Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. 5 categorii de alimente care accentueaza simptomele de depresie

5 categorii de alimente care accentueaza simptomele de depresie

Cand te simti stresat sau deprimat, sunt alimente care maresc reactia fiziologica a corpului la aceasta dispozitie. Cu totii am trecut prin asta: ai avut o zi proasta sau pur si simplu nu poti iesi din starea de melancolie si, in  loc sa pregate

Exista unele alimente care maresc reactia fiziologica a corpului la aceasta stare de spirit.

Cu totii am trecut prin asta: ai avut o zi proasta sau pur si simplu nu poti iesi din starea de melancolie si, in  loc sa-ti pregatesti o salata mare pentru cina, te arunci asupra unei farfurii pline de cartofi prajiti sau a unei cutii mari de pizza. Dar aceste mancaruri, la care poftesti cel mai mult cand esti cuprins de o depresie usoara, sunt si cele care iti vor mentine starea de spirit la pamant – sau chiar o accentueaza.

Tot mai multe studii demonstreaza ca exista o legatura intre intestine si starea de spirit, arata Harold W. Koenigsberg, profesor de psihiatrie la "Scoala de medicina Mount Sinai" din New York City si membru al corpului director al Fundatiei de cercetare a sperantei pentru depresie. "Incepem sa invatam ca exista alimente care ajuta microbiomul din intestine si care, astfel, au un impact pozitiv asupra dispozitiei," spune el. "In acelasi fel, stim ca sunt si alimente care au efect negativ asupra microbiomului si a dispozitiei."

Evita aceste cinci categorii de bauturi si /sau alimente cand te mai simti abatut:

Prajituri

Inainte sa te arunci asupra primei prajituri pe care o vezi, nu uita: senzatia placuta pe care o simti dupa ce ai savurat o prajitura cu ciocolata este trecatoare, spune Glassman, dietetician si fondator al site-ului NutritousLife.com. "Euforia data de zahar provine din carbohidratii rafinati care maresc vertiginos nivelul de zahar din sange si te fac sa te simti bine pentru putin timp," spune ea.

"Dar cand nivelul zaharului scade, starea depresiva revine." De fapt, un studiu a descoperit ca nivelul de zahar din sangele unui femei care creste dupa consumul de zahar si cereale rafinate (doua ingrediente prezente in cele mai multe dintre prajituri) se mareste proportional cu riscul de depresie. Acelasi studiu a descoperit ca si opusul este valabil: consuma cereale intregi, fructe si legume si iti vei reduce semnificativ riscul de depresie.

Bauturi energizante

Bautura care simti ca-ti da energie ar putea, de fapt, sa-ti agraveze starea de depresie – fie ca este vorba de cafea, ceaiul matcha sau o bautura energizanta. Chiar si o cantitate modesta de cafeina poate contribui la depresie si anxietate.

In plus, combinatia dintre cafea si zahar este chiar mai daunatoare decat daca se consuma fiecare in parte. Un studiu publicat in revista Behavior Study a descoperit ca persoanele care sufereau de depresie si au renuntat la cafeina si zahar o singura saptamana au raportat imbunatatiri substantiale. (Interesant este ca cercetatorii au impartit participantii in doua grupuri si le-au dat fie o capsula cu cafeina si zahar fie placebo, iar 50% dintre cei din primul grup au raportat revenirea depresiei.) Atat cafeina cat si zaharul influenteaza glicemia, explica Glassman, ceea ce streseaza creierul si favorizeaza depresia.

Alcool

Daca vrei sa alungi oboseala sau stresul unei zile proaste cu cateva pahare de vin, trebuie sa stii ca iti faci mai mult rau decat bine. Alcoolul deprima sistemul nervos central iar sistemul nervos central controleaza gandirea, intelegerea, ratiunea si emotiile. Cand bei alcool, aceste mecanisme incetinesc, ceea ce exacerbeaza simptomele de depresie usoara.

Alcoolul poate agrava simptomele pe care este posibil sa le ai deja daca esti anxios sau deprimat – cum ar fi ritmul cardiac si transpiratia palmelor. Cand bei prea mult esti mai predispus si sa actionezi impulsiv si sa iei decizii proaste, ceea ce nu te va face decat sa te simti si mai rau.

Aspartam

Acest indulcitor artificial prezent in bauturile carbogazoase, gelatina si chiar si in unele cereale pentru micul dejun, a fost asociat cu depresia. In cadrul unui studiu de la Universitatea Northwestern din Ohio, oamenii de stiinta au descoperit ca aspartamul agraveaza semnificativ depresia la pacientii cu istoric al acestei conditii. (De fapt, studiul a trebuit intrerupt in momentul in care unii participanti au inceput sa aiba ganduri de sinucidere.) Cercetatorii spun ca acest lucru se intampla pentru ca aspartamul blocheaza productia de serotonina (hormonul care ne ajuta sa ne simtim bine) din creier, ducand la dureri de cap, insomnie si caderi psihice.

Ulei de soia

Acest tip de grasime trans nesanatoasa – prezent in multe alimente din comert – mareste riscul de depresie cu pana la 48%, dupa cum arata un studiu publicat in PLOS ONE. Acest lucru se intampla din cauza ca are un continut bogat in acizi grasi omega 6, care promoveaza inflamatia in corp si in creier, explica Glassman. Un studiu publicat in JAMA Psihiatrie a descoperit ca inflamatia creierului a fost cu 30% mai mare la pacientii cu depresie clinica. In acelasi timp, un alt studiu publicat in aceeasi revista a aratat ca cei care s-au tratat cu medicamente pentru boli inflamatorii si-au redus si simptomele depresive.

 

Sursa utilizata: https://www.rodalesorganiclife.com/food/5-foods-that-make-mild-depression-worse/slide/5

#alcool #aspartam #depresia #zahar #alimente care accentueaza depresia #ulei de soia

Ce au mai parcurs alti cititori...

Top alimente care produc inflamatie in corp si ar trebui evitate
Consumul de bauturi cu aspartam legat de aparitia cancerului in cel mai complex studiu facut pana acum
Cat de sanatoasa este Nutella? (+ cateva alternative la aceasta)
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101