Aspartamul este, de departe, cel mai periculos aditiv chimic de pe piata alimentara. Un raport al FDA (Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA) releva faptul ca peste 75% din reactiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza aspartamului!
Multe dintre aceste reactii sunt foarte serioase, printre acestea fiind prezenta chiar moartea, dupa cum se releva intr-un raport al DHHS (Departamentul de Sanatate si Servicii Umane) al SUA din 1994. Iata doar cateva din cele peste 90 de simptome documentate in raport: spasme musculare, probleme de vedere, atacuri de panica, vorbire ingreunata, tahicardie, palpitatii, pierderea memoriei, pierderea auzului, ameteli, dureri de cap, dureri generalizate, depresie, oboseala accentuata, iritabilitate, insomnie, respiratie ingreunata, etc.
Cercetatori care studiaza efectele aspartamului au aratat ca acesta declanseaza si agraveaza urmatoarele boli cronice: tumori pe creier, scleroza multipla, epilepsie, boala Parkinson, sindromul Alzheimer, retardare mintala, fibromialgie, diabet, etc.Aspartamul este fabricat din trei substante chimice: acidul aspartic, fenilalanina si metanol. In cartea "Prescription for Nutritional Healing", scrisa de James si Phyllis Balch, aspartamul se afla pe lista denumita "otravuri chimice" .(preluare din articolul Totul despre bauturile racoritoare: conservanti, coloranti, e-uri, zaharuri si aspartam!)
Metanolul este alcool ce-i drept. Insa unul extrem de toxic. O cantitate infima poate provoca orbirea sau leziuni ireversibile. Vezi bauturile contrafacute cu metanol (in loc de etanol) care au trimis atatia oameni in spital. "Doza letala unanim acceptata este 30 ml metanol. Metanolul se absoarbe pe toate caile pulmonara digestiva, transcutana. Intoxicatia prin inhalare este de regula accidentala (în industrie), iar cea prin ingestie poate fi accidentala sau voluntara (accidental, confuzie cu alcoolul etilic). Dupa absorbtie se repartizeaza în tesuturi datorita hidrosolubilitatii sale mari. Este metabolizat în aldehida formica si acid formic prin interventia alcool dehidrogenazei hepatice (aceeasi enzima care metabolizeaza si alcoolul etilic) de aproximativ 5 ori mai lent decât alcoolul etilic. Acidul formic care ia nastere din oxidarea alcoolului metilic, este raspunzator de cea mai mare parte din acidoza metabolica din cursul intoxicatiei acute. Eliminarea metanolului din organism se produce în principal pe cale respiratorie si în cantitate nesemnificativa, pe alte cai. Toxicitatea metanolului este atribuita acidozei severe si partial efectelor ale formaldehidei, rezultata din biotransformarea toxicului. Leziunile anatomo-patologica, constau în: - edem cerebral, leziune cu caracter initial inflamator, apoi atrofic la nivelul celulelor ganglionare din retina (leziunile oculare sunt provocate de formaldehida) - în afara leziunilor în sistemul nervos au mai fost semnalate leziuni degenerative si la nivelul ficatului, rinichiului, plamânului, miocardului. Se descriu si leziuni de pancreatita acuta necrotica hemoragica."(sursa: http://www.scritube.com/medicina/INTOXICATIA-CU-ALCOOL-METILIC-134201655.php