Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Beneficiile cititului inainte de culcare

Beneficiile cititului inainte de culcare

Am fost intotdeauna atrasa de carti. Sunt sigura ca mi se trage de la faptul ca am crescut intr-o casa unde, de-a lungul unui perete intreg pe hol, parintii mei au pus o biblioteca. Aveam opt rafturi dintr-un lemn deschis la culoare, pline cu carti, ba chiar unele rafturi aveau doua randuri de carti, cele mici in fata, cele inalte in spate. Era o placere sa fac ordine in biblioteca. Unele rafturi erau ordonate pe colectii, iar altele pe categorii.

Aveam carti de copii, carti de adolescenti, carti de sport, carti despre activitatile casnice, si carti serioase, de oameni mari. Imi amintesc cum asteptam cu nerabdare sa cresc mai mare, ca sa pot citi si eu cartile serioase. Pe noptiera mamei era intotdeauna o carte de citit inainte de culcare si incercam sa tin minte titlurile pentru a le citi eu insami cand va veni vremea. Asa am citit Anna Karenina, Rosu si negru, Femeia in alb, si atatea alte romane clasice, probabil inainte de a le intelege complet.

Adevarul e ca nici nu erau multe alte lucruri de facut pe atunci, fara calculatoare, tablete, televizoare si telefoane mobile. Tot ce era de facut cand eram copii era sa iesim afara in fata blocului unde ne jucam cu ceilalti copii sau sa stam in casa si sa citim.

Mergeam la biblioteca (una mica, de cartier, intr-un apartament de doua camere la parterul unui bloc) cu prietenii si imprumutam carti recomandate de altii sau de doamna bibliotecara. Pana si azi imi amintesc cand am pasit pentru prima oara in biblioteca Astra din centrul orasului care mi s-a parut enorma la vremea respectiva si sfanta, la propriu, caci avea camere inalte, racoroase si toata lumea vorbea in soapta.

 

Printre cartile favorite ale copilariei mele s-au numarat:

Cand am crescut mai mare, am descoperit noi carti favorite, pe care le-am citit si recitit deja de cateva ori:

Viata m-a purtat prin lumea larga, iar in toate orasele pe care le-am vizitat am intrat in cel putin o biblioteca sau o librarie. La un moment dat ma batea gandul sa fac un tur al celor mai frumoase librarii din lume, dar poate in final voi scrie ceva despre cele pe care le-am vizitat deja.

Ma simt in largul meu printre carti. Cand am avut o petrecere de casa noua, prietenii mei au stiut ca singurele lucruri pe care le-as aprecia ar fi cartile, si mi-au adus fiecare o carte draga inimii lor pe care credeau ca o s-o iubesc si eu. Am primit o carte de poezii, o carte de copii, o carte de bucate, ba chiar si o carte cu cele 500 de carti pe care trebuie sa le citesti in viata. Cartile sunt singurele posesiuni de care mi-e imposibil sa ma despart. M-am mutat des dintr-un loc in altul, lasand in urma sau donand prietenilor multe lucruri, dar intotdeauna am luat cu mine cartile mele.

De curand am descoperit placerea ascultarii cartilor. Cartile audio sunt la moda acum si am fost norocoasa sa incep cu o carte foarte buna care mi-a luat destul de mult timp (19 ore) si pe care si acum o recitesc (adica re-ascult) cu placere. Si, ca sa imi aduc aminte de copilarie, seara imi pun aplicatia pe telefon sa se inchida dupa 15 minute si ascult o carte inainte de culcare. Nu cred ca mi s-a intamplat vreodata sa stau treaza toate cele 15 minute, pentru ca povestea si vocea naratorului ma duc direct inspre taramul lui Mos Ene. E adevarat ca dimineata, in drum spre serviciu, trebuie sa dau inapoi, cel putin cu vreo 10 minute, ca sa nu pierd firul povestii, dar sincer, nu cred ca exista nimic mai placut decat sa adormi ascultand o carte.

Stiam de multa vreme ca cititul face bine la sanatate, dar nu stiam exact in ce fel. Se pare ca sunt o multime de beneficii ale cititului inainte de culcare. Daca deja faceti asta, ca mine, atunci sunteti norocosi. Daca nu, poate ca acum e momentul sa incepeti un nou obicei. Iata de ce.

Veti dormi mai bine. Cititul induce somnolenta prin transbordarea mintii dumneavoastra altundeva, facandu-va sa nu va mai concentrati asupra vietii proprii. Din acelasi motiv citim povesti copiilor inainte de culcare, iar multi dintre ei adorm inainte de finalul povestii. Asta in caz ca nu sunteti la o parte foarte interesanta a cartii si nu o puteti lasa din mana.

Cititul ajuta la diminuarea stresului. Un grup de cercetatori de la Universitatea din Surrey, Marea Britanie, au ajuns la concluzia ca cititul inainte de culcare poate reduce stresul cu pana la 68%. Asta e o grea povara luata de pe umerii dumneavoastra, nu?

Veti fi mai impacat cu sine. Daca aveti televizorul deschis atunci cand incercati sa adormiti, s-ar putea ca acesta sa va tina treji mai mult, mai ales daca volumul e ridicat si imaginile sunt grafice. Cititul este un mod excelent de a va calma simturile si a va pregati pentru noapte. Si e mult mai sanatos!

Va veti concentra mai bine. Daca va place sa va petreceti timpul dinaintea somnului pe retelele de socializare, atentia dumneavoastra este atrasa de mai multe lucruri in acelasi timp, ceea ce face mai dificil sa va concentrati asupra unui singur lucru. Neavand mijloace vizuale de suport (asta in caz ca nu cititi un roman grafic sau o carte de benzi desenate), sunteti fortat sa va concentrati pe o singura poveste cand cititi o carte. In acest fel va antrenati creierul sa se concentreze asupra unei singure probleme o data.

Puteti deveni mai empatici prin a invata sa vedeti lumea prin ochii altora, iar cititul va ajuta sa faceti exact asta! Dupa cum spunea un psiholog englez de la Universitatea York, prin alegerea unor subiecte diversificate in lecturile dumneavoastra, castigati abilitatea de a vedea o poveste cu alti ochi decat ai dumneavoastra.

Veti deveni mai creativ. Datorita faptului ca cititul este un fel de gimnastica a mintii, cu cat cititi mai mult, cu atat veti incepe sa vedeti lucrurile altfel decat inainte. Asta duce si la moduri originale de a rezolva problemele de zi cu zi, deci veti fi capabil sa ganditi trecand peste obstacole si blocaje creative.

Descopera raftul nostru cu carti

Voi cititi inainte de culcare? 

Articol scris de Anca Borza

O avida cititoare, atat de literatura, cat si de informatii utile publicate online, Anca scrie de multa vreme, atat în limba romana, cat si in engleza, în principal despre sine si subiecte care o intereseaza (cum ar fi sanatatea, alimentatia, calatoriile, afacerile personale).

#carti #citit #somn #gimnastica mintii

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum influenteaza fazele lunii bioritmul uman si de ce este important acest lucru
7 motive pentru care muzica este benefica pentru sanatate
8 trucuri care te ajuta sa devii o persoana matinala
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101