Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Iata ce se intampla in corp in timpul unui atac de cord

Iata ce se intampla in corp in timpul unui atac de cord

Un atac de cord poate sa apara brusc. Simptomele nu sunt iesite din comun si multi oameni nici nu-si dau seama cand au un atac de cord. Uneori poate fi vorba de UN SINGUR simptom, iar acest lucru ingreuneaza diagnosticarea. Dar ce se intampla in corp in timpul unui atac de cord?

Ce este un atac de cord?

Inima este un organ extraordinar, care poate functiona chiar si in afara corpului, atat timp cat are o sursa de oxigen. Sarcina acestui organ este de a pompa neincetat sange in intreg corpul.

Este vital ca inima sa primeasca sange bine oxigenat pentru ca, in lipsa lui, muschiul cardiac poate muri. Alimentarea cu sange are de suferit cand, pe arterele coronariene, se acumuleaza placa si se blocheaza fluxul sangelui catre inima. Placa se formeaza din cauza colesterolului, a inflamatiei a substantelor grase, a reziduurilor celulare, a calciului si a fibrinei.

Cand placa se acumuleaza pe arterele coronariene, acest lucru poate sa duca la spasm arterial sau arterioscleroza, o rigidizare a muschilor cardiaci si se pot forma cheaguri de sange daca placa se desprinde. Arterioscleroza duce la cardiopatie coronariana, care poate declansa un atac de cord.

Un atac de cord poate sa apara si atunci cand sangele nu ajunge la inima din cauza ingustarii arterelor, conditie cunoscuta sub numele de cardiopatie ischemica.

Până la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogProvocarea lunii recomandat Iulia Bledea! Comandă acum!Transport gratuit la  Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! - blogSare celtică blog
 

O perspectiva neconventionala asupra atacului de cord

Un articol publicat in decembrie 2014 de dr. Thomas S. Cowan ofera o perspectiva diferita asupra felului in care apar atacurile de cord. El spune ca un atac de cord nu apare din cauza faptului ca arterele coronariene sunt blocate, ci din cauza unui dezechilibru dintre sectiunile parasimpatice si simpatice ale sistemului nervos central.  

Stresul este o cauza importanta a dezechilibrului sistemului nervos central. Cand suferi de stres cronic, un senzor emotional va activa sistemul nervos simpatic. Cand sistemul nervos parasimpatic nu compenseaza aceasta reactie, va avea ca rezultat o eliberare neasteptata de adrenalina, un hormon care descompune celulele miocardice si care afecteaza sangele de care are nevoie inima. Prin urmare, apare atacul de cord.

Diferenta dintre atacul de cord si stopul cardio-respirator

Este important sa facem distinctia dintre atacul de cord si stopul cardio-respirator pentru ca multi oameni au senzatia in mod eronat ca este acelasi lucru. Stopul cardio-respirator apare datorita unei disfunctii electrice a inimii, care cauzeaza un ritm cardiac neregulat si care apare deseori fara nicio avertizare.

Stopul cardiac poate sa apara in urma unor probleme de sanatate cum ar fi cardiomiopatia sau muschiul ingrosat al inimii, insuficienta cardiaca, aritmii, sindromul de QT lung si fibrilatia ventriculara. Un atac de cord poate mari riscul de stop cardiac si este cauza principala a acestuia.

Ce se intampla in timpul unui atac de cord?

Te-ai intrebat vreodata ce se intampla in timpul unui atac de cord? Haideti sa patrundem in interiorul corpului pentru a vedea ce se intampla si ce rol joaca placa in aceasta conditie fatala.

Daca inima acumuleaza placa de-a lungul anilor, aceasta poate ingrosa arterele si obstructiona sangele. La inceput este posibil sa nu se simta ca fluxul sanguin s-a ingustat, pentru ca de indata ce o artera coronariana nu poate transporta sange la inima, alte artere coronariene preiau sarcina arterei afectate.

Placa este acoperita cu un strat fibros solid in exterior, dar interiorul este moale din cauza continutului de grasime. Daca placa din artera coronarian se rupe, grasimile din interior se raspandesc. Trombocitele ajung imediat la placa, formand cheaguri de sange (ca atunci cand ai o taietura sau o leziune).

Cheagul de sange format devine principala obstructie a sangelui. Inima incepe sa fie privata de sangele bogat in oxigen, iar sistemul nervos incepe sa transmita imediat semnale creierului. Persoana incepe sa transpire, pulsul creste. Pot sa apara senzatii de greata si slabiciune.

In timp ce sistemul nervos trimite semnale catre coloana vertebrala, incep sa apara dureri in alte parti ale corpului. Se simte o durere foarte puternica in piept, care se va raspandi catre gat, maxilar, urechi, brate, incheieturi, articulatiile umerilor, spate si chiar abdomen. Victimele unui atac de cord au declarat ca durerea simtita este ca o gheara care le strange pieptul si poate dura de la cateva minute pana la cateva ore.

Tesuturile cardiace pot muri daca nu se primeste tratament imediat. Daca inima se opreste complet, celulele creierului pot muri in 3-7 minute. Daca se administreaza tratament imediat, inima va incepe sa se vindece, insa tesutul afectat nu-si va mai reveni niciodata, fluxul sanguin urmand a fi permanent incetinit.

Citeste si: Ce se intâmpla de fapt in corpul tau atunci când are loc un atac de cord?

 

Factorii de risc ai unui atac de cord

Bola cardiaca este cauza principala de deces in occident. Statisticile sunt ingrijoratoare, de aceea este bine sa luam in considerare factorii de risc ai unui atac de cord:

Daca prezinti unul sau mai multi dintre factorii de risc de mai sus, este bine sa consulti un medic pentru a preveni boala cardiaca sau cardiovasculara.

Citeste si: Deshidratarea creste riscul aparitiei unui atac de cord

 

Semne si simptome ale unui atac de cord

Unii oameni pot manifesta simptome moderate sau pot sa nu manifeste niciun simptom in timpul unui atac de cord. Acesta se numeste un atac de cord tacut si se manifesta in special la diabetici.

Pentru a preveni un deces prematur din cauza unei boli cardiace, iata care sunt simptomele acestei conditii fatale:

1.Dureri in piept sau senzatie de disconfort la nivelul pieptului. Acesta este semnul cel mai frecvent al atacului de cord. Unii oameni pot simti o durere ascutita, in timp ce altii pot avea doar o durere moderata. Durerea poate dura de la cateva minute pana la cateva ore.

2. Disconfort la nivelul superior al corpului. Poti simti disconfort sau durere la nivelul bratelor, spatelui, umerilor, a gatului, maxilarului sau in partea superioara a stomacului.

3. Lipsa de aer. Unii oameni pot avea doar acest simptom sau poate sa apara impreuna cu durerea de piept.

4. Transpiratie rece, greata, voma si ameteala brusca. Aceste simptome apar mai ales in cazul femeilor.

5. O senzatie inexplicabila de oboseala. Te poti simti ametit din motive necunoscute si, uneori, timp de cateva zile.

Varstnicii care prezinta unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus le ignora, punandu-le pe seama varstei. Daca aceste simptome incep sa se manifeste, este bine sa chemi de urgenta ambulanta. 

 

Cum poti preveni un atac de cord

Majoritatea bolilor cardiovasculare pot fi prevenite. Iata cateva masuri care pot diminua sau elimina complet riscul de atac de cord sau boala cardiaca:

1.O dieta sanatoasa.

O dieta sanatoasa si buna pentru inima nu inseamna ca trebuie sa eviti complet grasimile si colesterolul. Contrar convingerii populare, unele grasimi saturate si colesterolul sunt bune pentru corp, pentru ca reprezinta o sursa naturala de energie pentru acesta.

Trebuie evitate alimentele procesate, carbohidratii rafinati, zaharul (mai ales fructoza) si grasimile trans, care maresc colesterolul LDL si favorizeaza acumularea de placa.

Iata ce masuri pot fi luate pentru o dieta sanatoasa:

O dieta sanatoasa poate sa nu fie suficient pentru a preveni un atac de cord – este importanta si frecventa meselor. Astfel, postul intermitent este o metoda prin care corpul se poate reprograma singur si poate invata sa arda grasimi ca sursa de energie.

2.Fa miscare regulat.

Pe langa mancarea sanatoasa, miscarea este esentiala, cel putin 2.5 ore pe saptamana. Exercitiile pe intervale de intensitate sunt foarte indicate, fiind foarte utile nu numai pentru inima, dar pentru starea de sanatate in general. Este important ca fiecare sesiune de sport sa fie urmata de o perioada de refacere si odihna, pentru rezultate optime pe termen lung.

3.Renunta la fumat.

Renuntarea la fumat este o masura de prevenire a bolilor cardiovasculare. Fumatul ingusteaza vasele de sange si le ingroasa. Fumatul poate duce la formarea de cheaguri de sange si la blocajul sangelui catre inima.

4.Evita consumul de alcool.

Alcoolul contine calorii goale si favorizeaza acumularea de kilograme in exces. Consumul de alcool impiedica corpul sa consume grasimi si calorii. Alcoolul deterioreaza cortexul prefrontal, care are ca rezultat mancatul impulsiv. Pentru o sanatate optima, acesta este bine sa fie eliminat complet din alimentatie.

5.Evita statul pe loc.

Statul pe loc ore in sir s-a dovedit a avea efecte dezastruoase asupra sanatatii, marind riscul de cancer la plamani cu 50% si de diabet de tip 2 cu 90%. Pentru a mentine un stil de viata activ acasa si la locul de munca, trebuie parcursi intre 7 000 si 10 000 pasi in fiecare zi. Se pot folosi dispozitive speciale de fitness care monitorizeaza activitatile fizice pe parcursul unei zile.

6.Mentine nivelul de vitamina D la un nivel optim.

Vitamina D este esentiala pentru inima si este bine sa fie facute anual analize pentru verificarea valorii acesteia, avand in vedere ca deficitul de vitamina D mareste riscul de atac de cord cu 50%. Nivelul optim zilnic recomandat este de 40 ng/ml sau 5 000-6 000 UI. Expunerea la soare este sursa cea mai buna de vitamina D, dar poate fi luata si din unele alimente, precum si din suplimente cu D3.

7.Practica impamantarea.

Mersul in picioarele goale contribuie la transferul de electroni liberi din pamant in corp, care sunt puternici antioxidanti. Impamantarea reduce si starea de inflamatie din corp, subtiaza sangele si mareste cantitatea de ioni negativi din corp.

8.Elimina stresul.

Un studiu publicat in mBio a aratat ca, in conditii de stres, corpul elibereaza norepinefrina. Acest hormon duce la dispersia biofilmului bacterian care favorizeaza ruptura placii. 

O metoda foarte eficienta de gestionare a stresului este Tehnica de Eliberare Emotionala (EFT). EFT este folosita in psihologie si ajuta corpul sa se echilibreze in perioadele de stres.  Acest lucru va reduce riscul de dezvoltare a bolilor cronice. 

Mentinerea inimii sanatoase contribuie la o viata mult mai placuta si mai implinita. Respecta aceste strategii pentru a evita un atac de cord si a mentine sistemul cardiovascular in stare optima.

Te-ar putea interesa si: Cum recunoşti simptomele unui atac de cord cu o lună înainte

 

SURSE

http://articles.mercola.com/heart-attack-symptoms.aspx

#atac de cord #inima #sange #simptome #stop cardio-respirator

Ce au mai parcurs alti cititori...

Sistemul limfatic – de ce si cum sa-l pui in miscare
Cum recunoşti simptomele unui atac de cord cu o lună înainte
Ce efecte are o masa copioasa asupra arterelor
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101