestinele sanatoase

Desi ROS, cunoscute si ca radicali liberi, sunt in mod comun asociati cu deteriorarea celulara, cercetarile asupra probioticelor sugereaza ca stresul oxidativ ar putea fi partebacteriile intestinale probiotice a modului in care anumite sisteme corporale isi mentin sanatatea.
 
Intr-un studiu mai timpuriu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences/Protocoalele Academiei Nationale de Stiinta, aceeasi echipa de cercetare Emory a aratat ca, atunci cand sunt expuse la Lactobacillus rhamnosus, celulele epiteliale intestinale ale soarecilor produc ROS care de fapt stimuleaza vindecarea.
 
ROS  determina celulele epiteliale sa devina mai mobile, ceea ce le face sa umple micile interstitii care apar in mod natural in mucoasa intestinala ca rezultat al deteriorarii datorate expunerii la chimicale  si microbi.
 
"Spre deosebire de majoritatea tipurilor de celule care nu pot tolera contactul bacterial, celulele epiteliale intestinale raspund la Lactobacillus rhamnosus prin sporirea motilitatii(mobilitatii)", a spus Neish.Demn de notat, cercetatorii au mai gasit ca prezenta antioxidantilor impiedica celulele epiteliale sa se angajeze in aceasta activitate de vindecare a ranilor. Aceasta dovedeste ca rolul jucat de stresul oxidativ este esential pe acest traseu specific al vindecarii, si la fel este si rolul bacteriilor probiotice.
 
"S-a stiut de ani de zile ca bacteriile probiotice pot avea aceste feluri de efecte ajutatoare, dar nu a fost cu adevarat clar cum functiona asta”, a spus Neish. „Am identificat un exemplu dintre multe altele, de modul cu anumite feluri de bacterii au functii biochimice specifice in corp”.
 
Pe masura ce oamenii de stiinta continua sa descopere caile prin care oamenii si alte animale traiesc intr-o relatie reciproc obligatorie cu flora lor intestinala, devine tot mai clar ca probioticele nu sunt doar binefacatoare pentru sanatate, ci esentiale.
 
Astfel de cercetari ajuta la explicarea motivului pentru care un dezechilibru in proportiile naturale ale florei intestinale ar putea de fapt sa produca reactii autoimune in intestine, ducand la boli inflamatorii intestinale. Din fericire, va si ajuta savantii sa stapaneasca puterea probioticelor de a produce noi tratamente pentru aceste boli, impreuna cu alte tulburari metabolice, alergice si infectioase.
 
Sursele pentru acest articol includ:
http://www.eurekalert.org
http://www.sciencedaily.com
http://science.naturalnews.com
#bacterii #flora intestinala #intestine #probiotice #stres

Ce au mai parcurs alti cititori...

Este confirmat: flora intestinala dicteaza daca esti sanatos sau bolnav
7 reguli alimentare pentru o flora intestinala sanatoasa
Hranirea florei tale intestinale este extrem de importanta, din primii ani de viata si pana la batranete

Ce spun cititorii despre "Stresul oxidativ mentine intestinele sanatoase"

Andrei M05 February 2015 17:02Raspunde

Interesanta tema dezbatuta. Felicitari

Romina20 March 2014 22:11Raspunde

De pe ce site pot lua aceste probiotice pentru a face iaurt de soia? Va multumesc anticipat

20 March 2014 22:30Raspunde

Se gasesc in foarte multe magazine online. Noi recomandam produsele de la Secom. Cautati pe Google "probiotice secom"

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101