Pierdem apa zilnic atunci cand transpiram, chiar si cand respiram si alaturi de apa pierdem si cantitati de minerale esentiale. Atunci cand pierdem prea multa apa, corpul intra intr-o stare critica de deshidratare ce poate duce pana la deces.
Deci ce este deshidratarea ?
Apa alcatuieste cel putin doua treimi din corpul uman. Joaca un rol esential in functii precum mentinerea umiditatii la nivelul articulatiilor si al ochilor, mentinerea pielii sanatoase prin eliminarea toxinelor si facilitarea unei digestii eficiente. Cand cantitatea de apa din corp scade, ea trebuie inlocuita pentru ca un dezechilibru dintre saruri si zahar in corp poate afecta modul in care te simti.
Cand corpul pierde intre 1 si 2 % din cantitatea totala de apa apare senzatia de sete, semn ca ai nevoie sa inlocuiesti lichidele pierdute.
Deshidratarea apare cand ai pierdut prea multa apa in corp fara sa o inlocuiesti, impiedicand corpul sa-si efectueze functiile obisnuite. Deshidratarea moderata poate fi usor tratat, insa, daca atinge cote extreme, poate ameninta viata si necesita ingrijire medicala de urgenta.
Semne si simptome ale deshidratarii
Pe langa simptomele comune ca setea intensa sau transpiratia in exces, iata si alte simptome ale deshidratarii, de la nivel moderat la grava:
Copiii sunt mai vulnerabili la deshidratare, de aceea trebuie luate imediat masuri daca apar urmatoarele simptome:
- Fontanela adancita
- Cand plang, plang fara lacrimi sau cu putine lacrimi
- Gura uscata
- Scutece udate reduse ca numar
- Stare de somnolenta
- Respiratie precipitata
Deshidratarea cronica poate afecta organele si cauzeaza pietre la rinichi, probleme cu colesterolul, constipatie si leziuni ale ficatului, articulatiilor si muschilor.
Fie ca este vorba despre o deshidratare usoara, moderata sau grava, lichidele pierdute trebuie imediat inlocuite. Daca apar simptome precum diaree grava insotita sau nu de voma, febra, diaree moderata timp de 24 de ore, scaun cu sange, o incapacitate de a bea lichide, trebuie apelat la serviciul medical de urgenta.
Ce duce la aparitia deshidratarii?
Exista multe motive pentru deshidratare, fie o activitate fizica intensa, care determina o pierderea masiva de apa - sunt luate in calcul si grasimile si caloriile - incat este necesara o hidratare adecvata. Alte cauze pot fi:
- Diareea.Impiedica tractul intestinal sa absoarba apa din alimentele consumate, fiind cauza cea mai des intalnita de deshidratare.
- Voma.Cauze frecvente sunt toxiinfectiile alimentare, greata si intoxicatia cu alcool.
- Transpiratia.Transpiratia abundenta poate aparea ca urmare a unei activitati fizice intense, a febrei sau a muncii in conditii de caldura extrema.
- Diabetul. Pe langa nivelul ridicat de zahar din sange, unele medicamente pentru diabet, cum sunt diureticele, pot cauza si urinari frecvente.
- Urinarea frecventa.Poate fi cauzata de alcool si medicamente - antihistaminice, medicamente pentru tensiune si antipsihotice.