Ceaiul verde, impreuna cu ruda sa mai putin rafinata ( a se citi 'fermentata') - ceaiul alb - sunt parte a unei traditii chinezesti indepartate, timp de nenumarate generatii, datorata in mare parte beneficiilor pe care acestia le aduc organismului. Numeroase studii au aratat ca in ultimii ani ceaiul verde este deosebit de eficient pentru a imbunatati metabolismul si a ajuta la pierderea in greutate.
Oamenii de stiinta au demonstrat ca ceaiul verde activeaza genele responsabile de controlul depozitelor de grasime in timp ce ajuta la absorbtia grasimilor in timpul digestiei. Mai mult, polifenoli din ceai reduc efectele radicalilor liberi si ajuta la mentinerea in limite normale a lungimii telomerilor in celulele inimii (Telomerul (din gr. telos - capat si meros - parte) reprezinta o regiune de ADN repetitiv situat la capatul fiecarui cromozom liniar a majoritatii organismelor . Telomerii se scurteaza odata cu trecerea anilor si din cauza unor maladii. Exista teorii care leaga micsorarea lungimii telomerilor de procesul îmbatrânirii si de aparitia unor boli specifice batranetii, si implicit, lungimea telomerilor de durata vietii individului. Odata cu disparitia completa a telomerilor, cromozomul îsi pierde informatia genetica, iar celula moare sau intra intr-o stare de senescenta. Consumarea a doua-trei cani de ceai zilnic poate fi cheia pentru o scadere in greutate eficienta, cat si pentru a mentine sanatatea inimii.
Cercetatorii de la universitatea Rutgers din New Jersey au analizat efectul suplimentarii cu ceai verde a dietei soarecilor obezi, cunoscuti a avea aceeasi caracter metabolic cu oamenii. Animalele au fost impartite pe grupuri si amandoua grupurile au fost hranite in modul traditional cu multe grasimi. Doar unui grup i s-a administrat apa impreuna cu catehina activa EGCG din ceai verde.
Suplimentarea dietei cu ceaiul verde ajuta la scaderea in greutate prin reducerea depozitelor de grasime abdominala
Studiul a mai descoperit faptul ca grupului caruia i s-a administrat catehina EGCG pierderea in greutate a fost peste 20% si in plus, absorbitia grasimilor a fost incetinita. De asemenea incidenta ficatului gras a scazut iar problemele legate de ficatul gras si nivelul ridicat de trigliceride au aparut la un numar restrans de indivizi. Animalele tratate cu ceai verde au manifestat o crestere a sensibilitatii la insulina cat si o scadere a proteinelor indicatoare a inflamatiilor sistemice si raspunsului imun - proteina C-reactiva (CRP) si proteina IL-6.
Autorii studiului au concluzionat:
Studiul nostru a demonstrat ca dieta bogata in grasimi produce efecte severe care sunt insa combatute de suplimentarea dietei cu catehina EGCG. Efectele benefice ale catehinei EGCG se resimt in scaderea absorbtiei lipidelor si reducerea valorilor de inflamatie celulara.
Ceaiul verde ajuta 'motoarele celulare' (mitocondriile) sa metabolizeze caloriile mai eficient, punand la dispozitie un mecanism de control al greutatii. In plus, studii conexe au relevat faptul ca suplimentarea cu EGCG a exercitat un efect antioxidant ce duce la scaderea efectelor radicalilor liberi cat si la prelungirea perioadei de viata a fibrei musculare cardiace.
Surse:
http://www.wellnessresources.com/weight/articles/green_tea_as_a_potent_weight_loss_nutrient/
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf2029016
http://www.wellnessresources.com/health/articles/green_tea_and_quercetin_prevent_telomere_loss_from_cardio_stress/ - Ceaiul verde
[...] ceai verde. Antioxidantul principal din ceaiul verde, polifenolul, stimuleaza corpul spre a arde mai multe [...]