“Proteinele prezente in plante ne protejeaza de boli cronice.”
Literatura stiintifica a stabilit fara umbra de indoiala ca o alimentatie fara carne, cand este tinuta in mod corect, aduce nenumarate beneficii sanatatii. Ideea de carne ca necesitate pentru corpul uman este un mit promovat in cultura populara, insa perceptia oamenilor incepe sa se schimbe si cercetari recente arata ca pana si stramosii nostri nu aveau o alimentatie bazata exclusiv (nici chiar in mod predominant) pe carne.
Katherine Milton, antropolog la Universitatea din California, Berkeley, explica de ce argumentul ‘paleo’ nu sta in picioare, in urmatoarea declaratie:
“Este greu de spus care alimentatie este "cea mai buna" pentru omul modern pentru ca au existat diete atat de diferite de-a lungul timpului, care au dat rezultate. . . Doar pentru ca populatiile de vanatori isi obtineau energia necesara prin hrana din grasimi si proteine animale nu inseamna in mod necesar ca acest tip de alimentatie este ideal pentru omul modern, nici nu implica faptul ca omul modern s-a adaptat genetic la o astfel de alimentatie.”
Conform Scolii Medicale Harvard, “studiile confirma beneficiile pentru sanatate ale vegetarianismului. In ziua de azi, regimul alimentar bazat pe plante nu este considerat doar un regim complet din punct de vedere nutritiv, ci si o modalitate de a reduce riscul unor boli cronice.”
Chiar si Asociatia Americana de Alimentatie a prezentat un punct de vedere intr-o lucrare publicata, concluzionand ca “regimul vegetarian planificat atent, fie ca este unul vegetarian sau vegan, este sanatos, adecvat din punct de vedere nutritiv si ofera beneficii pentru sanatate in ceea ce priveste preventia si tratarea unor boli.”
Printre bolile la care se face referire se numara boala cardiaca, cancerul, diabetul, si multe altele.
Acestea fiind spuse, sa vedem ce se intampla cand renunti la carne.
1. Contribui la protectia mediului
Consumul de carne nu mai este ca pe vremuri. In ziua de azi se cresc si se ucid miliarde de animale in fiecare an pentru a asigura o cerere tot mai mare de carne - o cerere care depaseste cu mult nevoile reale.
Mai rau, aceste animale crescute pentru a fi taiate sunt tinute in spatii inchise, torturate si supuse unor tratamente oribile. Numai cruzimea de care au parte si ar fi un motiv suficient pentru a descuraja pe oricine sa mai consume carne, sau cel putin sa mai reduca din consum. Desi acest articol este unul despre sanatate, nici aspectul legat de etica nu este unul de neglijat.
Pe langa faptul ca macelarim aceste animale, distrugem si echilibrul din mediu. Asa-numitele CAFO (Ferme de crestere concentrata a animalelor) sau ferme industriale tin animalele in conditii ingrozitoare, care favorizeaza aparitia de boli si duc la degradarea mediului inconjurator. In ciuda acestui fapt, nimeni nu ia masuri pentru a opri acest fenomen care ne distruge planeta.
La nivel global peste 70 de miliarde de animale sunt crescute si taiate in fiecare an.
Stiai ca principala cauza a distrugerii padurilor tropicale este propriul nostru lant alimentar?
Padurile sunt distruse pentru a face loc pasunilor si culturilor de cereale, necesare pentru hrana animalelor. Intr-un ritm ametitor, suprafete de dimensiunea unui teren de fotbal dispar in fiecare secunda. Zilnic, aproape 100 de specii de plante/animale/insecte care dispar din acest motiv.
Risipa de apa este o alta problema. La nivel mondial, aproximativ 1200 m3 de apa sunt necesari pe persoana intr-un an pentru productia de alimente. Populatiile pestilor din oceane scad rapid; unele estimari arata ca pana in 2048 oceanele vor fi depopulate de pesti. Sistemul curent de furnizare a hranei, bazat pe carne si lactate, contribuie si la foametea globala - multe culturi de cereale crescute in intreaga lume asigura hrana animalelor, nu a oamenilor.
2. Iti reduci semnificativ riscul de diabet de tip 2
In occident un procent covarsitor de oameni sufera de prediabet, aproximativ 40%. Numeroase studii au aratat ca atat carnea rosie cat si carnea procesata si, in general, proteinele de origine animala, maresc riscul de diabet de tip 2.
La populatiile omnivore riscul de diabet este dublu comparat cu cel al veganilor. Un alt studiu a descoperit ca un consum de carne de cel putin o data pe saptamana pe o durata de 17 ani mareste riscul de diabet cu uimitorul procent de 74%. Cercetari ulterioare au aratat ca un consum marit cu peste jumatate de portie de carne rosie pe zi a fost asociat cu o crestere de aproape 50% a riscului de diabet peste 4 ani.
3. Iti asiguri cantitatea si tipul potrivit de proteine
Desi insuficienta proteinelor este daunatoare pentru corp, si consumul in exces are dezavantajele lui. In occident un consumator omnivor obisnuit consuma mai mult de o data si jumatate din necesarul optim de proteine, din care majoritatea este de origine animala. Acest lucru constituie o problema, pentru ca proteinele in exces se transforma in reziduuri sau depozite de grasimi. Aceste acumulari de grasime duc la cresterea in greutate, la boli cardiace, diabet, inflamatie si cancer.
Pe de alta parte, proteinele continute de alimentele de origine vegetala previn aparitia bolilor. Iata ce declara dr. Michelle McMacken, asistent universitar si specialist in medicina interna la Facultatea de Medicina a Universitatii din New York:
“Proteinele provenite din alimentele vegetale ne protejeaza de boli cronice. Cand consumi produse vegetale nu ai nevoie sa tii cont de aportul de proteine sau sa iei suplimente cu proteine; daca iti asiguri necesarul zilnic de calorii, vei avea suficiente proteine. Cei mai longevivi oameni de pe Planeta, cei care traiesc in "Zonele Albastre", isi iau 10% din calorii din proteine, in comparatie cu media de 15% - 20% in SUA.”
Multe studii arata ca exista diferente intre proteinele de origine animala si cele de origine vegetala. Un exemplu graitor in acest sens vine de la Colin Campbell, profesor emerit la Universitatea de Biochimie Nutritionala Cornell.
Experimentele sale pe sobolanii de laborator au aratat ca este posibil sa opresti dezvoltarea unui cancer prin simpla modificare a cantitatii de proteine de origine animala din alimentatie. Aceasta descoperire a avut implicatii majore pentru alimentatia a milioane de oameni. Iar pentru ca rezultatele ar putea fi aplicate, capata valoare de adevar stiintific. Studiul este cunoscut sub denumirea de "Studiul China".
4. Esti mai milostiv
Asa cum s-a mentionat anterior, miliarde de animale sunt crescute pentru a fi taiate anual. Animalele sunt vietuitoare care au capacitatea de a simti suferinta si o varietate de emotii. Ele sufera chiar si in fermele supranumite “umane.”
Prin renuntarea la carne sau cel putin reducerea consumului de carne, fiecare persoana poate ajuta animalele sa nu mai treaca prin aceste experiente ingrozitoare. Un lucru este sigur: consumul de carne implica din punct de vedere etic o mare atentie si grija. Iar consumatorii sunt neglijenti si se complac in situatia existenta, in timp ce producatorii de carne au tot interesul sa-i mentina in acest fel.
5. Iti reduci inflamatia in corp
Multi oameni consuma regulat alimente procesate, desi stiu ca pot cauza cancer. Consumul de carne, mai ales, creste inflamatia in corp, care duce la numeroase consecinte pentru sanatate, pe termen lung sau scurt.
Inflamatia cronica este asociata cu arterioscleroza, atacuri de cord, accidente vasculare, diabet si boli autoimune, printre alte probleme.
Pe de alta parte, regimul alimentar bazat pe plante este in mod natural antiinflamator. Acest lucru se intampla din cauza ca elibereaza un nivel foarte redus de declansatori de inflamatie (grasimi saturate, endotoxine si alte toxine eliberate de bacteriile prezente in alimentele de origine animala). Studii numeroase au aratat ca cei care trec la un regim vegetarian isi reduc in mod semnificativ nivelul de proteina reactiva-C, un indicator al inflamatiei in corp.
6. Iti reduci nivelul de colesterol din sange
Un alt factor de risc pentru problemele cardiace este nivelul ridicat de colesterol. Grasimile saturate, in special cele din carne, branza, pui si alte produse animale, influenteaza in mod dramatic nivelul de colesterol rau.
Cand, insa, oamenii trec la un regim vegetal, acesta scade simtitor, asa cum arata mai multe studii. Surprinzator este ca scaderea este egala cu cea generata de medicamente - insa aici este vorba despre o afacere care nu are niciun interes in capacitatea de vindecare. Daca exista o substanta naturala cu puternic potential de vindecare, insa nu poate fi patentata, atunci nu prezinta niciun interes.
Este un fapt dovedit ca persoanele sub tratament medicamentos pentru boli cardiovasculare isi pot reduce riscurile prin adoptarea unei alimentatii pe baza de plante.
“Alimentatiile bazate pe plante si produse naturale reduc colesterolul rau, pentru ca au un continut foarte scazut de grasimi saturate si nu contin colesterol. In plus, acestea sunt bogate in fibre, care reduc, la randul lor, nivelul de colesterol din sange. Soia s-a dovedit a avea un rol in scaderea colesterolului, pentru cei care aleg sa o consume” - Dr. Michelle McMacken
7. Intestinele sufera o transformare majora
Sanatatea intestinala este extrem de importanta pentru starea generala de sanatate. Se poate spune chiar ca este cea mai importanta, pentru ca intreaga stare de sanatate este influentata de starea intestinelor. Daca acestea nu sunt in stare buna, corpul va suferi de tot felul de probleme.
Un aspect ce tine de starea intestinelor este ‘microbiomul.’ Acesta include miliardele de microorganisme care traiesc in corpul nostru. Vital pentru sanatatea noastra generala, microbiomul produce nutrienti critici, mentine tesuturile sanatoase, ne protejeaza de cancer, activeaza si dezactiveaza exprimarea genelor si multe altele. Studiile arata ca joaca un rol important in multe alte afectiuni, de la bolile hepatice la diabet si multe boli autoimune.
Ce rol au plantele aici? Ei bine, studiile au confirmat ca alimentele vegetale mentin sanatatea microbiomului intestinal. Acesta este un motiv in plus pentru care oamenii de stiinta si specialistii din domeniul medical sprijina tot mai mult alimentatiile pe baza de plante. Fibrele prezente in mod natural in alimentele vegetale ajuta bacteriile bune din intestine. Fibrele care provin de la lactate, oua si carne ajuta bacteriile nocive, care cauzeaza boli.
“Studii de referinta au aratat ca atunci cand omnivorele consuma colina sau carnitina (prezente in carne, pui, fructe de mare, oua si lactate), bacteriile din intestine produc o substanta convertita de ficat intr-un produs toxic, numit TMAO (trimetilamina n-oxid). TMAO agraveaza placa de colesterol de pe vasele de sange si riscul de atac de cord si accident vascular.
Interesant este ca oamenii cu regim alimentar vegetarian nu au TMAO, sau au foarte putin dupa masa, pentru ca microbiomul acestora are o compozitie foarte diferita. Sunt necesare doar cateva zile pentru ca bacteriile din intestine sa-si modifice compozitia – beneficiile alimentatiei vegetariene se vad repede!” – Michelle McMacken, MD
8. Vei trai mai mult
Valter Longo, profesor de studii de biologie si gerontologie la Universitatea din Sudul Californiei, a descoperit ca prin post (daca este tinut corect), corpul produce mai putin 1GF1 (factor hormonal de crestere), si, prin urmare, celulele incep sa se repare in loc sa se divida. Studiile sale au aratat si ca postul regenereaza celulele stem, ucide celulele de cancer si prelungeste viata. S-au observate si o scadere in nivelul insulinei si al glucoze si o crestere a corpurilor de keton si IGFBP1.
Intr-o comunicare recenta de presa s-a aratat ca postul, in combinatie cu chimioterapia, distruge celulele de cancer.
“Restrictia calorica mareste speranta de viata si intarzie bolile cronice asociate cu varsta la mai multe specii, inclusiv sobolani, soareci, pesti, muste, viermi si drojdii. Mecanismul sau mecanismele prin care au acest lucru are loc sunt inca neclare.”
Relatia principala cu regimul alimentar vegetarian este ca, pentru a mentine beneficiile postului, in functie de tipul corpului, o persoana trebuie sa o faca in mod regulat, poate de 1-2 ori pe luna, sau sa adopte ceea ce se numeste "post intermitent.”
9. Se va schimba modul in care functioneaza genele
Oamenii de stiinta au descoperit relativ recent ca factorii de mediu pot influenta modul in care genele actioneaza. Studiile au aratat ca o alimentatie pe baza de plante poate reduce exprimarea genelor de cancer la barbatii cu risc scazut de cancer la prostata. Alimentatia vegetariana a dovedit si ca poate lungi telomerii, terminatiile cromozomilor de ADN care ne ajuta sa ne mentinem ADN-ul sanatos. Acest lucru sugereaza ca putem imbatrani mai incet, reducand sansele de dezvoltare a unor boli asociate cu varsta.
Paula dragă, proteinele de origine vegetală nu au toți aminoacizii esențiali(nouă la număr), necesari unei vieți sănătoase, așa cum au proteinele de origine animală! Mise pare că doar quinoa sau hrișca le conține pe toate, dar nu poți consuma zilnic doar aceste vegetale, este nevoie de un echilibru, de aceea nu se poate renunța definitiv la cele de origine animală.
Buna, Mihai, Majoritatea cerealelor și leguminoaselor conțin aminoacizi, dar nu în aceeași proporție și nu întotdeauna toți aminoacizii esențiali, așa cum se găsesc în carne. Cu toate acestea, există câteva excepții notabile, cum ar fi quinoa, care este cunoscută pentru faptul că furnizează toți cei nouă aminoacizi esențiali. Alte surse vegetale de proteine, precum soia și semințele de cânepă, conțin, de asemenea, o gamă variată de aminoacizi esențiali. Cu prietenie, Manuela - Viața Verde Viu
MULTE BENEFICII. In primul rand se modifica ADN ul celular. Nu o mai doresc