REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 29-31 MARTIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Carnea si lactatele- produse de care nu avem nevoie, dar cu care avem o relatie de dependenta

Carnea si lactatele- produse de care nu avem nevoie, dar cu care avem o relatie de dependenta

Te-ai gandit vreodata care este motivul pentru care oamenii consuma carne? Desi dovezile stiintifice arata ca proteinele vegetale sunt mai sanatoase pentru corp decat cele animale, un occidental obisnuit consuma in medie 90 de kg de carne anual. Cons

Te-ai gandit vreodata care este motivul pentru care oamenii consuma carne? Desi dovezile stiintifice arata ca proteinele vegetale sunt mai sanatoase pentru corp decat cele de origine animala, un occidental obisnuit consuma in medie 90 de kg de carne anual. Consumul de carne si de lactate este asociat cu multe riscuri pentru sanatate, printre care cancerul, boala cardiaca, obezitatea si multe altele, insa atat autoritatile de stat cat si medicii sustin falsa ideologie conform careia oamenii au nevoie sa consume zilnic un minim de lactate si de carne pentru o alimentatie sanatoasa.

Suntem incurajati sa consumam carne si lactate de la varste fragede. Suntem educati sa credem ca produsele de origine animala sunt sanatoase pentru corp si necesare pentru copii, care sunt in crestere.

Conditionarea psihologica ne face sa consumam carne si produse de carne in exces. Din acest motiv multi oameni refuza sa accepte riscurile pe care le implica industriile de carne si lactate pentru mediu si sanatate si, de aceea, considera renuntarea la produsele de origine animala un proces prea obositor, atat mental cat si fizic.

Cum a fost indusa dependenta de carne

Piramida alimentara recomanda zilnic cate 2-3 portii de produse lactate (lapte, branzeturi, iaurt) precum si 2-3 portii de carne, peste, oleaginoase si oua. Walter Willett de la Departamentul de Nutritie a Universitatii Harvard declara ca “Oamenii pot fi foarte sanatosi si fara sa consume lactate” desi acest lucru este incorect, conform standardelor oficiale, in ciuda faptului ca doar 75% dintre oameni pot procesa laptele in mod corespunzator. Atunci, de unde aceasta discrepanta dintre datele oficiale si dovezile stiintifice?

Au fost guverne, cum este cazul guvernului Statelor Unite, care au investit, in timpul primului Razboi Mondial, foarte mult in productia de lapte, pentru a asigura nutritia necesara soldatilor. Dupa terminarea razboiului, insa, cererea pentru lapte a scazut dramatic, iar tara a ramas cu rezerve de lapte cat sa hraneasca o intreaga armata (la propriu). In loc sa reduca productia, guvernul a considerat ca investise prea multi bani ca sa-i piarda si a inceput sa convinga consumatorii sa cumpere cantitati mai mari.

“Educatia laptelui” a devenit o practica standard in scoli, care s-a extins ulterior la nivel national prin tot felul de campanii de publicitate.

lactate

O situatie similara s-a produs si cu industria carnii. In general, guvernele sunt implicate in campaniile de propagare a consumului de carne. In multe tari statul ofera subventii substantiale industriilor de productie a carnii si a produselor lactate. Daca statul nu ar avea nimic de castigat de pe urma vanzarilor acestor produse, piramida alimentara cu siguranta ca ar arata cu totul altfel.  

De ce nu renuntam la aceasta dependenta?

Studiu dupa studiu a dovedit cat de nesanatos este consumul excesiv de carne si, cu toate acestea, productia de carne este in continua crestere. Si acest lucru se intampla din simplul motiv ca oamenii nu se simt afectati in mod direct. Poti spune unei persoane ca "te poti imbolnavi de cancer daca mananci acest produs", dar, pana nu i se intampla cu adevarat acest lucru, va refuza sa asculte.

In plus, oamenii disociaza carnea de animale, ceea ce a dus si la o crestere a consumului. In trecut, cand stramosii nostri omorau animalele, acest lucru era privit ca un sacrificiu spiritual, necesar si apreciat pentru ceea ce reprezenta. In ziua de azi, consumatorii cumpara carne de la magazin fara sa fie nevoiti sa vada cum sufera animalele, iar consumul de carne nu mai este o nevoie care ne asigura supravietuirea.

Daca oamenii ar trebui sa sacrifice singuri animalele, cu siguranta ar fi mai putini oameni care ar consuma carne.

Aceasta disociere a devenit evidenta in urma mai multor experimente desfasurate de grupuri de activisti pentru protectia animalelor. Daca ar trebui sa omori un animal de fiecare data cand ai vrea sa mananci carne, ai face-o?

Multi oameni considera carnea o parte din viata lor, pe care nu o pot elimina din alimentatie. Acest lucru este mai evident la generatiile mai varstnice, care au consumat carne o perioada mai lunga. Problema este ca nici carnea de azi nu mai este ce era acum cativa zeci de ani. Productia de carne se face la scara industriala si animalele sunt hranite cu hormoni si antibiotice. In fermele de crestere intensiva animalele ajung sa-si manance propriile fecale, sunt hranite cu produse modificate genetic si sufera in mod constant de abuzuri emotionale, fizice si sexuale.

Daca luam toate acestea in considerare, plus faptul ca aceste animale au fost reproduse in mod selectiv, este usor de inteles de ce carnea care se consuma in ziua de azi nu mai este aceeasi de acum 50 de ani.

Motivele pentru care ar trebui sa reducem consumul de carne

Cercetatorii de la Universitatea Harvard au publicat recent un studiu in "Revista de Medicina Interna JAMA", care a analizat asocierea dintre proteinele de origine animala si cele de origine vegetala cu ratele si cauzele de mortalitate, precum si cu longevitatea. Cercetatorii au studiat aproximativ 130 000 de oameni timp de 36 de ani, le-au monitorizat alimentatia, stilul de viata, bolile si mortalitatea.

Studiul a descoperit ca prin inlocuirea unei mici cantitati de carne rosie procesata cu proteine de origine vegetala, participantii si-au redus riscul de moarte prematura cu pana la 34%. Si nu este vorba doar de carne; prin inlocuirea oualor cu proteinele de origine vegetala, cercetatorii au descoperit ca se poate reduce riscul de deces cu 19%. In acelasi timp, o crestere cu doar 10% a consumului de carne a fost asociata cu o rata a mortalitatii mai mare cu 2% si cu un risc de moarte din cauza unor probleme cardiovasculare cu 8% mai mare.

Harvard a studiat si riscurile asociate cu un consum excesiv de carne. Alte studii efectuate de aceeasi institutie au aratat ca un consum regulat de carne rosie, chiar si unul mic, a fost asociat cu un risc marit de boli de inima, accident vascular si moarte din cauza unor boli cardiovasculare sau din alte cauze.

Se stie deja ca anumite tipuri de carne pot cauza cancer. Numeroase studii au dovedit ca inlocuirea proteinelor de origine animala cu proteine de origine vegetala nu este doar mai sanatos pentru corp, dar poate chiar inversa efectul negativ al consumului de carne.

Un alt binecunoscut studiu este "Studiul China", efectuat de profesorul si doctorul T. Colin Campbell, de la Universitatea Cornell. In cadrul studiului, Campbell a folosit criterii traditionale pentru a decide ce este un carcinogen (in legatura cu proteinele de origine animala) folosind programul guvernamental de testare a carcinogenezei chimice. Studiul a aratat ca proteinele animale sunt foarte acide, determinand corpul sa scoata calciu si fosfor din oase pentru a neutraliza aceasta aciditate.

Dupa cum explica dr. T. Colin Campbell, “Ceea ce am facut in prima parte a carierei mele nu a fost altceva decat ceea ce stiinta traditionala sugera. Am observat ca alimentatiile care se presupune ca erau mai bogate in proteine de origine animala era asociate cu cancer la ficat in Filipine. Aceasta observatie, impreuna cu extraordinarul raport din India care arata ca sobolanii hraniti experimental, in cantitati obisnuite, cu caseina, dezvoltau cancer la ficat, m-au facut sa ajung la Proiectul China care s-a desfasurat pe o perioada de 27 de ani, pentru a analiza aceste efecte. Am facut zeci de experimente pentru a determina daca acest lucru este adevarat si, daca da, cum functioneaza.”

De ce lactatele nu sunt bune pentru corp

Reclamele la lapte spun, in general, ca lactatele sunt sanatoase si intaresc oasele, ceea ce este departe de adevar. Un studiu publicat in Revista americana de sanatate publica arata ca, de fapt, consumul de lactate mareste riscul de fracturi cu pana la 50%. Studiul a fost efectuat de medicul pediatru David Ludwig, de la Harvard, care a subliniat ca rata fracturilor este mai redusa in tarile in care nu se consuma lapte comparativ cu cele in care se consuma si a evidentiat importanta obtinerii calciului din surse vegetale si nu din lactate.

Calciul este un mineral prezent in sol. Animalele isi iau calciul consumand plante bogate in calciu, oamenii de ce ar consuma laptele animalelor cand il pot obtine in mod direct de la sursa?

Medicul Rosane Oliveira explica: "Daca ai o alimentatie relativ saraca in calciu, corpul se va adapta. Studiile arata ca, in cazul unei alimentatii relativ sarace in calciu (415 mg/zi), intestinele umane au putut absorbi eficient calciul, iar rinichii au putut sa-l stocheze mai bine. Pe de alta parte, in cazul unui consum excesiv de calciu (1,740 mg/day) corpul s-a adaptat si in aceasta situatie: intestinele au blocat absorbtia de calciu, iar rinichii au eliminat o cantitate mai mare de calciu.

Acesta este doar un exemplu de cum ne protejeaza propriul corp: daca nu se elimina, calciul se depoziteaza in tesuturile moi (inima, rinichi, muschi si piele), marind vulnerabilitatea la boli si chiar la moarte...o dovada vie a inteligentei corpului uman!”

In plus, laptele este plin de antibiotice, hormoni, puroi, sange si alte ingrediente care nu ar trebui sa ajunga in corpul uman. Aceste probleme apar si in cazul industriei de carne, mai ales ca vacile producatoare de lapte ajung si ele, in cele din urma, sa fie o sursa de carne.

Cum ne vindecam dependenta de carne? 

Multi oameni simt ca trebuie sa manance carne, dar este vorba doar de o conditionare psihologica la nivel subconstient. Atunci, de ce sa nu ne vindecam aceasta dependenta, furnizand corpului exact ce are nevoie? Exista multe produse care pot inlocui carnea de pui, burgerii, baconul si care nu implica niciun act de cruzime fata de animale, satisfacand in acelasi timp si poftele alimentare.

Acum se poate dovedi acest lucru si stiintific. Specialistul culinar de renume mondial, David Chang, a creat recent un burger vegetarian care contine hem, molecula care ne face sa fim dependenti de carne si care o face sa fie "atat de buna". Molecula a fost recreata de Impossible Foods in urma fermentarii drojdiei, deci fara nicio cruzime fata de animale.

David Lee, director financiar si seful departamentului de operatiuni la Impossible Foods, explica: “ Hemul este natural si identic, la nivel molecular, cu ceea ce se consuma dintr-o vaca. O vaca foloseste plante si le transforma in carne. Noi folosim plante si le transformam in carne.” 

S-au facut inovatii similare si in domeniul lactatelor, prin crearea unui lapte foarte similar ca structura moleculara cu cel de vaca. Pe masura ce creste si cererea de astfel de produse, tot mai multe firme incep sa le produca, evitand, astfel, cruzimea fata de animale.

Un studiu canadian a aratat ca in ultimii 5 ani, tara a cunoscut o crestere de 189% a consumului acestor produse, ca urmare a dezvoltarii curentului vegan. Conform statisticilor, consumul de vita per capita a scazut cu 25% din 1999 pana in 2015, la fel ca si cel de porc, de la 30.09 kg in 1999 la 22.63 in 2015. SUA si alte state din occident au cunoscut si ele o tendinta similara cu privire la consumul de carne si la extinderea veganismului.

Desigur, inlocuirea produselor de origine animala cu altele care le imita forma si/sau gustul nu este singura metoda de a face tranzitia catre un stil de viata vegan sau vegetarian. Iar a fi vegan nu este doar o alegere pe termen scurt, este un mod de viata pe care tot mai multi oameni aleg sa-l adopte.

Este evident ca fiecare corp este diferit, asa ca trebuie sa-l asculti si sa-l hranesti cu ceea ce il face sa se simta bine! Nu exista, insa, nicio indoiala ca tranzitia catre o alimentatie vegetariana sau vegana si renuntarea la carne va fi o schimbare care nu va face corpului decat bine.

Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2016/11/14/meat-we-dont-need-it-were-just-addicted-to-it/

#cancer #carne #dieta vegetariana #lapte #oua #studiul china

Ce au mai parcurs alti cititori...

Proteinele animale sau vegetale, care sunt mai sanatoase?
Cele mai nesanatoase 5 alimente preparate la gratar
9 avantaje ale renuntarii la carne
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101