Exista mitul conform caruia alimentele grase iti infunda arterele si iti "captusesc" coapsele. Dar nu este intru totul adevarat, mai ales cand vine vorba despre fructul cel mai gras de pe planeta – avocado .
De fapt, stiinta are numai cuvinte de lauda pentru avocado cand vine vorba de protejarea inimii si mentinerea unei greutati sanatoase. Recent, Consiliul HASS pentru Avocado (The HASS Avocado Board = HAB) a autorizat efectuarea unei analize a studiilor facute asupra fructului de avocado si a nutrientilor acestuia.
Analiza citeaza 125 de studii si alte surse care sprijina proprietatile pentru sanatate, cunoscute si potentiale, ale fructului de avocado. Acesta contine o multitudine de vitamine, minerale, grasimi si fitochimicale. Doar o jumatate de avocado (cca 68 grame) contine urmatorii nutrienti:
Fibre alimentare | 4.6 grame |
Potasiu | 345 mg |
Sodiu | 5.5 mg |
Magneziu | 19.5 mg |
Vitamina A | 43 mcg |
Vitamina C | 6.0 mg |
Vitamina E | 1.3 mg |
Vitamina K1 | 14 mcg |
Folat | 60 mcg |
Vitamina B-6 | 0.2 mcg |
Niacina | 1.3 mg |
Acid pantotenic (Vitamina B-5) | 1.0 mg |
Riboflavina (Vitamina B-2) | 0.1 mg |
Colina | 10 mg |
Luteina/Zeaxantina | 185 mcg |
Fitosteroli | 57 mg |
Acizi grasi monosaturati | 6.7 grams |
Zaharuri | 0.2 gram |
Imi place foarte mult avocado