Asa numitele diete alimentare de„hrana vie” sau „raw food” sunt din ce in ce mai populare, si pe buna dreptate.
Alimentele in starea cruda sunt cu adevarat proiectate de natura pentru noi, fiind astfel cele mai biocompatibile cu trupurile noastre.
De fapt, e interesant de stiut ca un cartof fiert are 420 compusi mai mult decat un cartof crud.
Acesti compusi noi sunt creati in procesul de gatire, si o parte a problemei este ca trupurile noastre nu sunt intotdeauna in masura sa procese acesti noi compusi - chiar daca cineva i-a creat intr-o bucatarie si au un gust foarte bun.
Corpurile noastre au enzime specifice pentru digestie, si lucreaza ca un sistem de „lacat si cheie”. Dar din moment ce noi continuam sa schimbam incuietorile, cheile nu se mai potrivesc intotdeauna.
Rezultatul este ca alimentele gatite nu sunt intotdeauna bine digerate si particule din ele ajung stocate in corpurile noastre ca un fel de namol toxic, in loc sa fie utilizate ca si combustibil, restul fiind eliminate.
Interesant, studiile au aratat ca alimentele gatite cresc activitatea celulelor albe din sange. Acest lucru inseamna in esenta, ca trupurile noastre vad alimentele gatite ca pe niste invadatori, si incearca sa se apere impotriva lor. Alimentele crude nu au acest efect.
Un alt motiv pentru care aceste diete devin din ce in ce mai populare este ca alimentele crude contin enzime, in timp ce alimentele gatite si prelucrate sunt lipsite de enzime, fiind distruse in procesul de incalzire de peste 45 de grade.
Enzimele sunt factori critici in ecuatia de sanatate; ele sunt adesea numite forta noastra de viata.
Enzimele sunt catalizatorii pentru fiecare functie a corpului, de la clipitul ochilor pana la respiratie. Cand vom ramane fara enzime, vom muri.
Digestia necesita enzime si prin consumul de alimente crude, ajutam impotriva epuizarii rezervelor noastre de enzime. In schimb, alimentele gatite cer ca organismul sa renunte la unele dintre enzimele sale pentru digestie.
In acest fel, alimentele gatite grabesc literalmente moartea noastra si toate celelalte procese de-a lungul drumului, inclusiv imbatranirea si boala.
Din pacate, cele mai multe culturi si cercurile sociale nu sunt orientate spre alimente crude.
Multi nu inteleg beneficiile acestui fel de viata, sau nu inteleg ca un regim alimentar orientat in jurul alimentelor gatite cauzeaza probleme.
Multi oameni cred, de asemenea, ca alimentele crude sunt plictisitoare sau dificil de preparat. In realitate ele nu sunt asa deloc.
Adaugarea de alimente crude in dieta ta
O modalitate simpla de a creste consumul de alimente crude este sa se scada cerealele sau painea prajita la micul dejun si sa se inceapa sa se manance fructe. Oamenii spun adesea ca le-ar fi foame daca ar face asta, dar solutia este sa manance mai mult. Un ananas sau o jumatate de pepene verde pot sa fie un mic dejun delicios. Fructele tale preferate pot inlocui, de asemenea, gustari confiate sau prelucrate.
Puteti, de asemenea, mari consumul de alimente crude mancand mai multe salate, si facandu-le mai substantiale in acest proces. O salata nu trebuie sa fie toata plina de doar salata verde si o jumatate de rosie. Puteti adaugat peste salata in intregime un sfert de varza, doua rosii, un avocado, si, probabil, o jumatate de castravete. Cu un dressing gustos, aceasta va fi delicioasa, iar cei mai multi oameni vor fi destul de multumiti dupa aceea. Deci, uitati intelepciunea conventionala si indestulati-va salata cu o multime de legume preferate.
Alimentele crude pot fi, de asemenea, adaugate la alimentele gatite, dupa ce terminati complet de gatit. De exemplu, varza tocata, cimbru proaspat, si o rosie cubulete pot fi adaugate deasupra unor cartofi fierti si faceti astfel o", salata de cartofi pe jumatate cruda." Doar adaugati niste ulei de masline presat la rece si sare de mare.
Daca nu sunteti gata pentru a merge complet pe hrana vie, puteti beneficia si prin simpla adaugare de mai multe alimente crude la dieta voastra. Multi experti in sanatate recomanda o dieta care sa contina aproximativ 70 la suta alimente crude, asta ar insemna doua mese pe zi, plus cateva gustari. Cu toate acestea, intr-adevar, cu cat adaugati mai multe alimente crude, cu atat va va fi mai bine.
Surse:
http://www.shirleys-wellness-cafe.com/rawfood.htm
http://www.healingdaily.com/detoxification-diet/enzymes.htm
http://www.naturalnews.com/027858_raw_food_nutrition.html - mancare
Suna ciudat titlul... "Bucurati-va de mancare, asa cum a proiectat-o mama natura!" In Geneza 1:29 sta scris, ?i Dumnezeu a zis: „Iat? c? v-am dat orice iarb? care face s?mân?? ?i care este pe fa?a întregului p?mânt ?i orice pom care are în el rod cu s?mân??: aceasta s? fie hrana voastr?.