Daca vrei sa-ti imbunatatesti nivelul de energie, sa obtii corpul pe care ti-l doresti, sa spui adio inflamatiei si sa incetinesti procesul de imbatranire, atunci o dieta alcalina este solutia. O abordare alcalina a sanatatii inseamna sa bei si sa mananci acele lucruri ce vor avea un efect de alcalinizare a corpului, nu unul de acidifiere. Aceasta abordare este deseori gresit inteleasa ca o incercare de modificare a pH-ului, dar nu inseamna decat ca faci tot ce poti pentru a mentine un pH ideal de 7.365.
In momentul in care consumam in mod constant bauturi si alimente cu efect acid asupra corpului, acesta face eforturi de neutralizare a aciditatii in exces, proces pe parcursul caruia apar problemele. Neutralizarea repetata a acizilor in exces duce la aparitia starii de inflamatie in corp, stimuleaza excesiv sistemul imunitar, incurajeaza suprapopularea cu candida, declanseaza oboseala cronica, digestia deficitara, cresterea in greutate si multe altele. Alimentand corpul cu ceva alcalin, ii furnizam nutrientii de care are nevoie si, el, la randul sau, face ca noi sa ne simtim cat se poate de bine.
Alcalinizarea PH-ului in cinci pasi
1. Treci pe verdeturi
Cele mai alcaline alimente de pe pamant sunt cele care contin cea mai mare cantitate de vitamine, minerale si alti nutrienti – iar in topul listei se afla verdeturile. In 2014, studii de cercetare publicate in revista “Prevenirea bolilor cronice” au intocmit o lista cu 41 de legume si fructe considerate ‘uzine de nutrienti’, iar primele 16 erau verdeturi.
Asa ca incearca sa adaugi zilnic in smoothie, supe sau salate spanac, rucola, kale, patrunjel si salata. Persoanele care au experimentat aceasta dieta alcalina declara ca observa ca au mult mai multa energie, pierd in greutate si castiga in vitalitate daca adauga cel putin 4 portii de legume verzi (echivalentul unui suc) in alimentatia zilnica. Iar in perioadele in care este dificil de gasit verdeturi, acestea pot fi inlocuite cu succes de germeni si vlastari, bauturi pe baza de pudre verzi sau suplimente lichide cu clorofila.
2. Hidrateaza-te
Marea majoritate a persoanelor care sufera de oboseala sau au probleme vesnice de sanatate este deshidratata cronic. Consumul optim de apa zilnic este o necesitate pe care deseori o neglijam, pentru ca este o nevoie atat de banala. Insa prea putini oameni beau suficienta apa. De regula se recomanda cam 8 pahare de apa pe zi, dar, desi nu este nici pe departe o cantitate suficienta, cei mai multi oameni nu consuma nici macar atat! Secretul este sa folosesti metode care sa-ti aduca aminte – pune alarma la ceas, sau lipeste post-ituri si formeaza-ti un obicei cum ar fi sa bei un pahar de apa inainte de a te aseza la calculator sau dupa ce-ti speli dintii etc.
Un alt obicei bun si sanatos care alcalinizeaza corpul este sa bei un pahar cu apa calda si lamaie dimineata. Si daca alegi ceaiurile de plante hidratante cum ar fi cele de menta sau rooibos, in loc de cafea sau ceai negru, iti vei atinge cu usurinta necesarul de lichide. Fiecare persoana trebuie sa consume in jur 1 litru de apa pentru fiecare 20 kg din greutatea corporala. Poatea parea mult, dar nu trebuie sa atingi acest prag din prima zi! Ia-o treptat si nu-ti fa griji – sigur vei ajunge sa consumi cat trebuie.
3. Consuma grasimi sanatoase
Uleiurile omega, in special omega 3, sunt cruciale pentru multe din functiile si procesele corpului. Omega 3 este considerat un nutrient “esential” pentru ca organismul nu-l poate produce si se bazeaza pe surse din exteriorul sau. Insa putini oameni pot lua doar din alimentatie suficiente uleiuri omega 3! Chiar daca mananci seminte de in zilnic, de mule ori tot nu poti obtine atat cat ai nevoie. De aceea este bine sa incerci sa suplimentezi si cu 2-3 linguri de ulei de in sau de canepa pe zi.
Iar rezultatele vor fi fantastice. Mai multa energie, o mai buna digestie, o piele mai fina, o gandire mai clara, o mai buna recuperare dupa activitati fizice si multe altele. Doar prin suplimentare cu uleiuri!
Gandeste-te, daca ai consuma o salata pe zi cu un dressing bogat in omega-3, faci din start 2 din cei 5 pasi zilnici!
4. Elimina acizii excesivi
Nu poti trece pe o dieta alcalina din prima. Nu vei face decat sa renunti mai repede. Trecerea trebuie facuta in primul rand prin eliminarea treptata a alimentelor care genereaza aciditatea. Cele mai acide produse sunt sucurile carbogazoase, zaharul, cerealele cu gluten si carnea procesata. Daca elimini tot mai multe astfel de produse, vei face mari progrese in echilibrarea pH-ului din corp. Desigur, nu trebuie sa renunti la toate din prima zi. Incearca sa-ti faci singur un plan si sa-ti propui teluri pe care sa le respecti.
5. Redu stresul
Stresul poate avea asupra corpului un impact mai mare decat orice alt aliment sau bautura. De ce? Pentru ca in conditii de stres corpul produce cortizol. Acest lucru ajuta in situatiile de stres, insa producerea constanta de cortizol poate avea efecte dezastruoase asupra corpului pe termen lung. Cortizolul are o functie importanta in corp, ajutand corpul sa reactioneze in situatiile in care trebuie sa fuga sau sa lupte. Insa in astfel de situatii se incetinesc alte functii ce nu sunt considerate “vitale”, modificand reactiile sistemului imunitar si inhiband sistemul digestiv, reproducator si procesele de crestere.
Evident ca incetinirea repetata a functionarii sistemului digestiv si modificarea proceselor imunitare nu poate avea decat efecte negative asupra sanatatii, a energiei si a capacitatii de functionare. Iar daca adaugi la acestea si o alimentatie care produce aciditate, problemele nu se vor lasa asteptate. Nu este usor sa gestionezi stresul, insa trebuie sa o faci daca vrei sa obtii o stare buna de sanatate! Exista multe metode simple si ieftine de eliberare a stresului, cum ar fi meditatia, mersul pe jos, exercitiile moderate ca intensitate si multe altele.
A adopta o dieta alcalina nu inseamna ca-ti modifici pH-ul corpului, ci ca-l mentii la un nivel optim, pentru a ajuta corpul sa functioneze la capacitate maxima. Iar cand o face, tu vei simti avantajele bucurandu-te din plin de energie, vitalitate si un aspect incredibil.
Surse:
http://foodmatters.tv/content/five-steps-to-an-alkaline-ph - alcalin
http://viataverdeviu.ro/echilibrul-ph-importanta-pentru-organism/