Cu totii am auzit despre antioxidanti, pentru ca este un termen folosit foarte des in reclame. Multe produse sunt prezentate ca avand un continut „bogat in antioxidanti”, insa stim cu adevarat ce inseamna acest lucru?
Antioxidantii previn sau impiedica deteriorarea celulara cauzata de oxidanti. Oxigenul este un atom mult prea reactiv si poate face parte din molecule cu potential nociv, numite generic „radicali liberi”. Aceste molecule pot ataca celulele sanatoase din corp si pot cauza cancer, boli cardiace si multe alte probleme de sanatate. Veste buna este ca antioxidantii pot combate radicalii liberi, chiar inainte ca deteriorarea sa se produca!
Unul din acesti antioxidanti puternici, glutationul, are rol esential in mentinerea sanatatii, precum si a nivelului de toxine in corp, putand preveni cancerul, imbatranirea, bolile neurologice, boala cardiaca si multe altele.
Ce este glutationul?
Glutationul este un tripeptid alcatuit din trei blocuri de proteine sau amino acizi: glutamina, cisteina si glicina. Glutationul este produs in mod constant de corp. In forma sa redusa, glutationul calatoreste prin celule, colectand toxine precum mercur, radicali liberi si metale grele, pe care apoi le elimina din corp.
Intr-o lume in care expunerea la toxine este constanta, fie ca este vorba de apa, aer, mediu, alimente, produse de ingrijire sau orice altceva, este crucial sa profitam din plin de antioxidanti precum glutationul.
Desi corpul produce in mod natural glutation, este important sa apelam si la surse din exterior, in functie de nivelul de toxine la care ne expunem in mod regulat. Glutationul se poate gasi in unele legume, fructe si condimente, sau poate fi luat oral, intravenos sau nebulizat.
Oamenii de stiinta au fost de parere initial ca administrarea orala de glutation nu este eficienta din cauza procesului de digestie, insa un studiu din 2015 a dovedit ca suplimentele orale cu glutation sunt foarte eficiente. Studiul mentioneaza ca „un consum zilnic de suplimente cu glutation s-a dovedit eficient pentru cresterea stocurilor naturale de glutation ale corpului.”
Care sunt sursele de glutation?
In primul rand trebuie subliniat motivul pentru care este bine sa luam glutation si din surse exterioare corpului.
Productia de glutation in corp atinge nivelul maxim in jurul varstei de 18 – 20 de ani. Rezervele de glutation incep sa scada pe masura ce acesta neutralizeaza toxinele din mediu cu care ne confruntam zi de zi. Acestea se gasesc in alimentatie, aer, substantele chimice folosite in gospodarie, alcool etc.
De aceea este important ca rezervele de glutation sa fie suplimentate de la o varsta cat mai frageda.
Iata cateva surse naturale de GLUTATION:
- Cruciferele (broccoli, kale, varza de frunze sau orice alta leguma din familia Brassica oleracea, varza, conopida, nasturelul etc.).
- Varza de Bruxelles
- Fructele de avocado
- Piersicile
- Pepenele verde
- Scortisoara
- Cardamomul
- Turmericul (Curcumina)
- Rosiile
- Mazarea
- Usturoiul
- Ceapa
- Ardeii grasi rosii
Toate aceste legume ar trebui sa fie organice. Daca sunt stropite cu pesticide, acestea raman in corp si nu fac decat sa mareasca nivelul de toxine din corp!
O alta metoda foarte buna prin care poti mari nivelul de glutation din corp este prin suplimente naturale.
Cu toate acestea, nu poti lua un supliment cu glutation si sa te astepti ca nivelul de toxine sa scada brusc! Este important ca, in paralel, sa reduci expunerea prin masuri specifice.
Sportul stimuleaza si el productia de glutation, intarind sistemul imunitar, imbunatatind procesul de detoxifiere si marind capacitatea de aparare antioxidanta a corpului. In plus, corpul elimina toxine si prin transpiratie, sportul avand, astfel, o eficienta dubla.
N-acetil-cisteina (NAC), un precursor al cisteinei care se poate lua pe cale orala, poate contribui la detoxifierea corpului si stimuleaza sinteza de glutation, in special cand corpul are un nivel crescut de vitamine C si E, pentru ca acestea actioneaza impreuna pentru reciclarea glutationului. Un studiu a aratat modul in care NAC reduce stresul oxidativ si regleaza metabolismul glutationului.
Ca si glutationul, acidul alfa lipoic este, de asemenea, un antioxidant puternic care poate regenera alti antioxidanti, inclusiv glutationul si are si o activitate de chelare a metalelor grele. Desi corpul il produce in mod natural, sunt factori de stres care pot contribui la epuizarea rezervelor acestuia din corp.
Beneficiile glutationului in corp
Asa cum s-a mentionat deja, glutationul este un antioxidant puternic, care poate ajuta corpul sa elimine toxine si sa previna anumite boli.
Glutationul si metilatia merg mana in mana. Un nivel optim de glutation este necesar pentru procesul de detoxifiere, iar o metilatie optima este necesara pentru repararea ADN-ului deteriorat de toxine si radicali liberi.
Cand radicalii liberii si toxinele afecteaza moleculele din celule, procesul de metilatie repara raul facut prin introducerea de grupuri de metil neafectati in proteine si ADN. Aici intra in actiune versiunile de metil ale vitaminelor B12, B6, B2 si ale folatului. Elimina (detoxifica) si repara (metilatia).
Glutationul are multe beneficii de care organismul poate profita obtinandu-l fie din surse alimentare, fie din suplimente.
Combate imbatranirea
Radicalii liberi sunt considerati principalii vinovati ai imbatranirii si ai altor afectiuni asociate cu inaintarea in varsta si deteriorarea oxidativa. Se spune ca, pe parcursul vietii unui organism, calitatea acesteia va scadea in urma acumularii progresive a deteriorarii oxidative, dupa cum arata si unele studii.
Previne diverse boli pulmonare
Scaderea glutationului din lichidul peretilor plamanilor a fost observata in anumite afectiuni inflamatorii. Carenta de glutation este asociata cu multe boli, printre care boala pulmonara cronica, sindromul acut respirator, deteriorarea pulmonara neonatala si astmul.
Imbunatateste functia cerebrala
Creierul foloseste mult oxigen pentru a functiona la nivel optim si are un continut foarte bogat in acizi grasi polinesaturati oxidabili si metale redox-active (Cu, Fe), facandu-l extrem de vulnerabil la deteriorarea oxidativa.
Prevenirea si remedierea deteriorarii oxidative este principala functie a glutationului, de aceea acesta are un rol important in functionarea optima a creierului. In consecinta, glutationul poate preveni si dezvoltarea anumitor tulburari neurologice.
Imbunatateste functia ficatului
Ficatul este cel mai important organ din corp cand vine vorba de detoxifierea corpului, de aceea nu este deloc surprinzator ca acesta contine o cantitate mare de glutation! Datorita functiei de detoxifiere, glutationul poate reduce stresul la care este supus ficatul.
De fapt, in cazurile de supradoza cu acetaminofen, tratamentul clinic administrat in prezent este cel cu N-acetilcisteina, un precursor al glutationului, care poate reface rezervele de glutation la nivel celular si poate imbunatati functia hepatica.
Imbunatateste metabolismul celular, sanatatea celulara si nivelul de energie
Mitocondriile sunt responsabile de producerea de energie in celule si joaca un rol important in sanatatea celulara, influentand comunicarea celulara, dezvoltarea celulara si moartea celulara, iar glutationul afecteaza in mod direct sanatatea mitocondriilor. Glutationul este necesar pentru repararea si exprimarea ADN-ului si pentru protectia acestuia de orice deteriorare. Sanatatea celulelor noastre depinde de sanatatea ADN-ului, astfel ca glutationul contribuie si la sanatatea celulara!
Cu cat corpul tau este mai sanatos, cu atat vei emite o vibratie mai inalta, te vei simti si vei arata mai bine!
Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2017/04/07/glutathione-why-you-need-to-consume-the-mother-of-all-antioxidants/