Atunci cand ne dorim sa slabim sau sa ne ingrasam, stim ca trebuie sa avem in vedere numarul de calorii consumate. Caloriile sunt unitatea de masura pentru energia stocata in alimente sau in tesuturile corpului nostru.
In situatia in care vrem sa scadem in greutate, este recomandat, in general, sa consumam un numar de calorii mai mic sau sa ardem prin efort fizic caloriile acumulate.
Unele alimente au devenit foarte populare in dietele de slabit deoarece contin „calorii negative”. Afla din acest articol tot ce ai nevoie sa stii despre caloriile negative, inclusiv daca acestea sunt utile atunci cand vrei sa slabesti.
Cuprins
- Ce sunt caloriile negative?
- Alimentele cu calorii negative chiar exista?
- Lista alimentelor cu continut scazut de calorii
Ce sunt caloriile negative?
Alimentele ofera corpului o varietate de substante nutritive, incluzand trei categorii principale care produc energie sub forma de calorii: carbohidrati, grasimi si proteine.
Corpul are nevoie de energie pentru a digera si a procesa alimentele pe care le mananci. Cantitatea de energie necesara variaza in functie de alimentele consumate.
Termenul de „alimente cu calorii negative” se refera, de obicei, la o hrana care presupune consumul unui numar mai mare de calorii pentru a fi digerate, decat aportul de calorii al acelui aliment. Daca aceste alimente ar exista, ele te-ar putea ajuta sa pierzi in greutate, deoarece ai arde mai multe calorii in procesul de digestie, decat ai castiga consumandu-le.
Alimentele promovate ca avand calorii negative sunt de obicei fructele si legumele cu un continut mare de apa. Iata cateva astfel de exemple:
- Telina: 14 calorii per cana (100 grame), 95% apa;
- Morcovi: 52 calorii per cana (130 grame), 88% apa;
- Salata verde: 5 calorii per cana (35 grame), 95% apa;
- Broccoli: 31 calorii per cana (90 grame), 89% apa;
- Grapefruit: 69 calorii per cana (230 grame), 92% apa;
- Tomate: 32 calorii per cana (180 grame), 94% apa;
- Castraveti: 8 calorii per cana (50 grame), 95% apa;
- Pepene verde: 46 calorii per cana (150 grame), 91% apa;
- Mere: 53 calorii per cana (110 grame), 86% apa.
Alte fructe si legume similare, cum ar fi lamaile, varza, fructele de padure sau dovleceii, sunt, de asemenea, incluse pe lista alimentelor cu calorii negative.
Deoarece fiecare dintre acestea contine calorii, intrebarea care se pune este: Organismul tau utilizeaza sau nu mai multe calorii pentru digestie decat contin aceste alimente?
Alimentele cu calorii negative chiar exista?
Desi este adevarat ca majoritatea acestor alimente sunt hranitoare, este putin probabil ca oricare dintre acestea sa aiba calorii negative. Fiecare aliment contine un numar de calorii si nu exista nicio dovada care sa sustina ideea ca acestea necesita mai multe calorii pentru a fi digerate decat numarul de calorii pe care il ofera.
Afla tot ce ai nevoie sa stii despre Dieta mediteraneana (ghid complet si meniu saptamanal)
Caloriile folosite la mestecarea alimentelor
Poate ca unii oameni se intreaba daca energia consumata mestecand se ia in calcul atunci cand spunem despre un aliment ca are calorii negative. Cateva studii au aratat ca mestecand guma cresti energia consumata de corp cu 11 calorii pe ora. Asadar, energia pe care o consumi mestecand varza sau orice alt aliment este probabil foarte mica sau irelevanta.
Caloriile consumate in procesul de digestie
Desi este adevarat ca organismul tau foloseste calorii pentru a procesa alimentele, numarul de calorii utilizate este mai mic decat cel oferit de hrana consumata. De fapt, cantitatea de energie pe care organismul o utilizeaza pentru digestie este de obicei descrisa ca un procentaj din caloriile pe care le consumi si este estimata diferentiat pentru carbohidrati, grasimi si proteine.
De exemplu, energia folosita pentru digestie reprezinta aproximativ 5-10% din cantitatea de calorii oferita de carbohidrati, 0-5% din cea oferita de grasimi si 20-30% din cea a proteinelor.
Majoritatea presupuselor alimente cu calorii negative contin in principal apa si carbohidrati si foarte putine grasimi sau proteine. Este putin probabil ca energia utilizata in procesul de digestie sa fie cu mult mai mare decat cea folosita pentru orice alte alimente pe baza de carbohidrati, atata timp cat acest aspect nu a fost studiat in mod specific.
Ce sunt alimentele cu 0 calorii?
Similar alimentelor cu calorii negative, produsele cu 0 calorii - cum ar fi apa rece - sunt adesea promovate pentru efectul lor de stimulare a metabolismului. Unele studii sustin cresteri mici ale proceselor metabolice pentru o scurta perioada de timp dupa consumul de apa rece. Cu toate acestea, nivelul cresterii este mic, variind la aproximativ 3-24 de calorii pe parcursul unei ore.
La fel ca mestecatul, apa potabila consuma cateva calorii. Cu toate acestea, astfel de efecte mici nu vor creste substantial caloriile pe care corpul le arde.
Descopera 11 gustari sanatoase, care au doar 100 de calorii
Lista alimentelor bogate in nutrienti, dar cu continut scazut de calorii
Desi alimentele cu calorii negative nu exista, multe dintre alimentele care poarta aceasta falsa eticheta sunt hranitoare. De asemenea, datorita continutului mic de calorii, dar ridicat de apa, pot fi consumate in cantitati destul de mari fara a aduce un aport crescut de calorii.
In plus fata de lista de mai sus, am inclus aici alte fructe si legume cu continut mare de nutrienti, dar cu aport mic de calorii.
- Napi: doar 7 calorii per cana (20 de grame), contin vitaminele A, K si C, precum si cateva minerale;
- Afine: 84 calorii per cana (150 grame), fiind o sursa buna de vitamina C si K si mangan;
- Cartofi: 58 calorii per cana (75 grame), contin potasiu si vitaminele B6 si C;
- Zmeura: 64 calorii per cana (125 grame), continut bogat de vitamina C si mangan;
- Spanac: doar 7 calorii per cana (30 grame), contine vitaminele K si A, precum si alte cateva vitamine si minerale.
In ceea ce priveste sursele de proteine, iata cateva produse sarace in calorii, dar bogate in nutrienti:
- Iaurt grecesc simplu: un sortiment cu continut scazut de grasimi contine 100 calorii si 16 g de proteine per portie (170 de grame);
- Oua: un ou contine 78 calorii si 6 g de proteine, precum si multe vitamine, minerale si grasimi nesaturate.
Aceste produse contin grasimi sanatoase, care pot fi gasite si in uleiuri sau in alte alimente vegetale. Grasimile aduc un aport mai mare de calorii per gram decat proteinele si carbohidratii. Cu toate acestea, grasimile reprezinta o parte esentiala a unei alimentatii sanatoase si nu trebuie evitate, ci doar consumate cu atentie.
Incearca aceste 5 trucuri prin care inveti corpul sa arda grasimi in loc sa le depoziteze
Asadar, nu exista calorii negative, dar exista o varietate imensa de fructe si legume cu aport mic de calorii, dar foarte bogate in nutrienti esentiali. Exista, de asemenea, multe surse de proteine cu nivel scazut de calorii si cu un continut bogat de substante nutritive.
*Acest material are scop informativ si nu inlocuieste sfatul medicului.
Citesc si aplic ceea ce transmiteti pentru un stil de viata sanatos.Va multumesc ca existati.
Buna Gerogeta, Multumim pentru incredere si te asteptam cu drag pe site-ul nostru.