Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Ce este postul si care sunt tipurile de post practicate?

Ce este postul si care sunt tipurile de post practicate?

Postul este un act voluntar prin care oamenii se abtin pe perioade extinse sau bine stabilite de la mancare sau bautura. Afla care sunt beneficiile si principalele tipuri de post practicate!

Postul este un act voluntar prin care oamenii se abtin, pe perioade extinse sau bine stabilite de timp, de la mancare sau bautura, din motive de ordin spiritual, medical sau pentru a pierde in greutate. Sunt si oameni care tin post ca o forma de protest sau pentru a atrage atentie asupra anumitor situatii. Modul in care se tine postul poate varia foarte mult, in functie de tipul de post tinut. Unele posturi permit consumul de apa, cafea sau alte lichide, insa postul negru se tine fara a bea nimic. Postul poate fi intermitent sau se poate extinde pe mai multe zile.

Postul nu inseamna infometare. Pentru cei care postesc din motive de sanatate, postul este doar o modalitate mai ordonata de a manca. Din nefericire, postul spiritual este uneori urmat de o masa festiva, mai ales in preajma sarbatorilor religioase. Desi pentru unii postul este o adevarata provocare, sunt mai multe tipuri de post care se pot tine.

Multe dintre marile religii ale lumii si culturi au o lunga istorie a postului. Postul a fost indelung promovat ca un mijloc natural de a stimula sanatatea si de a aprofunda constiinta spirituala. In unele secte ale Budismului,  postul este un element regulat al stilului de viata monahal si mareste efectul meditatiei. In traditiile religioase iudeo-crestine si musulmane, postul este un act de abstinenta, cainta, ispasire, autocontrol sau de pregatire pentru anumite ritualuri si sarbatori. Postul terapeutic dateaza inca de pe vremea lui Hipocrate, care l-a prescris pentru o serie larga de suferinte. De exemplu, in acele vremuri, era singura cale prin care se puteau reduce cu succes crizele epileptice la copii si a ramas asa pana in secolul 20.  

Comandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blogSare celtică blog
 

Beneficiile pentru sanatate ale postului

Desi multe dintre cercetarile clinice legate de post sunt limitate la studii pe animale, numeroasele relatari personale ale celor ce tin post sunt remarcabile, incitante si incurajatoare. Multi oameni descopera ca postul le face mintea mai agera si gandirea mai limpede. Interesant este ca multe dintre beneficiile postului nu provin in mod direct din postul in sine, ci ca urmare a restrictiei calorice, a scaderii grasimii, a somnului mai calitativ, a scaderii inflamatiei si a consumului mai redus de sare.

Echilibreaza tensiunea si lichidele din corp

Tensiunea tinde sa scada in timpul postului, in principal in prima saptamana. Acest efect pare sa provina ca urmare a unui aport mai mic de sare si a detoxificarii de sare acumulata prin urina. Avand in vedere ca sodiul in exces face corpul sa retina apa, nivelul mai redus de sodiu duce la un echilibru mai bun la nivelul tesuturilor. 

Normalizeaza glicemia

Pentru ca nu ai nevoie de multa insulina cand nu consumi zahar, productia de insulina din corp scade pe perioada postului. 

Protejeaza creierul

Postul si restrictia calorica inhiba productia de radicali liberi si de proteine cu efect iritant cum ar fi citokinele inflamatorii. Interesant este ca dovezile arata ca radicalii liberi si productia de citokine inflamatorii incetinesc pe perioada postului si creste productia de citokine cu efecte de protectie care apara creierul de deteriorarea oxidativa. 

Modereaza apetitul

Postul duce la scaderea leptinei. Odata cu pierderea in greutate, reactia la semnalele leptinei creste, facand mai usor consumul de alimente mai sanatoase si de portii mai mici, pentru ca apare mai repede senzatie de satietate dupa o masa. Unii experti in materie de slabit sunt de parere ca rezistenta la leptina este un factor care ii impiedica pe supraponderali sa slabeasca, pentru ca nu primesc semnalul hormonal care sa le spuna cand sunt satui.

Poate prelungi viata

Exista o teorie evolutionara care poate explica de ce animalele care sunt hranite cu o dieta restrictiva caloric traiesc mai mult decat semenii lor “bine hraniti”.  Ideea de baza este ca atunci cand un organism indura dificultati, cum ar fi starea de foame, raspunde dedicand mai multe resurse pentru supravietuire. Este ca o fabrica care foloseste echipamentul disponibil si forta de munca pentru a produce un produs nou, gasind in acelasi timp modalitati prin care sa devina si mai eficienta.

Ajuta la arderea grasimilor

Alternarea postului cu perioade in care se consuma mancare si cu antrenamente regulate de rezistenta duce la o pierdere mai mare in greutate decat daca acestea s-ar efectua separat. 

Stimuleaza functia imunitara

Postul declanseaza reciclarea celulelor albe vechi – celule care compun in mare parte sistemul imunitar. Reciclarea acestor celule imunitare duce la un sistem imunitar mai competent. Acest lucru are loc prin declansarea regenerarii celulelor stem care devin trombocite, celule rosii si celule albe cand se reia mancarea.

Poate mari rezistenta la stresul mental

In modelele animale, cercetatorii au descoperit ca efectele postului asupra zaharului din sange si a insulinei imbunatatesc si reactia creierului la stresul mental si il protejeaza de deteriorarea asociata cu stresul.

 

Tipuri de post

Tipurile de post depind de specificul postului. Chiar si in cadrul categoriile de post de mai jos exista mai multe modalitati in care se poate tine postul respectiv. Cand decizi tipul de post pe care vrei sa-l adopti, stabileste-ti in primul rand scopul pe care vrei sa-l obtii si, in functie de acesta, alegi tipul de post care te poate ajuta.

Postul prescris de medic

Acest tip de post poate fi mai greu de tinut, pentru ca nu este unul voluntar. Medicul poate prescrie postul inainte de o procedura medicala sau de prelevarea de sange pentru analize. Este important sa respecti recomandarea medicului pentru siguranta si pentru un rezultat corect al testului.

Postul negru

In mod evident cea mai rigida forma de post, postul negru implica abtinerea de la mancare si bautura pe toata perioada postului. Postul recomandat de medicl poate fi un post negru. Nu se recomanda tinerea postului negru pe perioade extinse de timp. Pe langa faptul ca te poate face sa te simti foarte rau, deshidratarea poate avea efecte secundare grave asupra volumului sangelui si a tesuturilor, ingreunand capacitatea corpului de a se detoxifica.

Postul cu lichide sau apa

In cazul postului cu lichide, se consuma doar lichide si se evita alimentele solide. Posturile cu lichide includ supe (doar zeama), apa sau diverse combinatii cu apa ale unor fructe/legume/condimente. Postul cu apa permite doar consumul de apa. Aceste tipuri de post pot dura o zi sau cateva zile.

Postul cu sucuri

Postul cu sucuri, sau curatarea cu sucuri, este un post care dureaza intre 3-7 zile. Se tine de obicei pentru detoxifiere sau pierdere in greutate. Sucurile trebuie sa fie obtinute din fructe si legume organice.

Postul partial

Exista doua feluri de post partial. Primul este similar cu un post cu lichide, cu exceptia faptului ca se pot consuma cantitati mici de alimente solide pe durata postului. Al doilea fel exclude anumite alimente pentru o perioada mai lunga de timp. Astfel, se poate renunta la carbohidrati, alcool sau carne rosie pe perioada unui astfel de post.

Postul intermitent

Postul intermitent inseamna alternarea perioadei de post cu cea de mancare pe parcursul unei singure zile. Acest tipar se poate repeta la fiecare doua zile, cateva zile la un moment dat sau poate deveni un stil de viata pe o perioada extinsa de timp. Alimentele pe care le consumi in postul intermitent este posibil sa nu sufere modificari sau, in intervalul in care se consuma alimente, se poate manca foarte bine. Unii oameni isi consuma mesele intr-un interval mic de timp dupa-amiaza sau seara.

Sunt multe feluri in care se desfasoara un post intermitent. Posturile religioase intermitente interzic mancarea intre rasarit si apus, iar mesele se consuma doar seara. Sportivii, cei care tin cura de slabire si culturistii tind sa-si adapteze programul de post intermitent la programul lor zilnic pentru a profita la maximum de beneficiile postului. Unele dovezi arata ca perioadele prelungite de post maresc pierderea in greutate si produc rezultate mai bune in ceea ce priveste glicemia si echilibrul insulinei.

Postul alternativ

Postul alternativ este un post mai intens decat alte tipuri de post. Acest tip de post este in special util pentru pierderea in greutate si mentinerea ritmului de slabit. Pentru a tine un post alternativ, trebuie sa postesti cel putin 24 de ore. Unii oameni aleg sa tina perioade de post de pana la 36 de ore. Se bea multa apa si ceai pe perioada postului alternativ.

Postul pe perioade extinse

Postul pe perioada extinsa se tine de obicei timp de 48 de ore fara mancare, insa poate dura o saptamana sau chiar mai mult. Oamenii pot tine acest post de cateva ori pe an sau in fiecare luna. Aceste posturi sunt tinute de obicei de oamenii care au un indice corporal ridicat sau care si-au antrenat metabolismul sa se adapteze la perioade lungi de post. In functie de lungimea postului, pot fi necesare suplimente nutritive in apa pentru a acoperi necesarul de vitamine si minerale.

Postul ketogenic

Postul ketogenic este postul in care corpul este adus intr-o stare in care arde grasimile, printr-un fenomen numit ketoza. Un post ketogenic este similar cu postul partial prin faptul ca include o cantitate mica de mancare.  Cele doua difera prin tipul de alimente consumate. In postul ketogenic, consumi doar alimente grase care sa induca o stare de ketoza corpului. Pentru rezultate optime, trebuie sa tii acest post intre cinci zile si trei saptamani. 

Consideratii importante pentru cei ce vor sa tina post

Postul implica planificare si pregatire. Inainte de a incepe orice fel de post, trebuie sa tii cont de programul zilnic, de stres si de nutritie. Trebuie sa fii realist in ceea ce priveste telurile pe care ti le propui cand incepi un post. Somnul insuficient, mesele neregulate sau mancatul pe fond emotional, precum si o proasta gestionare a stresului pot impiedica pierderea in greutate sau pot anula orice progrese pe care le-ai face.

Hidrateaza-te bine pe perioada postului. Pana cand se adapteaza corpul, poti manifesta simptome usoare, dar destul de neplacute  in primele trei zile. Foamea, starea de iritare, o usoara durere de cap sau starile de confuzie sunt frecvente pe perioada de adaptare. In cea de-a patra zi a postului ar trebui sa incepi sa te simti mai bine decat in orice zi normala in care nu tii post.

Anumite categorii de persoane nu ar trebui sa tina post. Copiii, femeile insarcinate si care alapteaza, precum si diabeticii ar trebui sa evite postul, cu exceptia cazului in care li se recomanda acest lucru de medicul lor de incredere. Este, de asemenea, util sa ceri sfatul medicului cu privire la recomandari personalizate ori de cate ori intentionezi sa iti modifici alimentatia sau sa tii post pe o perioada extinsa.

 

SURSE

https://wakeup-world.com/2017/06/18/what-is-fasting-a-guide-to-the-different-types-of-fasts/

#post #post cu apa #post cu sucuri #post intermitent

Ce au mai parcurs alti cititori...

Daca vrei sa slabesti, iata ce trebuie sa stii despre acest hormon
Postul cu sucuri: intrebari si raspunsuri
Cum va poate ajuta postul intermitent sa aveti o viata mai lunga si mai sanatoasa
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101