Cu siguranta ca nu stii ce se intampla in spatele crescatoriilor de animale. Pentru ca proprietarii lor nici nu vor sa stii!
Brutalitatea si tratamentele infioratoare la care sunt supuse animalele in aceste crescatorii sunt pur si simplu inacceptabile. Tot felul de animale sunt tratate cu brutalitate, chinuite si ranite in cadrul unui sistem de productie alimentara care nu da doi bani pe animalele care fac parte din el.
Ti se rupe inima sa stii ca exista atata suferinta inutila, insa, cu o mai mare constientizare, putem schimba soarta acestor fiinte nevinovate.
Exista multa cruzime in crescatoriile de animale, insa vom sublinia doar 6 dintre cele mai infioratoare! Stiu ca pentru multi, acesta este un subiect pe care prefera sa il ocoleasca. De parca daca nu aud, vad, inteleg adevarul , asta nu ii face partasi la ce se intampla in spatele acestor usi ale groazei. Fiti sinceri cu voi oameni buni. Atata vreme cat aveti un animal in farfurie, sunteti parte din tot sistemul care sustine aceasta suferinta. Iar suferinta nu poate aduce decat suferinta.
6 feluri de mancare ce au in spate multa cruzime
- Pateul de gasca - foie gras
Aceasta "delicatesa" se obtine prin indoparea gastelor cu ajutorul unor sonde bagate pe gat, cu cereale si grasime, printr-un proces denumit “gavaj.” Aceasta hranire fortata determina ficatul pasarilor sa se mareasca de pana la 10 ori! Sunt tinute in conditii oribile si inghesuite in niste custi mici. Din cauza stresului, isi smulg penele si se ataca reciproc, stand cu dificultate in picioare, datorita abdomenelor umflate. Nu se pot spala sau curata. Multe dintre pasari mor inecate cu propria voma sau din cauza grauntelor indesate pe gat si care le intra in plamani.
Intr-o astfel de crescatorie, lucratorii trebuie sa indoape 500 de pasari, de trei ori pe zi! Acest ritm rapid de hranire poate omori pasarile, de aceea lucratorii primesc un bonus daca reusesc sa nu omoare mai mult de 50 de pasari pe luna! Ti se face rau! Daca ti se pare greu de crezut, priveste acest film: http://www.peta.org/issues/animals-used-for-food/factory-farming/ducks-geese/foie-gras/
- Sunca (bacon) de la porcii din crescatorii industriale
Viata unei femele in crescatoriile de porcine din occident este petrecuta intr-un cotet din metal. Dupa ce fata, aceasta este mutata intr-o “lada de fatare,” cu o anexa din ciment pe care purcelusii pot suge, prinsi intre bare de metal si obligati sa stea pe dusumele umede, in propriile materii fecale.
Purceii de lapte sunt indepartati la mai putin de o luna dupa ce s-au nascut, iar masculii sunt castrati fara niciun anestezic. Atat masculilor cat si femelelor li se taie cozile, dintii pe jumatate si li se mutileaza urechile. Sunt obligati sa traiasca in propriile fecale si voma pana cand sunt suficienti de grasi pentru a fi taiati si sunt indopati cu antibiotice pentru a le stimula cresterea. Peste un sfert dintre porci sufera in permanenta de raie, insa multi crescatori prefera sa omoare animalele in loc sa le trateze cu medicamente sau sa apeleze la asistenta veterinara, din motive de ordin economic. Mai multe detalii poti gasi pe acest link: http://www.peta.org/issues/animals-used-for-food/factory-farming/pigs/.
Ce mod brutal de a trata animale atat de sofisticate, inteligente si iubitoare!
- Carnea de vitel
Vacile tinere sunt taiate sau crescute pentru lapte, in timp ce viteii sunt luati de langa mamele lor cand au o zi si pusi in lanturi in custi inguste timp de 3 pana la 18 saptamani, fiind crescuti pentru carne. Sunt hraniti cu un inlocuitor de lapte care ii ajuta sa se ingrase cu cel putin un kilogram pe zi, si au un regim alimentar intentionat redus in fier, pentru a deveni anemici si a le mentine culoarea carnii deschisa la culoare. Isi petrec scurtele lor vieti in suferinta, speriati si disperati ca sunt departe de mamele lor, suferind de boli precum diaree, pneumonie si ologeala. De-a dreptul sfasietor!
- Laptele produs industrial
Viteii sunt luati de langa mamele lor la o zi dupa nastere, astfel incat vacile sa poata fi folosite pentru productia de lapte. Vacile isi petrec intreaga viata pe ciment sau inchise in spatii uriase si inghesuite, obligate sa traiasca in propriile materii fecale. Durata de viata a unei vaci este de aproape 20 de ani si poate produce lapte 8 sau 9 ani. Insa, din cauza stresului si a bolilor cauzate de conditiile in care traiesc, productia de lapte se reduce treptat, pana cand devin inutile pentru industria de lactate la varste fragede, de 4 sau 5 ani! Apoi vacile sunt trimise la taiat, daca reusesc sa supravietuiasca inflamatiilor dureroase a glandelor mamare (mastita)!
- Oua de la gainile crescute in crescatorii industriale
Majoritatea gainilor isi petrec intreaga viata in baterii in care stau inghesuite impreuna cu alte 5 pana la 11 gaini, asezate in randuri suprapuse in depozite uriase. Barele metalice ale custilor le rup penele, le zgarie pielea si le pot rupe picioarele, multe dintre pasari dezvoltand osteoporoza. Pentru ca numai gainile sunt "utile", milioane de pui masculi de o zi sunt ucisi intr-un tocator de viteza mare in fiecare an.
Desi pasarile pot trai si pana la zece ani, gainile crescute pentru oua sunt epuizate si productia de oua incepe sa scada cand ajung la varsta de 2 ani. Cand acest lucru se intampla, sunt ucise. Pasarile sunt adunate manual de lucratori si aruncate cu atata forta in lazi, incat li se rup picioarele. Ajunse la macelarie, sunt descarcate din lazi si sunt agatate cu capul in jos de picioare, provocandu-le si mai multe rani la picioarele care, de multe ori, sunt deja rupte. Li se taie gatul cu ajutorul unor masini, fara niciun anestezic si sunt scufundate in apa fierbinte pentru a li se inlatura penele. Dezgustator!
- Carnea de vita de la vaci hranite cu multe cereale
De obicei vacile sunt hranite cu iarba, insa datorita cererii crescute de carne, este mai ieftin si mai rapid sa le hranesti cu cereale.
Dupa ce isi petrec primele luni de viata pe pasuni sau pe pajistile crescatoriilor hranite cu iarba sau lucerna, vacile tinere sunt ingrasate rapid cu cereale. Cantitati enorme de porumb, suplimente proteice pe baza de soia, antibiotice si alte medicamente, inclusiv hormoni de crestere sunt pompate in acestea pentru a accelera procesul de "ingrasare". Aceasta crestere rapida in greutate afecteaza profund sistemul digestiv al animalului.
Rumegatul unei vaci produce in mod natural gaz, eliminat prin ragait in timpul rumegatului. Consumul de produse bogate in amidon, insa, si sarac in fibre blocheaza, practic, rumegatul si un strat sub forma de spuma de grasime se formeaza in stomac, inmagazinand gazul care se formeaza. Astfel stomacul se umfla ca un balon, punand presiune pe plamani si, deseori, daca nu se iau masuri (de regula se baga o teava pe esofag), vaca se sufoca si moare!
Hrana bogata in porumb produce acidoza, cauzand reflux gastric mortal sau diverse boli. Animalele care sufera de acidoza refuza hrana, mananca pamant, respira greu si saliveaza excesiv si isi lovesc stomacul. Boala cauzeaza diaree, ulcer, balonare, boli ale ficatului si o slabire generala a sistemului imunitar, lasand animalele vulnerabile la orice boala de la pneumonie pana la polioencefalomalacia. Este nefiresc si incredibil de crud!
Cum poti face o schimbare
Alegerea de a consuma produse de origine animala, este, desigur, o optiune personala, insa cea mai usoara modalitate de a opri aceasta tortura ingrozitoare este sa optezi pentru o alimentatie vegetariana. Atata vreme cat consumi astfel de produse, esti un client care incurajeaza si sustine aceasta suferinta si cruzime. Daca totusi, alegi sa consumi produse de origine animala, incearca sa afli de unde provin acestea si identifica fermele locale care folosesc metode etice si umane. Si nu uita, ca de fiecare data cand iei in mana furculita si cutitul, decizi cine traieste si cine moare.
Sursa utilizata:
http://foodmatters.tv/content/6-foods-too-cruel-to-eat - vaca cruzime