Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Vitamina D, pe intelesul tuturor

Vitamina D, pe intelesul tuturor

Vitamina D este vitamina soarelui, solubila in grasimi si care functioneaza ca un pro hormon (precursor de hormon). Vitamina D este sintetizata in piele din 7-dehidrocolesterol, dupa expunerea la razele UVB. Vitamina D3 (numita si colecalciferol) apa

Vitamina D este vitamina soarelui, o vitamina solubila in grasimi, care actioneaza ca un pro hormon (precursor de hormon). Vitamina D este sintetizata in piele din 7-dehidrocolesterol, dupa expunerea la razele UVB.

Vitamina D3 (numita si colecalciferol) se gaseste in mod natural, in cantitati mici, in alimente precum vlastari de floarea soarelui, vlastari de fenicul, ciuperci shiitake, busuioc si cartofi dulci. Vitamina D ca atare este inactiva din punct de vedere biologic si trebuie sa suporte doua reactii de hidroxilare pentru a deveni activa. Vitamina D trece printr-o prima etapa de hidroxilare in ficat, formand 25-hidroxivitamina D (25[OH] D). Urmatoarea faza de hidroxilare este la nivelul rinichilor, fiind transformata in 1, 25-dihidroxivitamina D (1, 25[OH] 2D), forma activa din punct de vedere biologic a vitaminei D.

Vitamina D are multe beneficii:

Remedii naturiste pentru sănătatea ficatului tău! - blog Plasmă Marină cu Transport GRATUIT! -blog-Surpriza verii! Comandă In Green și primești un flacon personalizat! -blog-Până la 25% REDUCERE la deodorantele naturale Terralura! blogSare celtică blogVitamine lipozomale pentru o absorbție mai bună! Descoperă produsele Zooki cu până la 25% REDUCERE! - blog

Unul dintre savantii de seama din domeniul cercetarii vitaminei D, dr. Michael Holick, estimeaza ca 50 % din intreaga populatie prezinta un risc de carenta si insuficienta de vitamina D. Deficitul grav de vitamina D se manifesta la copii prin aparitia rahitismului, o conditie caracterizata de oase moi si diforme, slabiciune musculara si anomalii dentare.

Deficitul de vitamina D la adulti favorizeaza osteomalacia, caracterizata prin oase moi, dureri de oase si slabiciune la nivelul muschilor. Starea de slabiciune musculara a bratelor si picioarelor poate fi unul din primele semne ale deficientei vitaminei D iar functia musculara poate suferi deteriorari grave inainte ca alte semne de boala osoasa sa se dezvolte. Alte simptome ale deficitului de vitamina D includ dureri cronice in zona lombara, dureri difuze si oboseala.

Printre factorii de risc ai deficitului de vitamina D se numara: viata in zone inalte, la latitudini de peste 35 de grade sau in zone cu cladiri inalte ori cu o intensa poluare atmosferica; varsta inaintata sau obezitatea; tenul inchis la culoare; evitarea luminii soarelui (prin petrecerea timpului in interior, utilizarea unor articole de imbracaminte ce acopera tot corpul sau aplicarea cremelor de protectie solara); o alimentatie saraca in vitamina D; afectiuni ce impiedica absorbtia vitaminei D (ciroza biliara primara, boala lui Crohn, insuficienta pancreatica, suprapopularea cu bacterii in intestinul subtire, interventii chirurgicale gastrointestinale);

 

Asocierea deficitului de vitamina D cu zonele de inalta altitudine este explicata prin faptul ca unghiul luminii solare este foarte oblic in aceste locuri. Prin urmare, lumina trebuie sa strabata mai mult ozon, care absoarbe lungimile de unda ce stimuleaza sinteza cutanata a vitaminei D.

Descoperă Vitaminele şi Mineralele din magazinul nostru verde viu!

Legatura dintre poluare si insuficienta vitaminei D apare ca urmare a faptului ca lumina ultravioleta este blocata de poluantii din aer. Asocierea dintre insuficienta de vitamina D si varsta inaintata se datoreaza, in parte, capacitatii reduse a pielii de a sintetiza vitamina D. Asocierea dintre obezitate si nivelul scazut de vitamina D se explica prin scaderea biodisponibilitatii vitaminei D din surse cutanate sau alimentare ca urmare a depozitarii sale in grasimea corporala.

vitamina D

Expunerea la soare este o sursa importanta de vitamina D, pentru ca soarele furnizeaza lungimi de UVB benefice, necesare corpului pentru mentinerea unui nivel optim de vitamina D. Odata absorbita cantitatea suficienta de lumina de la soare, corpul se va opri din producerea de vitamina D, datorita unui mecanism de autoreglare. Expunerea la lumina directa a soarelui trebuie facuta pe perioade scurte de timp, pentru a produce vitamina D3.

Persoanele cu tenul deschis la culoare au nevoie de doar 10-20 de minute pentru a-si acoperi necesarul de vitamina D, in timp ce persoanele cu un ten mai inchis au nevoie de mai mult timp la soare.

In cazul unei expuneri prelungite, e bine sa fie folosita o crema solara naturala de buna calitate. In caz de arsuri solare, se pot folosi gelul de aloe vera sau argintul coloidal, care sunt printre cele mai bune remedii pentru regenerarea pielii. Planta de aloe contine un gel cu puternici glico nutrienti ce ajuta vindecarea.

Cand razele UVB intra in contact cu suprafata pielii, aceasta va produce un derivat de colesterol, care va produce, la randul sau, vitamina D3.

Vitamina D3 are nevoie de pana la 48 de ore pentru a ajunge in sange. Daca faci dus imediat dupa expunerea la soare risti sa inlaturi vitamina D3 formata pe piele, diminuand, astfel, beneficiile expunerii la soare.

Conform unor studii, nivelul optim de vitamina D este de 25(OH) pentru a consolida sanatatea osoasa si dentara, a intari incheieturile si a reduce riscul de caderi, fracturi, al unor tipuri de cancer si al dezvoltarii unor boli autoimune.

Oricine poate apela la un specialist in medicina integrativa, care poate stabili nivelul optim de vitamina D al unei persoane, in functie de nevoile specifice ale acesteia.

SURSE

http://hippocratesinst.org/vitamin-d-simplified

#anti-cancer #expunerea la soare #piele #razele ultraviolete #sanatatea oaselor #vitamina D

Ce au mai parcurs alti cititori...

10 beneficii vindecatoare ale soarelui
Aceasta vitamina  impiedica dezvoltarea cancerului
Afla cat timp trebuie sa stai la soare pentru a asimila vitamina D

Ce spun cititorii despre "Vitamina D, pe intelesul tuturor"

Danalache09 March 2017 16:46Raspunde

Ok,in 48h ajunge in sange dar cat timp dupa expunere la soare nu ne putem face dus?Ca doar nu 48 h...nu?

Laura04 September 2016 17:18Raspunde

"Vitamina D3 (numita si colecalciferol) se gaseste in mod natural, in cantitati mici, in alimente precum vlastari de floarea soarelui, vlastari de fenicul, ciuperci shiitake, busuioc si cartofi dulci" - aceea este Vit D2. Nu D3. D3 este doar in produsele de origine animala.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101