Nucile si semintele sunt bogate in nutrienti, grasimi sanatoase si fibre, iar daca nu fac deja parte din alimentatia ta, ar fi momentul sa le incluzi in dieta. Nucile si semintele de orice fel pot constitui gustari sanatoase si satioase sau pot fi adaugate in salate si smoothie-uri pentru un plus de nutrienti esentiali.
Cum poti profita la maximum de nuci si seminte
Daca obisnuiesti sa consumi nucile si alunele prajite, e bine sa le inlocuiesti cu cele crude. Problema este ca, in procesul de prajire, uleiurile lor naturale devin rancede si pot dauna sanatatii. In plus, multe firme folosesc uleiuri ieftine pentru prajit. Pentru a pastra cat mai multe dintre calitatile lor nutritive dar si aroma lor naturala, le poti cumpara crude si praji acasa, consumandu-le cat mai repede (dar numai dupa ce s-au racit, desigur!)
De ce au nevoie nucile si semintele sa fie "activate"?
Ca sa beneficiezi din plin de calitatile oleaginoaselor, e bine sa le lasi la hidratat in apa cateva ore sau peste noapte, un proces cunoscut sub numele de activare.
Toate varietatile de nuci si seminte contin o substanta numita acid fitic – forma de pastrare a fosforului in plante. Acesta se leaga de minerale ca fier, zinc, magneziu, calciu si mangan in tractul digestiv, impiedicand asimilarea lor de catre corpul uman. Cand consumam prea multe alimente cu acid fitic, riscam de dezvoltam carente minerale si chiar osteoporoza. Un consum ocazional nu are aceleasi efecte, insa in cazul unui consum regulat de nuci, acestea e bine sa fie activate in prealabil.
Unele animale pot produce fitaza, o enzima ce descompune acidul fitic, dar pe care, din nefericire, corpul uman nu o produce. Avem, in schimb, metode prin care sa beneficiem de toti nutrientii si mineralele din nuci si seminte. Inmuierea, germinarea si/sau fermentarea nucilor si semintelor neutralizeaza acidul fitic.
Nucile si semintele contin inhibitori de enzime
Inhibitorii de enzime se formeaza in mod natural, pentru a impiedica nucile si semintele sa germineze prematur. In natura, nucile si semintele pot ramane in stare latenta perioade lungi de timp pana se formeaza conditiile propice de germinare — caldura si umiditate. Inhibitorii acopera si anuleaza starea activa a unei enzime, de aceea nucile negerminate sunt greu de digerat.
Activarea prin hidratare reduce acidul fitic si practic anihileaza activitatea inhibitorilor, facand enzimele asimilabile de corp. Practic acest proces anunta nucile ca e timpul sa germineze, astfel incat inhibitorii sunt opriti si procesul de germinare poate incepe.
Cum se activeaza oleaginoasele
In functie de frecventa consumului, nucile si semintele se pot lasa in apa zilnic, in cantitati mai mici sau ocazional, in cantitati mai mari.
- Se pun 2 cani de nuci sau seminte de orice fel (cu exceptia semintelor de chia sau de canepa, care se pot consuma ca atare) intr-un bol/castron.
- Se acopera nucile cu apa curata, astfel incat sa fie depasite de apa cam 5 cm, si se adauga 2 lingurite de sare de mare.
- Majoritatea oleaginoaselor au nevoie sa stea in apa intre 7-12 ore, in afara de nucile caju, care au nevoie doar de 3 - 5 ore (daca stau prea mult in apa devin vascoase) si de migdale, care au nevoie de 12-14 ore.
- Dupa hidratare, se strecoara apa si se clatesc.
- Se pot pune nucile scurse pe o tavita in deshidrator sau - in lipsa lui - in cuptor, pe o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la foc mic, la 65 de grade C. Timpul de uscare variaza in functie de varietatea de nuca.
- Cand sunt uscate, acestea se depoziteaza intr-un recipient etans, in frigider. Trebuie sa fie complet uscate, mai ales daca nu se consuma in aceeasi zi, pentru ca, altfel, se pot strica repede.
Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2016/05/20/why-you-should-activate-your-nuts-seeds-and-how-to-do-it/
eu după ce le înmoi și le țin în apă,le adaug miere de albine pentru a le păstra,fără sa le usuc.
dupa o temperatura denumai 45 grade C se distrug toate enzimele si o parte din vitamine (slaba treaba)