AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Tabra detox toamna 2017 - 12-19octombrie | 9-16 noiembrie

Cele mai nesanatoase 5 alimente preparate la gratar

Vara este sezonul gratarului. Si cu toate acestea, multi oameni nu sunt constienti de faptul ca gatitul carnii de pui si de porc, a somonului si a hamburgerilor la gratar produce compusi cancerigeni numiti amine heterociclice Studiile arata ca expunerea la PhIP, un tip de amine heterociclice, la doar 10 - 20 nanograme pe zi, este asociata cu o crestere aproape dubla a riscului de cancer la san. Consumul de amine heterociclice mareste si riscul de alte tipuri de cancer, printre care si cancerul de colon.

Iata o lista cu cinci dintre alimentele care contin nivelul cel mai ridicat din aceste amine heterociclice.

Denumire aliment gatit la gratar

HCA: nanograme pe 100 de grame

Piept de pui, fara piele, fara os, bine patruns

14.000 nanograme

Fleica de porc, bine patrunsa

810 nanograme

Carne de porc

470 nanograme

Hamburger, bine patruns

130 nanograme

Somon cu piele

166 nanograme

Riscurile carnii gatite la gratar

Aminele heterociclice

Aminele heterociclice, o familie de compusi mutageni si cancerigeni, sunt produse cand carnea de pui, de porc, vita sau peste este preparata la gratar, la protap, la rotisor sau prajita. Aminele se pot lega direct de ADN si pot cauza mutatii – primul pas in aparitia cancerului.

Carnea contine in mod natural amino acizi si o proteina numita creatina, prezenta in tesutul muscular. Cand carnea se prepara la gratar, aceasta combinatie de amino acizi formeaza aminele heterociclice. Categoriile principale includ amino-imidazo-quinoline sau amino-imidazo-quinoxaline (numite si compusi de tip IQ) si amino-imidazo-piridine (PhIP). Dintre acestea, MeIQx si PhIP sunt compusii prezenti in cantitatea cea mai mare in carnea gatita.

Carnea nu trebuie sa fie bine gatita sau fripta pentru a contine amine heterociclice . Testele au gasit amine si in carnea de pui dupa ce fusese preparata la gratar doar trei minute, pe o parte si pe alta. 

Aminele heterociclice prezinta un risc de cancer chiar si in cantitati mici. Nu s-a identificat inca nicio concentratie in care PhIP, un tip comun de amine, asociate cu mai multe tipuri de cancer, sa fie sigure – acestea par sa mareasca riscul de cancer si in cantitati foarte mici.

Hidrocarburile aromatice policiclice (PAH)

Carnea preparata pe gratar produce si alti carcinogeni. Carnea preparata deasupra unei surse directe de foc duce la producerea de hidrocarburi aromatice policiclice (PAH). PAH adera la suprafata alimentelor; cu cat este mai intensa caldura, cu atat PAH sunt mai prezente. PAH se considera ca joaca un rol semnificativ in cancerul uman.

Carnea de pui si peste

Unii consumatori considera, in mod eronat, ca puiul si pestele sunt optiuni mai sanatoase decat carnea de vita. Insa aceste produse contin la fel de multa grasime si colesterol ca si carnea de vita, iar puiul si pestele, preparate la gratar, contin un nivel egal sau chiar mai mare de amine heterociclice decat carnea rosie.

Studiul “Proiectul cancerului” a aratat ca puiul la gratar contine de 10 ori mai multe amine heterociclice decat carnea de vita la gratar; aproape toate tipurile de amine identificate erau PhIP, care au fost asociate cu un risc marit de cancer la san, la prostata si la colon. Pestele a avut si el o concentratie destul de mare de amine heterociclice .

Alimentele pe baza de plante nu contin amine heterociclice

Creatina este prezenta in tesutul muscular, nu in alimentele de origine vegetala, de aceea produsele vegetariene nu produc amine heterociclice cand sunt preparate la gratar. Burgerii vegetarieni pe baza de soia, frigaruile vegetariene, tofu si ciupercile portabella sunt optiuni mai sanatoase. Acestea contin si o cantitate redusa de grasimi si colesterol.

Alimentele de origine vegetala reduc riscul de cancer in mai multe feluri. Pe langa faptul ca sunt sarace in grasimi si bogate in fibre, contin si substante care combat cancerul. Carotenoidele, pigmentii care dau culoarea mai inchisa fructelor si legumelor, au dovedit ca previn cancerul. Beta carotenul, prezent in legumele verzi si galbene sau portocalii, protejeaza contra cancerului de plamani si poate preveni chiar si cancerul la vezica, la gura, la laringe, sau de alte tipuri. Multe studii au dovedit ca alimentatiile bogate in fructe si legume si sarace in grasimi animale reduc riscurile de cancer.  

Alegeri mai sanatoase: ce ar trebui sa punem pe gratar?

Iubitorii de gratar nu trebuie sa renunte la ocupatia lor preferata: gratarul poate fi si sanatos. Expunerea la carcinogeni poate fi redusa foarte simplu daca in loc de hamburger se prepara un burger vegetarian sau o ciuperca portabella in loc de o fleica de porc. Majoritatea legumelor preparate pe gratar se pot marina la fel ca si carnea.

Iata cinci idei pentru urmatorul gratar:

  • Burgeri vegetarieni
  • Chiftele vegetariene
  • Frigarui vegetariene (ceapa, ardei gras, broccoli, tofu – se pot folosi legumele preferate si un sos la alegere)
  • Ciuperci marinate (se servesc cu chifle, ca sendvisuri sau se feliaza si se servesc cu lipii)
  • Tofu sau tempeh (se marineaza tofu in sos de barbecue timp de 2-3 ore, apoi se serveste cu fasole, porumb si salata)

Sursa utilizata: http://www.pcrm.org/health/reports/the-five-worst-foods-to-grill

Like Share Share Tweet12993 vizualizari

Postat in categoria Dieta

Etichete: cancer, carne, gratar, amine heterociclice,

Tabara detox toamna 2017 - 12-19octombrie | 9-16 noiembrie
Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

6 moduri in care iti refaci motivatia cand te simti deprimat

6 moduri in care iti refaci motivatia cand te simti deprimat

Afla cum iti poti creste vibratia pentru a atrage mai multe lucruri bune in viata ta

Afla cum iti poti creste vibratia pentru a atrage mai multe lucruri bune in viata ta

24 de motive mai putin cunoscute pentru care este bine sa-ti alaptezi puiul

24 de motive mai putin cunoscute pentru care este bine sa-ti alaptezi puiul

Expunerea la bacteriile animalelor de companie este benefica pentru oameni.

Expunerea la bacteriile animalelor de companie este benefica pentru oameni.

17 metode pentrua avea un sange mai sanatos

17 metode pentrua avea un sange mai sanatos

Show / Evenimente

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Summer Slim Detox: program de detoxifiere si pierdere in greutate

Summer Slim Detox: program de detoxifiere si pierdere in greutate

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE