Te gandesti vreodata la alimentele care iti afecteaza dantura si la cele care o ajuta? Poate ca iti periezi corect dintii, folosesti ata dentara, mergi la dentist de doua ori pe an, dar te-ai gandit vreodata daca ceea ce mananci te ajuta sa ai un zambet sanatos si stralucitor?
Cum ne afecteaza alimentele dantura?
Precum restul corpului, dintii au nevoie de anumiti nutrienti pentru a fi in stare optima. Alimentele bogate in calciu, vitaminele A si D, fosfor si fibre sunt excelente pentru intarirea si protejarea dintilor. Alimentele care maresc productia de saliva si necesita mestecare mai indelungata sunt, de asemenea, benefice, pentru ca inlatura petele de pe dinti si previn formarea cariilor.
Dar nu toate alimentele si bauturile sunt prietenoase cu dantura. Unele pot eroda smaltul, promovand cariile, sau sunt pur si simplu periculoase pentru dinti – daca ai muscat vreodata dintr-o acadea, stii exact despre ce este vorba.
Cele mai bune alimente pentru dinti
Tulpina de telina
Tijele de telina sunt visul oricarui dentist. Ca si alte alimente crocante, trebuie muscate si mestecate bine, ceea ce produce saliva. Saliva actioneaza in gura ca sangele in corp, mentinand tesuturile sanatoase. Saliva are si rolul de a curata dintii si gingiile de resturile de alimente si de a proteja dantura de carii.
Unul dintre beneficiile telinei este textura sa aspra, care actioneaza asupra dintilor curatandu-i in timp ce musti din ea. Acelasi efect il au si morcovii, castravetii si alte legume crocante.
Semintele de chia
Daca inca nu consumi seminte de chia, ar trebui sa le incluzi in dieta ta zilnica. Nu doar ca sunt foarte bune pentru sanatatea digestiva si nivelul de energie, insa contin vitamine si minerale benefice pentru dinti, precum: calciu, vitamina A, fibre si fosfor. Sunt foarte versatile si pot fi folosite in salate, smoothie sau iaurturi vegetale.
Aici gasesti numeroase sortimente de seminte de chia
Uleiul de cocos
Uleiul de cocos, pe langa faptul ca este ideal pentru gatit, mentine si sanatatea dentara. Clateste gura cu ulei de cocos intre 10-20 de minute pentru a crea un mediu curat in care bacteriile sa nu se poata dezvolta.
Desi clatitul gurii cu ulei de cocos nu este o metoda recomandata de medici (deocamdata!), stiinta incepe sa aduca dovezi in favoarea acestei practici. Un studiu a descoperit ca, dupa doar sapte zile de clatire cu ulei, utilizatorii au prezentat o reducere semnificativa din punct de vedere statistic a placii bacteriene si a gingivitei. In cadrul celor 30 de zile de studiu, placa bacteriana a continuat sa se reduca, facandu-i pe cercetatori sa concluzioneze ca metoda clatirii cu ulei este eficienta. Un alt studiu de analiza a aratat ca, in baza dovezilor stiintifice de pana acum, clatirea cu ulei poate fi folosita in paralel cu metodele traditionale de igiena dentara, ca periajul dentar si folosirea atei dentare, având rezultate pozitive.
De asemenea, pentru un zambet frumos si sanatos alege o pasta de dinti din ingrediente naturale. Aceasta nu doar ca va curata in profunzime dintii, ci ii va protejeaza intr-un mod natural, fara sa le atace smaltul.
Citeşte şi Ce ar trebui să conțină o pastă de dinți naturală, sigură și eficientă?
Cele mai daunatoare alimente pentru dinti
Alimentele acide
Daca iubesti sucul de portocale sau apa cu lamaie, avem vesti proaste. Acidul din citrice ataca smaltul dintilor in mod iremediabil. Desi sucul de lamaie si de grepfrut par cele mai agresive, un studiu a aratat ca sucul de portocala a redus rezistenta smaltului dentar cu 84%.
Daca nu poti renunta la bauturile cu citrice, atunci incearca sa le bei repede, nu le savura si nu le plimba prin gura si, ulterior, clateste gura cu apa.
Beneficiile apei cu lamaie sunt numeroase, de aceea, in loc sa renunti la ea, iata cum sa o consumi:
- Dilueaza sucul de lamaie in apa
- Foloseste un pai din hartie sau otel inoxidabil (nu de plastic, de unica folosinta)
- Clateste bine gura cu bicarbonat de sodiu dupa ce bei apa cu lamaie
- Asteapta cel putin 15 de minute inainte sa te speli pe dinti dupa ce bei apa cu lamaie
- Foloseste o pasta de dinti remineralizanta
Daca obisnuiesti sa consumi apa diluata cu otet, evita periajul dintilor cel putin 30 de minute inainte si dupa, clateste bine gura dupa ce o bei si foloseste un pai reutilizabil.
Fructele confiate
Fructele confiate sunt bogate in zahar si, astfel, ajuta la hranirea bacteriilor nocive din cavitatea bucala. In plus, fructele raman deseori printre dinti, favorizand dezvoltarea bacteriilor. Alternativa? Renunta la varianta confiata si consuma fructele in forma lor proaspata.
Painea alba
Painea alba nu este indicata pentru consum, deoarece este bogata in calorii goale si carbohidrati rafinati, insa un motiv in plus pentru a renunta la ea este ca afecteaza dintii. Painea ramane printre dinti, favorizand dezvoltarea bacteriilor. Dupa mestecarea painii, enzimele din aceasta sunt convertite in zahar, ceea ce dauneaza sanatatii dentare.
Daca, totusi, preferi painea, poti opta pentru painea din grau incoltit. Inmuierea si incoltirea cerealelor, semintelor si nucilor elimina o parte din fitatii care afecteaza smaltul.
Bauturile energizante
Bauturile energizante contin mult zahar, unele chiar si echivalentul a 13 lingurite, care ataca dintii. Si, desi nu par, bauturile energizante sunt foarte acide. Un studiu a dovedit ca pot fi chiar mai acide decat bauturile carbogazoase. Luand in calcul si faptul ca multi oameni nu consuma dintr-o data aceste bauturi, ci le consuma incet, efectul lor asupra dintilor este si mai intens.
Muraturile
In muraturi, acidul este la el acasa, de aceasta data sub forma unei garnituri delicioase. Otetul din muraturi este acid. Un studiu britanic cu peste 2300 de studenti a aratat ca muraturile au afectat dantura mai mult ca orice alt aliment.
Ca alternativa, incearca sa le mananci dintr-o imbucatura, in loc sa mesteci indelung la ele si apoi clateste gura cu apa.