In vreme ce companiile din industria alimentara resping cuvintul “dependenta” cand vine vorba de produsele lor, oamenii de stiinta au descoperit faptul ca , zaharul in mod deosebit, este una din substantele care dau cea mai mare dependenta.
Intr-un studiu publicat in 2007, acestia au demonstrat ca 94% dintre cobaii carora li s-a permis sa aleaga intre apa cu zahar si cocaina au ales zaharul. Chiar si cobaii care erau deja dependenti de cocaina si-au schimbat preferintele catre zahar , de indata ce li s-a oferit aceasta posibilitate. Cobaii erau de asemenea mult mai voitori sa munceasca pentru zahar decat pentru cocaina.
Cercetatorii speculeaza ca receptorii pentru dulce (doi receptori localizati pe limba) care au evoluat in timpuri ancestrale , cand alimentele erau foarte scazute in zaharuri, nu au reusit sa se adapteze consumului nebun de zahar procesat din ziua de azi. Astfel , stimularea anormal de mare a acestor receptori genereaza semnale de recompensa in creier, care au potentialul sa depaseasca orice mecanism al controlului de sine si astfel sa duca catre dependenta.
Si mai interesant de atat, studiile cercetatorilor au arata ca exista o legatura incrucisata de toleranta si dependenta intre zahar si droguri. Ca si exemplu, animale cu un istoric cunoscut de consum de zahar, au devenit tolerante la efectele analgezice ale morfinei. In ziua de azi medicamentele pentru durere au depasit drogurile ilegale in preferintele celor in cautarea de astfel de senzatii. Si astfel in Statele Unite de exemplu, decesul cu supradoze de astfel de medicamente a ajuns pe locul doi in clasamentul mortilor accidentale dupa acidentele rutiere.
Din pacate in ziua de azi zaharul se gaseste in aproape toate alimentele procesate. Orice de la bauturi, pana la sosuri, paine, produse de patiserie, conserve, dulciuri, mezeluri, pateuri, lactate, toate contin o cantitate peste masura de zahar intr-o forma sau alta. De altfel zaharul face parte, alaturi de sare si de grasimi, din triada pe care marile companii din industria alimentara le folosesc pentru a creea alimente care dau dependenta. Puteti citi pe larg despre asta in articolul : Dependenta de mancare, metode prin care industria alimentara ne controleaza.
Surse pentru acest articol cuprind:
Dependenta de mancare, metode prin care industria alimentara ne controleaza. - zaharul