Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei!

(4,9)Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Ce se intampla cu creierul nostru cand practicam exercitii fizice si cum ne fac mai fericiti

Ce se intampla cu creierul nostru cand practicam exercitii fizice si cum ne fac mai fericiti

Exercitiile fizice au fost laudate ca fiind o cura pentru aproape orice in viata, de la depresie la pierderea memoriei, Alzheimer, Parkinson si multe altele. Este un lucru destul de bine stiut de toata lumea ca miscarea produce eliberarea de endorfin

Exercitiile fizice au fost laudate ca fiind o cura pentru aproape orice in viata, de la depresie la pierderea memoriei, Alzheimer, Parkinson si multe altele. Este un lucru destul de bine stiut de toata lumea ca miscarea produce eliberarea de endorfine in corp, ceea ce ne da un sentiment de bine, chiar de fericire.

Insa ce se petrece exact in corpul nostru cand facem exercitii fizice?

Majoritatea dintre noi suntem constienti de ceea ce se petrece cu corpul nostru, atunci cand practicam exercitii fizice. Cladim mai multa masa musculara sau mai multa rezistenta. Simtim cum activitati zilnice, precum urcatul scarilor, devin mai usoare daca practicam regulat exercitii fizice. Cand vine vorba de creierul si starea noastra de spirit, totusi, legatura nu mai este asa de clara.

Daca incepi sa faci exercitii fizice, creierul tau recunoaste asta ca pe un moment de stres. Pe masura ce presiunea sanguina creste, creierul crede ca tu fie lupti cu dusmanul, fie ca fugi de el. Pentru a te proteja pe tine si creierul tau de stres, eliberezi o proteina numita BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor/Factor Neurotrofic Sintetizat Cerebral). Acest BDNF are un element protector si totodata de refacere pentru neuronii memoriei tale si actioneaza ca un comutator de resetare. De aceea ne simtim atat de in largul nostru si lucrurile sunt mai clare dupa practicarea exercitiilor fizice si chiar ne simtim mai fericiti.

In acelasi timp, endorfinele, alte substante menite pentru a lupta cu stresul, sunt eliberate in creier. Scopul principal al endorfinelor tale este acesta, scrie cercetatorul McGovern:
“Aceste endorfine tind sa minimizeze disconfortul exercitiului, blocheaza senzatia de durere si chiar sunt asociate cu un sentiment de euforie.”

Una peste alta, se petrec multe inlauntrul creierului nostru si de fapt este de multe ori mult mai activ decat cand doar stam jos sau ne concentram mental:

“Deci BDNF si endorfinele sunt motivele pentru care exercitiile fizice ne fac sa ne simtim asa de bine. Partea oarecum infricosatoare este ca ele determina un comportament de dependenta oarecum similar morfinei, heroinei sau nicotinei. Unica diferenta? Ei bine, ele de fapt sunt bune pentru noi.

Cheia maximizarii fericirii prin exercitiu fizic: nu face mai multe, ci concentreaza-te asupra momentului cand le faci

Acum ajungem la tot ceea ce este interesant. Cunoastem fundamentele motivelor pentru care exercitiile fizice ne fac fericiti si ceea ce se intampla in celulele creierelor noastre. Partea cea mai importanta de descoperit acum este, desigur, cum putem sa declansam acest fenomen intr-un mod optim si cat mai durabil.

Un studiu recent al universitatii Penn State a aruncat oarece lumina asupra acestui lucru, iar rezultatele sunt mai mult decat surprinzatoare. Cercetatorii au gasit ca, pentru a fi mai productiv si fericit intr-o zi de lucru, nu conteaza asa de mult daca practici regulat, daca nu ai practicat exercitii fizice in acea zi:

“Cei ce au practicat exercitii fizice in timpul lunii precedente, dar nu in ziua testarii, au realizat rezultate mai bune la testul de memorie decat cei care au fost sedentari, exercitii fizicedar nu au s-au apropiat aproape la fel de mult de cei care au practicat exercitiile fizice in acea dimineata.”

Autoarea de succes cu articole publicate in New York Times, Gretchen Reynolds, a scris o carte intreaga despre acest subiect, intitulata “Primele 20 de minute”. Pentru a obtine cel mai inalt nivel de fericire si beneficii pentru sanatate, cheia nu este cea de a deveni un atlet de [erformanta. Dimpotriva, este nevoie de mult mai putin pentru a ajunge nivelul unde fericirea si productivitatea sunt la maxim in fiecare zi:

“Primele 20 de minute de miscare, daca cineva a fost intr-adevar sedentar, furnizeaza majoritatea beneficiilor de sanatate. Ai o viata mai lunga, risc redus de boli – toate aceste lucruri apar in primele 20 de minute ale activitatii fizice”.

Asa ca te poti relaxa si nu trebuie sa fii cu ochii-n patru dupa urmatoarea activitate fizica supersolicitanta. Tot ce ai de facut este sa te concentrezi 20 de minute pentru a obtine impulsul deplinei fericiri in fiecare zi:

“In zilele cu exercitii fizice, starea de spirit a oamenilor s-a imbunatatit dupa practicare. Starea a ramas aceeasi in zilele in care nu au practicat, cu exceptia sentimentului de calm, care s-a deteriorat” (University of Bristol)

Cum sa capeti un obicei constant de practicare a exercitiilor fizice: dansul cu endorfinele

Acum, totul este frumos cand auzi toate acestea, insa, inceputul practicarii regulate de exercitii fizice, sau chiar practicarea in fiecare zi, este mai usor de scris decat de facut. Pana la urma, este nevoie de mult efort pentru a capata obiceiul de a face zilnic de exercitii fizice. Cea mai importanta parte ce trebuie notata prima, este ca practicarea este un obicei “cheie de bolta”, potrivit lui Charles Duhigg, autorul din revista New York Times a cartii The Power of Habit: Why We Do What We Do in Life and Business/Puterea obiceiului: de ce facem ceea ce facem in viata si in afaceri. Asta inseamna ca practicarea regulata a exercitiilor fizice poate deschide drumul nu doar pentru fericire, ci si dezvoltarea in alte domenii ale vietii tale.

#creier #endorfine #exercitii fizice #exercitiile fizice #fericire

Ce au mai parcurs alti cititori...

10 lucruri care iti dezvolta creierul, la propriu
5 motive pentru a include flotarile in rutina zilnica de exercitii
Stresul micsoreaza creierul - ce poti face pentru a evita acest lucru

Ce spun cititorii despre "Ce se intampla cu creierul nostru cand practicam exercitii fizice si cum ne fac mai fericiti"

nicolae rotar20 April 2014 13:54Raspunde

sunt o persoana de varsta a treia,cu destule probleme de sanatate,probleme datorate in special mediului poluat in care am muncit si am locuit.locuiesc de45 de ani in oraselul Copsa Mica,cunoscut ca unul dintre cele mai poluate orase din Europa.in iulie 2013 am participat la o tabara de sanatate in localitatea Porumbacu de Jos situata la poalele muntilor Fagarasi timp de 7 zile.acolo, in fiecare dimineata faceam inviorare 15-20 minute.reantors acasa,am continuat sa-mi incep ziua cu exercitiu fizic,crescand lunar timpul afectat dar si intensitatea exercitiilor.actualmente fac exercitiu fizic 60 de minute in fiecare dimineata si pot afirma ca ma simt mult mai bine.iarna trecuta,desi nu m-am mai vaccinat antigripal ca in anii precedenti nu am mai mai contactat nici macar o banala raceala,desi,oricat era de frig afara faceam exercitiile fizice cu geamul larg deschis cca.50 de minute.in afara de aceasta,am scazut si in greutate fapt ce constituie un excelent stimulent pentru a continua.obosesc mai greu,iar mobilitatea mi-a crescut.cele aflate din articolul dv.se confirma cu exactitate in ceeace ma priveste.Va multumesc!

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101