Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Boli si remedii
  4. 11 beneficii uimitoare ale cardamomului

11 beneficii uimitoare ale cardamomului

Printre beneficiile pentru sanatate ale cardamomului se numara protectia gastrointestinala, reglarea colesterolului, combaterea cancerului, imbunatatirea afectiunilor cardiovasculare si a circulatiei sangelui. Cardamomul poate fi folosit cu succes in vindecarea bolilor dentare si a infectiilor de tract urinar, respectiv a cistitelor, nefritelor si gonoreei. Află ce este cardamomul, ce beneficii are si cum poate utilizat.

Ce este cardamomul?

Cardamomul este un condiment originar din India, Nepal si Bhutan. In prezent este disponibil in zonele cele mai tropicale din Asia, India, China, Bhutan, Vietnam, Malaezia, Coreea si Japonia. Cardamomul este considerat regina condimentelor si este unul dintre cele mai scumpe, situandu-se pe locul trei dupa sofran si vanilie.

Cultivarea cardamomului se pare ca a inceput in clima tropicala si umeda din Western Ghats, India. In termeni botanici, cardamomul apartine familiei Zingibercease, iar denumirea sa stiintifica este Elettaria cardamomum. Exista doua tipuri principale sau subspecii de cardamom. Numele acestora sunt Elettaria, cardamomul verde sau adevaratul cardamom si Amomum, sau cardamomul negru, alb sau rosu.

"Comitetul Condimentelor" din India recunoaste trei varietati de cardamom, printre care Malabar, Mysore si Vazhukka. Mai exista inca o varietate, numita Njallani, care a devenit foarte populara, pe langa aceste trei varietati obisnuite. Aceasta a fost dezvoltata de un mic fermier pe nume Sebastian Joseph din districtul Idukki din Kerala.

Până la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogProvocarea lunii recomandat Iulia Bledea! Comandă acum!Transport gratuit la  Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! - blogSare celtică blog
 

Cardamomul se gaseste sub forma unei mici pastai cu seminte negre in interior. Atat semintele cat si pastaia dau o aroma placuta. De aceea se folosesc pentru aromatizarea mancarurilor in bucataria indiana. Cardamomul nu se foloseste doar in felurile iuti si condimentate; semintele sunt folosite si in deserturi si in bauturi, pentru a completa aromele dulci ale acestora. Ceaiul de cardamom este foarte faimos in India, impreuna cu ceaiul de ghimbir.

In India, cardamomul a fost considerat o planta medicinala si este folosita in medicina ayurvedica si in medicina chineza traditionala. Este folosit ca remediu pentru dinti si infectii ale gingiilor, probleme cu gatul, congestia plamanilor, tuberculoza pulmonara, inflamatia pleoapelor, tulburari gastrointestinale, degradarea rinichilor si pietre la vezica biliara si ca antidot pentru otravuri si venin.

Valoarea nutritionala ale cardamomului

Conform “Bazei nationale de date nutritionale pentru referinta standard” din SUA, cardamomul (100g) contine energie (300 kcal), carbohidrati (68 g), proteine (11 g), fibre alimentare (28 g) si nu contine colesterol (0mg).

Cardamomul este bogat in diverse vitamine si micronutrienti. Printre acestia se numara niacina, piridoxina, riboflavina, tiamina, vitamina A, vitamina C, sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, mangan, magneziu, fosfor si zinc.

 

Beneficiile pentru sanatate ale cardamomului

Cardamomul este un condiment ideal cu multe beneficii pentru sanatate. Cele mai cunoscute si mai apreciate sunt urmatoarele:

1. Cancer colorectal: Cancerul, in special cancerul colorectal, este una dintre principalele cauze ale mortii in intreaga lume. Costul tot mai mare al terapiei pentru cancer si efectele secundare i-au incurajat pe cercetatori sa caute alternative durabile. Studiile conduse de Sengupta et al. la "Institutul National de Cancer Chittaranjan" din Kolkata au aratat rezultate pozitive in proportie de 48% in combaterea cancerului colorectal.

2. Sanatatea cardiovasculara: Studii de cercetare efectuate de "Departamentul de Farmacologie si Produse farmaceutice" de la "Colegiul de Farmacie" al "Universitatii King Saud" din Arabia Saudita au aratat ca administrarea de cardamom in afectiunile cardiovasculare au avut ca rezultat un ritm cardiac mai redus sau controlat si un nivel controlat al hipertensiunii. Micronutrientii prezenti in cardamom pot neutraliza cresterea lipidelor in corp. In experimentele conduse la "Sectorul de farmacologie si Toxicologie al Societatii de Antibiotice Hindustane" din Pune, India de catre Dhuley, s-au administrat enzime antioxidante hepatice si cardiace soarecilor, care au fost hraniti cu o dieta bogata in grasimi. Enzimele antioxidante au influentat nivelul de colesterol si au contribuit semnificativ la controlarea acestuia.

3. Antidepresiv: Cardamomul este considerat o planta cu proprietati antidepresive. Uleiul esential de cardamom este un ulei important in aromoterapie. Se poate folosi atat pentru tratarea depresiei, cat si pentru alte afectiuni, de la tulburari de stomac pana la boli pulmonare.

4. Protejeaza impotriva bolilor gastrointestinale: Cardamomul s-a folosit in mod traditional in medicina ayurvedica, chineza si sistemul medical unani ca remediu pentru tulburarile gastrointestinale. Extractul metanolic din cardamom este componentul care ajuta la controlarea tulburarilor gastrointestinale, ca aciditatea, flatulenta si crampele stomacale. Studiile conduse de Jamal et al. de la "Departamentul de chimie Jamia Hamdard", din New Delhi, India au concluzionat ca uleiurile volatile extrase din cardamom au avut efecte pozitive asupra tulburarilor gastrointestinale.

 

5. Proprietati antimicrobiene: Mii de ani, cardamomul s-a considerat a avea capacitatea de a combate infectiile. Pentru stiinta moderna, acest lucru inseamna ca acesta contine proprietati antimicrobiene. Teoria a fost testata la "Universitatea Van Yüzüncü Yil" de Ağ Aoğlu et al. Experimentele au fost efectuate pe extractele sale volatile. S-a observat ca uleiurile din cardamom au putut inhiba cresterea si raspandirea unora dintre cei mai periculosi microbi care cauzeaza aparitia toxiinfectiilor alimentare.

5. Proprietati antispastice si antiinflamatorii: In Aayurveda, cardamomul este bun pentru durerile musculare si articulare. Spasmele musculare apar deseori la oamenii varstnici. O contractie brusca a muschilor duce la aparitia acestor spasme. Cand muschii se contracta, pot cauza aparitia unei senzatii bruste de durere. Cercetatorii Al-Zuhair et al. de la "Universitatea King Saud" din Arabia Saudita au efectuat experimente pe animale si au concluzionat ca acest condiment poate fi folosit pentru a controla spasmele musculare. Studii recente demonstreaza proprietatile antiinflamatorii si anticarcinogene ale cardamomului.

6. Boli dentare: Cardamomul a fost folosit sute de ani atat in Ayurveda cat si in medicina traditionala chineza ca remediu pentru problemele dentare. Dupa inventia antibioticelor, s-a descoperit ca acestea au rezultate mixte si efecte secundare. Printre efectele secundare se numara si reducerea numarului de bacterii benefice din intestine. Utilizarea condimentelor, pe de alta parte, este ideala pentru ca inhiba doar microbii infectiosi nu si bacteriile probiotice. Un studiu condus de Isao Kubo, Masaki Himejima si Hisae Muroi de la "Departamentul de Entomologie si Parazitologie" de la Universitatea din California a verificat prezenta proprietatilor antimicrobiene din cardamom.

7. Proprietate antiastmatica: Cardamomul poate fi folosit si ca remediu pentru astm si alte probleme respiratorii. Un studiu a aratat ca extractele de cardamom au fost eficiente in desfundarea cailor respiratorii infundate ale animalelor de laborator. Au avut rezultate si in ceea ce priveste relaxarea tesuturilor traheale. Acest studiu preliminar a avut rezultate pozitive si necesita continuarea cercetarilor.

8. Detoxifiere: Procesele metabolice din corp  elibereaza toxine si radicali liberi care trebuie neutralizati si eliminati pentru a ramane sanatosi. In caz contrar, aceste toxine acumulare pot cauza diverse boli, inclusiv cancer si imbatranire prematura. Cardamomul este un cunoscut agent de detoxifiere. Uleiurile esentiale si biochimicalele prezente in cardamom au efecte detoxifiante. Un studiu condus de Das et al. a dovedit ca acesta a fost eficient si impotriva celulelor canceroase.

 

9. O mai buna circulatie a sangelui: In terapiile traditionale, asa cum este aromoterapia, cardamomul a fost folosit pentru a vindeca simptome ca astmul si bronsita prin imbunatatirea circulatiei sanguine in plamani. Uleiul esential extras din cardamom a fost testat pe grupuri de persoane care sufereau de stres si s-a descoperit ca acesta a fost eficient in imbunatatirea circulatiei sanguine. Studiul a fost desfasurat la Universitatea Nitte din Mangalore, India.

11. Dureri in gat, greata si voma: Cardamomul a fost folosit in mod traditional ca remediu pentru greata. Cardamomul este un tonic eficient si stimulent si poate calma senzatia de greata si de voma. Cardamomul este un bun remediu si pentru durerile in gat. Cardamomul se fierbe in apa impreuna cu scortisoara si se foloseste pentru gargara dimineata, pentru a calma durerile de gat.

Alte utilizari si beneficii

Proprietati afrodisiace: datorita aromei sale dulcege, cardamomul a fost considerat un condiment cu proprietati afrodisiace. Se pare, insa, ca nu numai ca are proprietati afrodisiace, dar poate chiar trata impotenta si ejacularea prematura.

Tulburari urinare: In Ayurveda, cardamomul a fost folosit ca remediu pentru bolile tractului urinar si infectii precum cistita, nefrita si gonoreea.

Sughituri: Sughiturile pot fi foarte enervante, mai ales pentru copii. Exista mai multe remedii populare si una dintre cele mai cunoscute este sa sperii persoana care sughite. Acest remediu poate da sau nu rezultate. Cu toate acestea, cardamomul s-a dovedit a fi un remediu eficient. Se pun cateva pastai de cardamom in apa si se fierb. Se bea pentru a elimina sughitul.

Respiratie proaspata: Pastaile si semintele de cardamom pot fi mestecate pentru a improspata respiratia. Aromele si mirosul se datoreaza prezentei uleiului esential. Nu este de mirare ca uleiul esential de cardamom se foloseste ca ingredient in guma de mestecat!

 

 

SURSE

https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-cardamom.html

#beneficii #cardamom #condimente

Ce au mai parcurs alti cititori...

Chimenul-comoara din camara: 13 beneficii pentru sanatate
Arinul negru, beneficii si utilizari
Mararul - o planta aromatica cu potentiale efecte terapeutice

Ce spun cititorii despre "11 beneficii uimitoare ale cardamomului"

Elenaiftodi 48@email.com08 February 2020 13:03Raspunde

Consum la cafea

Cristina20 December 2019 20:14Raspunde

Cardamomul preparat ca ceai, de la ce varsta se recomanda si copiilor? Multumesc

15 January 2020 16:25Raspunde

Buna, Cristina, Cardamomul se recomanda dupa varsta de un an. Cu prietenie, Ana - Viata Verde Viu

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101