Un nou studiu arata ca o leguma comunca, pe care de obicei o consumam la pranz, poate fi folosita pentru a reface sistemul vascular.
Studiul prezinta succesul obtinut de oamenii de stiinta, care au construit un muschi cardiac functional din spanac.
Conform "National Geographic", noua abilitate descoperita, cea de a dezvolta un sistem vascular, va ajuta progresele in ingineria tesuturilor. Acest lucru va fi posibil avand in vedere ca cercetatorii au creat deja tesuturi umane la scara larga folosind metode precum imprimarea in 3D, insa nu au reusit, pana recent, sa creeze vase de sange delicate si mici, care sunt imperios necesare pentru sanatatea tesuturilor.
Unul dintre co-autorii studiului, Joshua Gershlak de la Institutul Politehnic din Worcester, a descris studiul:
“Principalul factor care impiedica fabricarea tesuturilor…este lipsa unei retele vasculare. Fara o retea vasculara, obtii multe tesuturi care mor.”
Intr-o frunza, apa si nutrientii sunt transportati printr-o retea ramificata de vene subtiri. Datorita faptului ca procesul seamana cu circulatia sangelui prin venele umane, s-au folosit frunze verzi pentru acest studiu. Totusi, dupa cum mentioneaza autorii in lucrarea lor stiintifica,
“Celuloza este biocompatibila [si] a fost folosita intr-o varietate de aplicatii medicinale, cum ar fi fabricarea de tesut cartilaginos, fabricarea de tesut osos si vindecarea ranilor.”
Din acest motiv s-au inlaturat celulele din frunza, pastrand doar structura din celuloza. Echipa a imbibat apoi structura vegetala cu celule umane, astfel incat tesutul uman s-a atasat de “scheletul din spanac” si a cuprins venele mici. Cand frunza s-a transformat intr-o inima in miniatura, s-au distribuit atat lichide cat si microbi prin vene, pentru a demonstra ca celulele de sange pot circula in organism.
Pe langa frunzele de spanac echipa a mai inlaturat celule si din frunze de patrunjel, pelin dulce si partea superioara stufoasa a alunelor. Conform cercetatorilor, insa, frunza de spanac este cea mai buna pentru tesutul cardiac. Cu timpul, formatul va fi imbunatatit si dezvoltat, astfel incat tesutul deteriorat sa fie inlocuit la pacientii care au suferit atac de cord sau sunt predispusi la probleme cardiace in viitor. La fel ca vasele de sange, si venele din frunzele modificate pot distribui oxigen tesutului inlocuit. Scopul final al tehnologiei este generarea de materie cardiaca noua.
“Mai avem inca multe de facut, dar pana in prezent rezultatele sunt foarte promitatoare,” a declarat co-autorul Glenn Gaudette intr-o declaratie facuta presei. “Adaptarea plantelor pe care fermierii le cultiva de mii de ani si utilizarea lor in ingineria tesuturilor ar putea rezolva multe din problemele care limiteaza acest domeniu.”
Sursa utilizata: http://www.enlightened-consciousness.com/amazing-scientists-transform-spinach-leaf-into-beating-human-heart-tissue/