Un atac de cord poate interveni subit. Simptomele sunt comune si multi oameni nici nu-si dau seama la inceput ca sufera un atac de cord. Cateodata, insa, se poate manifesta UN SINGUR simptom, ceea ce poate face atacul de cord mai greu de diagnosticat.
Dar ce se intampla, de fapt, cand suferi un atac de cord?
Ce este atacul de cord?
Inima este un organ extraordinar ce poate functiona chiar si atunci cand e desprinsa de corp, cu conditia sa aiba suficient oxigen. Trebuie sa lucreze necontenit pentru a pompa sange prin corp.
Este vital ca inima sa primeasca oxigen cu ajutorul sangelui si muschiul cardiac poate chiar sa si moara daca nu are o cantitate suficienta. Pierderea alimentarii cu sange poate aparea in cazul acumularii de placa pe artere, care blocheaza circulatia sangelui catre inima. Placa se formeaza din colesterol, substante grase, reziduuri celulare, calciu si fibrina.
Cand placa se acumuleaza in arterele coronariene, poate declansa spasme ale arterelor coronariene sau arterioscleroza, care reprezinta rigidizarea sau intarirea muschilor cardiaci si poate duce la formarea de cheaguri de sange cand placa se rupe. Arterioscleroza poate duce la boli de inima coronariene, ceea ce poate declansa un atac de cord.
Conform Asociatiei Cardiace Americane, un atac de cord are loc si atunci cand sangele nu poate ajunge la inima din cauza unor artere inguste, denumita boala de inima ischemica.
Diferenta dintre atacul de cord si stopul cardiac
Este important de stiut diferenta dintre atacul de cord si stopul cardiac pentru ca multe persoane au impresia gresita ca este unul si acelasi lucru. Stopul cardiac se intampla atunci cand are loc o disfunctionalitate electrica a inimii, care cauzeaza o bataie neregulata a inimii si de obicei apare fara nicio avertizare.
Stopul cardiac poate fi cauzat de diferite probleme de sanatate cum ar fi cardiomiopatia sau ingrosarea muschiului cardiac, oprirea inimii, aritmia, sindromul Q-T lung si fibrilatia ventriculara. Un atac de cord mareste riscul stopului cardiac si deseori poate fi si cauza acestuia.
Ce se intampla in timpul unui atac de cord?
Te-ai intrebat vreodata ce se intampla in timpul unui atac de cord?
Daca inima acumuleaza placa de-a lungul anilor, se poate ingrosa astfel incat sa blocheze circulatia sangelui. Nu se observa imediat ca circulatia este obstructionata, pentru ca atunci cand o artera coronariana nu poate transporta sangele la inima, alte artere se largesc si preiau sarcina arterei neputincioase.
Placa este acoperita cu un capac fibros pe dinafara, dar in interior este moale datorita continutului plin de grasimi. Daca placa din arterele coronariene este rupta, substantele grase raman expuse. Trombocitele se grabesc sa formeze cheaguri de sange la nivelul placii rupte (asa cum se intampla in cazul unei taieturi sau al oricarei rani deschise).
Cheagul format reprezinta principala obstructie pentru circulatia sangelui. Inima ramane privata de sangele cu oxigen si sistemul nervos trimite imediat semnale catre creier pentru a comunica situatia. Incepi sa transpiri si ritmul cardiac creste. Ai senzatie de greata si te simti slabit.
Pe masura ce sistemul tau nervos trimite semnale coloanei vertebrale, alte parti ale corpului incep sa prezinte dureri. Simti o durere apasatoare in piept, care se deplaseaza treptat catre gat, maxilar, urechi, brate, incheieturi, omoplati si chiar abdomen. Pacientii care au suferit atacuri de cord au declarat ca au simtit ca o gheara care le-a strans pieptul, durere ce poate dura de la cateva minute pana la cateva ore.
Tesuturile cardiace pot muri daca nu primesti urgent tratamentul adecvat. Daca inima se opreste complet, celulele creierului pot muri in decurs de trei pana la sapte minute. Daca primesti tratament imediat, inima se va vindeca, insa tesuturile afectate nu vor mai functiona niciodata, ducand la incetinirea permanenta a fluxului saguin.
Factorii de risc pentru atacul de cord
1 din 4 oameni mor in fiecare zi in occident de o boala de inima, aceasta fiind una dintre principalele cauze de deces. Peste 735.000 de oameni in occident sufera anual de atac de cord, dintre care 15 % mor. Avand in vedere aceste statistici sumbre, e bine sa fim atenti la factorii de risc ai atacului de cord:
Eu de câteva zile am stări de amețeala , si primesc foarte greu aer , simt asa o greutate pe inima .nu stiu daca este grav ...si am bătăile la inima ridicate
Anxietatea poate sa fie de vina! Din cauza stresului.