REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 29-31 MARTIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Cele mai nesanatoase 5 alimente preparate la gratar

Cele mai nesanatoase 5 alimente preparate la gratar

Vara este sezonul gratarului. Si cu toate acestea, multi oameni nu sunt constienti de faptul ca gatitul carnii de pui si de porc, a somonului si a hamburgerilor la gratar produce compusi cancerigeni numiti amane heterociclice (HCA, acronimul denumiri

Vara este sezonul gratarului. Si cu toate acestea, multi oameni nu sunt constienti de faptul ca gatitul carnii de pui si de porc, a somonului si a hamburgerilor la gratar produce compusi cancerigeni numiti amine heterociclice Studiile arata ca expunerea la PhIP, un tip de amine heterociclice, la doar 10 - 20 nanograme pe zi, este asociata cu o crestere aproape dubla a riscului de cancer la san. Consumul de amine heterociclice mareste si riscul de alte tipuri de cancer, printre care si cancerul de colon.

Iata o lista cu cinci dintre alimentele care contin nivelul cel mai ridicat din aceste amine heterociclice.

Denumire aliment gatit la gratar

HCA: nanograme pe 100 de grame

Piept de pui, fara piele, fara os, bine patruns

14.000 nanograme

Fleica de porc, bine patrunsa

810 nanograme

Carne de porc

470 nanograme

Hamburger, bine patruns

130 nanograme

Somon cu piele

166 nanograme

Riscurile carnii gatite la gratar

Aminele heterociclice

Aminele heterociclice, o familie de compusi mutageni si cancerigeni, sunt produse cand carnea de pui, de porc, vita sau peste este preparata la gratar, la protap, la rotisor sau prajita. Aminele se pot lega direct de ADN si pot cauza mutatii – primul pas in aparitia cancerului.

Carnea contine in mod natural amino acizi si o proteina numita creatina, prezenta in tesutul muscular. Cand carnea se prepara la gratar, aceasta combinatie de amino acizi formeaza aminele heterociclice. Categoriile principale includ amino-imidazo-quinoline sau amino-imidazo-quinoxaline (numite si compusi de tip IQ) si amino-imidazo-piridine (PhIP). Dintre acestea, MeIQx si PhIP sunt compusii prezenti in cantitatea cea mai mare in carnea gatita.

Carnea nu trebuie sa fie bine gatita sau fripta pentru a contine amine heterociclice . Testele au gasit amine si in carnea de pui dupa ce fusese preparata la gratar doar trei minute, pe o parte si pe alta. 

Aminele heterociclice prezinta un risc de cancer chiar si in cantitati mici. Nu s-a identificat inca nicio concentratie in care PhIP, un tip comun de amine, asociate cu mai multe tipuri de cancer, sa fie sigure – acestea par sa mareasca riscul de cancer si in cantitati foarte mici.

Hidrocarburile aromatice policiclice (PAH)

Carnea preparata pe gratar produce si alti carcinogeni. Carnea preparata deasupra unei surse directe de foc duce la producerea de hidrocarburi aromatice policiclice (PAH). PAH adera la suprafata alimentelor; cu cat este mai intensa caldura, cu atat PAH sunt mai prezente. PAH se considera ca joaca un rol semnificativ in cancerul uman.

Carnea de pui si peste

Unii consumatori considera, in mod eronat, ca puiul si pestele sunt optiuni mai sanatoase decat carnea de vita. Insa aceste produse contin la fel de multa grasime si colesterol ca si carnea de vita, iar puiul si pestele, preparate la gratar, contin un nivel egal sau chiar mai mare de amine heterociclice decat carnea rosie.

Studiul “Proiectul cancerului” a aratat ca puiul la gratar contine de 10 ori mai multe amine heterociclice decat carnea de vita la gratar; aproape toate tipurile de amine identificate erau PhIP, care au fost asociate cu un risc marit de cancer la san, la prostata si la colon. Pestele a avut si el o concentratie destul de mare de amine heterociclice .

Alimentele pe baza de plante nu contin amine heterociclice

Creatina este prezenta in tesutul muscular, nu in alimentele de origine vegetala, de aceea produsele vegetariene nu produc amine heterociclice cand sunt preparate la gratar. Burgerii vegetarieni pe baza de soia, frigaruile vegetariene, tofu si ciupercile portabella sunt optiuni mai sanatoase. Acestea contin si o cantitate redusa de grasimi si colesterol.

Alimentele de origine vegetala reduc riscul de cancer in mai multe feluri. Pe langa faptul ca sunt sarace in grasimi si bogate in fibre, contin si substante care combat cancerul. Carotenoidele, pigmentii care dau culoarea mai inchisa fructelor si legumelor, au dovedit ca previn cancerul. Beta carotenul, prezent in legumele verzi si galbene sau portocalii, protejeaza contra cancerului de plamani si poate preveni chiar si cancerul la vezica, la gura, la laringe, sau de alte tipuri. Multe studii au dovedit ca alimentatiile bogate in fructe si legume si sarace in grasimi animale reduc riscurile de cancer.  

Alegeri mai sanatoase: ce ar trebui sa punem pe gratar?

Iubitorii de gratar nu trebuie sa renunte la ocupatia lor preferata: gratarul poate fi si sanatos. Expunerea la carcinogeni poate fi redusa foarte simplu daca in loc de hamburger se prepara un burger vegetarian sau o ciuperca portabella in loc de o fleica de porc. Majoritatea legumelor preparate pe gratar se pot marina la fel ca si carnea.

Iata cinci idei pentru urmatorul gratar:

Sursa utilizata: http://www.pcrm.org/health/reports/the-five-worst-foods-to-grill

#cancer #carne #gratar #amine heterociclice

Ce au mai parcurs alti cititori...

Carnea si lactatele- produse de care nu avem nevoie, dar cu care avem o relatie de dependenta
Proteinele animale sau vegetale, care sunt mai sanatoase?
Broccoli combate cancerul, reduce efectele osteoporozei si te ajuta sa slabesti
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101