Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Cat de sanatoasa este Nutella? (+ cateva alternative la aceasta)

Cat de sanatoasa este Nutella? (+ cateva alternative la aceasta)

Daca nu ai incercat pana acum o felie de paine prajita cu Nutella, nu ai pierdut atat de mult pe cat incearca reclamele sa te faca sa crezi. Nutella, promovata ca o gustare dulce pseudo-sanatoasa, este o crema de ciocolata care se foloseste la clatit

Daca nu ai gustat inca o felie de paine prajita cu Nutella, nu ai pierdut prea multe, cel putin nu asa cum incearca reclamele sa te faca sa crezi. Nutella, prezentata ca o gustare dulce pseudo-sanatoasa, este o crema de ciocolata care se foloseste la clatite, pe paine sau in tot felul de alte deserturi.

Produsul este foarte popular atat in Europa cat si in SUA. Din pacate, desi reclamele lauda produsul ca fiind o varianta sanatoasa de mic dejun, Nutella nu se ridica la nivelul renumelui - si acest lucru este valabil si pentru celelalte produse asemanatoare de pe piata.

Lista de ingrediente contine doar cinci articole, dintre care zaharul este in cantitatea cea mai mare. Nutella a sarbatorit recent 50 de ani de existenta si isi are un loc fruntas asigurat printre alte produse din aceeasi gama.

Interesant este ca si infractiunile legate de acest produs au ajuns la fel de cunoscute. Astfel, in 2013, cativa hoti din Germania au furat borcane in valoare de 20 000 lire sterline dintr-un camion. In acelasi an, Universitatea din Columbia a descoperit ca studentii furau borcane din cantina universitatii, cauzand institutiei pierderi de 6000 de dolari saptamanal.

Desi fanii produsului ii iubesc gustul atat de mult incat ating limita dependentei, ingredientele ar putea sa ii surprinda. In reclamele facute la Nutella, ni se spune sa oferim copiilor aceasta gustare dulce cu ciocolata pentru a-i incuraja sa ia micul dejun.

Insa, inainte de a va grabi la magazine sa va faceti rezerve de Nutella, haideti sa analizam mai intai ce contine. Reclama vorbeste despre alune si cacao, insa omite cu buna stiinta sa mentioneze cantitatea impresionanta de zahar si ulei de palmier rafinat pe care le contine. Eticheta mentioneaza ca produsul contine 8.5 grame de zahar la portia de 15 grame, adica mai mult de jumatate. Desigur, cand consumi Nutella, nu vei sta niciodata sa cantaresti cat consumi si nu se specifica nicaieri doza de zahar pe care o contine o lingurita.

Ferrero, firma-mama a Nutellei, a declarat urmatoarele: 

"Unul dintre principiile nutritionale de baza ale firmei Ferrero este ca portiile mici le permit oamenilor sa se bucure de alimentele preferate in moderatie. Informatiile care apar pe toate etichetele produselor noastre le permit consumatorilor sa faca alegeri informate si sa consume Nutella ca parte a unei diete echilibrate."

Zaharul si uleiul de palmier nu alcatuiesc un mic dejun sanatos

Suna bine, insa o “injectie” cu zahar nu este chiar cea mai sanatoasa alegere. Zaharul declanseaza opioide naturale in creier si poate dezvolta o dependenta la fel de mare ca cea de cocaina la unii oameni.

Zaharul mareste riscul de boli, favorizeaza cresterea in greutate si poate declansa modificari de comportament.

Al doilea ingredient important este uleiul de palmier, taiat in principal din padurile malaieziene si indoneziene, fapt ce duce la defrisari masive cu impact negativ semnificativ asupra mediului si a animalelor care depind de palmieri pentru a supravietui.

Ferrero a specificat ca folosesc un ulei de palmier care, sustin ei, nu contribuie la defrisarea padurilor si pentru care se fac eforturi sustinute de a crea metode sustenabile de productie. Cu toate acestea, sustenabilitatea nu este singurul motiv de ingrijorare in ceea ce priveste uleiul de palmier folosit in Nutella.

Efectele uleiului de palmier asupra sanatatii sunt puse sub semnul intrebarii

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) a publicat recent un studiu care arata ca substantele chimice contaminante rezultate in urma rafinarii uleiurilor vegetale (inclusiv uleiul de palmier) pot mari riscul de cancer.

Printre substantele care prezinta motive de ingrijorare se numara: esteri poliglicerici de acizi grasi (GE), 3-monocloropropanediol (3-MCPD) si 2-monocloropropanediol (2-MCPD) si esterii acizilor grasi ai acestora. In procesul de rafinare, la aproximativ 200 C, uleiul de palmier si grasimile de palmier elibereaza cele mai multe substante contaminante, printre care si GE.

Nu s-a stabilit un nivel de toleranta sau de siguranta pentru GE, pentru ca au fost suficiente dovezi care sa arate ca substantele sunt genotoxice si carcinogenice.

Echipa de experti a descoperit ca nivelul de GE intre 2010 si 2015 a fost injumatatit prin masuri voluntare luate de producatori. Ferrero sustine ca uleiul de palmier pe care il folosesc, care a fost rafinat pentru a i se inlatura culoarea rosie si gustul neobisnuit, contribuie la textura si gustul Nutellei.

Firma declara ca uleiul de palmier este rafinat la temperaturi sub 200 grade C si la o presiune redusa, pentru a reduce contaminantii. Renuntarea la uleiul de palmier nu ar schimba numai gustul, dar ar avea si repercusiuni economice asupra firmei.

Costul este un factor de influenta in productie

Uleiul de palmier este cel mai ieftin ulei vegetal, cu un pret de 800 dolari pe tona, spre deosebire de 845 dolari cat costa uleiul de floarea soarelui si 900 de dolari – uleiul de rapita. Ferrero foloseste 185 000 de tone anual si schimbarea uleiului ar mari costurile cu 8 pana la 22 de milioane de dolari anual.

Desi Organizatia Mondiala a Sanatatii si Organizatia ONU pentru Agricultura si Alimente au clasificat uleiul de palmier ca fiind un produs cu risc, nu au recomandat interzicerea acestuia. Industria uleiului de palmier, evaluata la 44 de miliarde de dolari, si-a gasit un sustinator fidel si elocvent in firma Ferrero.

Imediat dupa publicarea studiului, un lant important de supermarketuri din Europa a decis sa boicoteze uleiul de palmier procesat. Barilla l-a eliminat si ea, de asemenea, din produsele sale. Nutella, insa, a initiat o ofensiva, printr-o serie de reclame, prin care asigura publicul din Italia ca produsul este sigur.

Unilever si Nestle au continuat sa foloseasca uleiul de palmier, in ciuda raportului publicat de EFSA. Cu toate acestea, Ferrero este singura firma care, pana in prezent, apara cu inversunare utilizarea uleiului de palmier.

Ferrero, firma cu capital privat, declara ca vanzarile globale nu au fost afectate de anuntul EFSA si ca sunt in continua crestere, cu aproximativ 5% pe an.

Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de palmier nerafinat

Nu atat efectele uleiului de palmier sunt puse sub semnul intrebarii, cat ceea ce se intampla cu acesta in timpul procesului de inlaturare a culorii si neutralizare a mirosului. In starea sa nerafinata, uleiul de palmier este bogat in grasimi benefice si contine multi nutrienti importanti pentru sanatate.

Relatari istorice declara ca uleiul de palmier a facut parte din alimentatia populatiilor indigene. In prezent, a devenit a doua cea mai raspandita cultura vegetala destinata obtinerii de ulei din intreaga lume, dupa soia, cu Malaezia si Indonezia ca principali producatori. In starea sa naturala, uleiul de palmier este rosu. Daca este alb/galbui, inseamna ca este rafinat si ca si-a pierdut mare parte din profilul sau nutritional.

Studiile au aratat ca uleiul de palmier nerafinat joaca un rol important in sanatatea cardiovasculara. Intr-un studiu publicat in Revista Britanica de Stiinte Biomedicale s-a aratat ca, in ciuda nivelului ridicat de grasimi saturate din uleiul de palmier, acesta nu a contribuit la arterioscleroza si/sau tromboza arteriala.

Cercetatorii au sugerat ca acest lucru se datoreaza proportiei dintre grasimi saturate si nesaturate din ulei, precum si profilului sau nutritiv.

Tocotrienolii descoperiti in uleiul de palmier ajuta inima sa combata efectele stresului si o protejeaza de bolile cardiace. Studiile arata ca proprietatile antioxidante ale uleiului de palmier contribuie la prevenirea mai multor tipuri de cancer, printre care si cel de piele, gastrointestinal, plamani, san, prostata.

Uleiul de palmier este un ulei comestibil si se poate folosi pentur uz intern, nerafinat, dar si uz extern. Are un gust puternic, care nu este prea placut. Extern, se poate folosi pentru a grabi vindecarea ranilor, arsurilor si taieturilor.

Uleiul de palmier certificat este avizat de Masa Rotunda a Sustenabilitatii Uleiului de Palmier.

Consumul de ulei de palmier in cantitati mari nu are efecte secundare, cu exceptia faptului ca da pielii o nuanta mai inchisa datorita nivelului ridicat de caroten. Aceasta schimbare implica si o protectie marita contra razelor de soare. Aplicat pe piele, uleiul da o nuanta galben-portocalie, care iese la spalat. Trebuie manevrat cu atentie, pentru ca pateaza hainele.

Cresterea progresiva in popularitate a cremei Nutella

Nutella este foarte apreciata in Europa. Introdusa in SUA in 1983, a avut nevoie de cateva decenii pentru a castiga aceeasi apreciere. Dupa inceperea unei campanii de publicitate in 2009, vanzarile au cunoscut o ascensiune uimitoare, ajungand la 240 de milioane de dolari. Gratie unor fani devotati, crema a depasit statutul de succes financiar, devenind un adevarat fenomen culinar.

Admiratorii din SUA i-au creat pagini de Facebook, carti de retete, au postat relatari pe Twitter si au creat chiar si o sarbatoare, celebrata pentru prima oara in 5 februarie 2007. Initial, detinatorii afacerii au incercat sa opreasca aceste eforturi de publicitate, insa numarul fanilor de Nutella a continuat sa creasca.

Interesant este ca expertii sunt de parere ca Nutella a castigat in popularitate in principal din cauza ca generatia noului mileniu nu mai vrea sa consume aceeasi crema de alune folosita de parinti si cauta ceva distinctiv pentru cultura lor. In Europa, Nutella se gaseste de zeci de ani in magazine, insa in SUA, a devenit o gaselnita a unei generatii dornice sa manance ceva diferit.

Profitand de aceasta nevoie, firma producatoare a lansat tot felul de campanii despre siguranta produsului, promovandu-si asiduu produsul alcatuit din alune, ciocolata si zahar.

Uleiul de palmier este carcinogen

Uleiurile vegetale contin cantitati mari de grasimi active omega-6, care influenteaza negativ proportia de grasimi omega-6 si omega-3 din organism, favorizand bolile cardiovasculare, astmul, obezitatea si artrita reumatoida.

Consumul marit de alimente bogate in grasimi cu omega-6 creste starea de inflamatie din corp, contribuind la dezvoltarea bolilor enumerate anterior. Cu cat se consuma mai putine grasimi omega-6, cu atat sunt necesare mai putine grasimi omega-3 pentru a mentine un echilibru sanatos. Dezechilibrul dintre aceste grasimi mareste riscul de cancer, chiar si fara incarcatura toxica suplimentara a moleculelor de GE care rezulta in urma procesului de rafinare.

Conform Agentiei Internationale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), glicidolul a fost clasificat ca un carcinogen 2A. In monografia IARC aceasta declara:

"Glicidolul este probabil carcinogenic pentru oameni (in grupul 2A). Grupul de Lucru a ajuns la aceasta concluzie luand in considerare ca glicidolul actioneaza in mod direct ca agent alchilant mutagen intr-o gama larga de sisteme, dupa cum au aratat testele in-vitro si in-vivo."

Crema de ciocolata de casa

Nutella poate fi transformata cu usurinta intr-o gustare mult mai sanatoasa, care sa nu creasca insulina sau riscul de sindrom metabolic si de diabet de tip 2.

Iata doua retete de deserturi cu ciocolata, una de crema de ciocolata si a doua de caramele cu nuci de macademia, care pot fi inlocuite si cu alune de padure:

Crema de ciocolata si canepa

Ingrediente

Mod de preparare: se amesteca ingredientele pana la omogenizare. Se adauga mai multa miere, dupa gust.

Caramele cu nuci de macademia

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Se amesteca toate tipurile de unt si ulei si se pun la foc mic timp de 3-4 minute. Cand amestecul s-a racit, se adauga picaturile de stevia si extractul de vanilie. Se toarna amestecul in borcane cu gura larga, de 240 ml.
  2. Se presara nucile uniform in fiecare borcan.
  3. Se tin la rece pana ajung la consistenta dorita.

Reteta are ingrediente pentru 8 portii.

Sursa utilizata: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/03/08/nutella-unmasked.aspx

http://chicago.cbslocal.com/2017/08/17/nutella-stolen-theft-germany/

#cancer #Ciocolata #diabet de tip 2 #zahar #Nutella #ulei de palmier

Ce au mai parcurs alti cititori...

Proteinele animale sau vegetale, care sunt mai sanatoase?
Beneficiile cromului: regleaza zaharul din sange si colesterolul marit
Efectele consumului exagerat de zahar rafinat
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101