AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Tabra detox toamna 2017 - 12-19octombrie | 9-16 noiembrie

9 avantaje ale renuntarii la carne

 “Proteinele prezente in plante ne protejeaza de boli cronice.”

Literatura stiintifica a stabilit fara umbra de indoiala ca o alimentatie fara carne, cand este tinuta in mod corect, aduce nenumarate beneficii sanatatii. Ideea de carne ca necesitate pentru corpul uman este un mit promovat in cultura populara, insa perceptia oamenilor incepe sa se schimbe si cercetari recente arata ca pana si stramosii nostri nu aveau o alimentatie bazata exclusiv (nici chiar in mod predominant) pe carne.

Katherine Milton, antropolog la Universitatea din California, Berkeley, explica de ce argumentul ‘paleo’ nu sta in picioare, in urmatoarea declaratie:

“Este greu de spus care alimentatie este "cea mai buna" pentru omul modern pentru ca au existat diete atat de diferite de-a lungul timpului, care au dat rezultate. . . Doar pentru ca populatiile de vanatori isi obtineau energia necesara prin hrana din grasimi si proteine animale nu inseamna in mod necesar ca acest tip de alimentatie este ideal pentru omul modern, nici nu implica faptul ca omul modern s-a adaptat genetic la o astfel de alimentatie.”

Conform Scolii Medicale Harvard, “studiile confirma beneficiile pentru sanatate ale vegetarianismului. In ziua de azi, regimul alimentar bazat pe plante nu este considerat doar un regim complet din punct de vedere nutritiv, ci si o modalitate de a reduce riscul unor boli cronice.”

Chiar si Asociatia Americana de Alimentatie a prezentat un punct de vedere intr-o lucrare publicata, concluzionand ca “regimul vegetarian planificat atent, fie ca este unul vegetarian sau vegan, este sanatos, adecvat din punct de vedere nutritiv si ofera beneficii pentru sanatate in ceea ce priveste preventia si tratarea unor boli.”

Printre bolile la care se face referire se numara boala cardiaca, cancerul, diabetul, si multe altele.

Acestea fiind spuse, sa vedem ce se intampla cand renunti la carne.

1. Contribui la protectia mediului

Consumul de carne nu mai este ca pe vremuri. In ziua de azi se cresc si se ucid miliarde de animale in fiecare an pentru a asigura o cerere tot mai mare de carne - o cerere care depaseste cu mult nevoile reale.

Mai rau, aceste animale crescute pentru a fi taiate sunt tinute in spatii inchise, torturate si supuse unor tratamente oribile. Numai cruzimea de care au parte si ar fi un motiv suficient pentru a descuraja pe oricine sa mai consume carne, sau cel putin sa mai reduca din consum. Desi acest articol este unul despre sanatate, nici aspectul legat de etica nu este unul de neglijat.

Pe langa faptul ca macelarim aceste animale, distrugem si echilibrul din mediu. Asa-numitele CAFO (Ferme de crestere concentrata a animalelor) sau ferme industriale tin animalele in conditii ingrozitoare, care favorizeaza aparitia de boli si duc la degradarea mediului inconjurator. In ciuda acestui fapt, nimeni nu ia masuri pentru a opri acest fenomen care ne distruge planeta.

La nivel global peste 70 de miliarde de animale sunt crescute si taiate in fiecare an.

Stiai ca principala cauza a distrugerii padurilor tropicale este propriul nostru lant alimentar?

Padurile sunt distruse pentru a face loc pasunilor si culturilor de cereale, necesare pentru hrana animalelor. Intr-un ritm ametitor, suprafete de dimensiunea unui teren de fotbal dispar in fiecare secunda. Zilnic, aproape 100 de specii de plante/animale/insecte care dispar din acest motiv.

Risipa de apa este o alta problema. La nivel mondial, aproximativ 1200 m3 de apa sunt necesari pe persoana intr-un an pentru productia de alimente. Populatiile pestilor din oceane scad rapid; unele estimari arata ca pana in 2048 oceanele vor fi depopulate de pesti. Sistemul curent de furnizare a hranei, bazat pe carne si lactate, contribuie si la foametea globala - multe culturi de cereale crescute in intreaga lume asigura hrana animalelor, nu a oamenilor.

2. Iti reduci semnificativ riscul de diabet de tip 2

In occident un procent covarsitor de oameni sufera de prediabet, aproximativ 40%. Numeroase studii au aratat ca atat carnea rosie cat si carnea procesata si, in general, proteinele de origine animala, maresc riscul de diabet de tip 2.

La populatiile omnivore riscul de diabet este dublu comparat cu cel al veganilor. Un alt studiu a descoperit ca un consum de carne de cel putin o data pe saptamana pe o durata de 17 ani mareste riscul de diabet cu uimitorul procent de 74%. Cercetari ulterioare au aratat ca un consum marit cu peste jumatate de portie de carne rosie pe zi a fost asociat cu o crestere de aproape 50% a riscului de diabet peste 4 ani. 

3. Iti asiguri cantitatea si tipul potrivit de proteine

Desi insuficienta proteinelor este daunatoare pentru corp, si consumul in exces are dezavantajele lui. In occident un consumator omnivor obisnuit consuma mai mult de o data si jumatate din necesarul optim de proteine, din care majoritatea este de origine animala. Acest lucru constituie o problema, pentru ca proteinele in exces se transforma in reziduuri sau depozite de grasimi. Aceste acumulari de grasime duc la cresterea in greutate, la boli cardiace, diabet, inflamatie si cancer.

Pe de alta parte, proteinele continute de alimentele de origine vegetala previn aparitia bolilor. Iata ce declara dr. Michelle McMacken, asistent universitar si specialist in medicina interna la Facultatea de Medicina a Universitatii din New York:

“Proteinele provenite din alimentele vegetale ne protejeaza de boli cronice. Cand consumi produse vegetale nu ai nevoie sa tii cont de aportul de proteine sau sa iei suplimente cu proteine; daca iti asiguri necesarul zilnic de calorii, vei avea suficiente proteine. Cei mai longevivi oameni de pe Planeta, cei care traiesc in "Zonele Albastre", isi iau 10% din calorii din proteine, in comparatie cu media de 15% - 20% in SUA.”

Multe studii arata ca exista diferente intre proteinele de origine animala si cele de origine vegetala. Un exemplu graitor in acest sens vine de la Colin Campbell, profesor emerit la Universitatea de Biochimie Nutritionala Cornell.

Experimentele sale pe sobolanii de laborator au aratat ca este posibil sa opresti dezvoltarea unui cancer prin simpla modificare a cantitatii de proteine de origine animala din alimentatie. Aceasta descoperire a avut implicatii majore pentru alimentatia a milioane de oameni. Iar pentru ca rezultatele ar putea fi aplicate, capata valoare de adevar stiintific. Studiul este cunoscut sub denumirea de "Studiul China".

Like Share Share Tweet62014 vizualizari

Postat in categoria Dieta

Etichete: bolile cronice, carne, carne procesata, carne rosie, diera raw vegana, dieta vegetariana, fermele de ingrasare, hrana vie,

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

Chimenul-comoara din camara: 13 beneficii pentru sanatate

Chimenul-comoara din camara: 13 beneficii pentru sanatate

11 beneficii uimitoare ale cardamomului

11 beneficii uimitoare ale cardamomului

13 beneficii surprinzatoare ale cuisoarelor

13 beneficii surprinzatoare ale cuisoarelor

11 remedii naturale pentru a trata vertijul

11 remedii naturale pentru a trata vertijul

Cum poti folosi semintele de dovleac pentru a elimina parazitii intestinali

Cum poti folosi semintele de dovleac pentru a elimina parazitii intestinali

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE