Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Sfaturi practice
  4. 6 lucruri de stiut despre cartoful dulce

6 lucruri de stiut despre cartoful dulce

Cartoful duce are o grămadă de proprietăți benefice pentru sănătatea noastră. Află de ce ar trebui să consumi regulat cartofi dulci.

Cartoful dulce, acesta radacinoasa cu coaja portocalie ofera o serie de beneficii importante pentru sanatate. Iata care sunt acestea si de ce este bine sa consumi cat mai des cartofi dulci:

1. O mare valoare nutritiva

O portie (o ceasca- 200g) de cartofi dulci contine 65% din portia minim necesara zilnic de vitamina C. Cartofii dulci sunt, de asemenea, bogati in calciu, acid folic, potasiu si beta-caroten. Beta-carotenul este un antioxidant care se transforma in vitamina A in organism: o portie de cartofi dulci va poate furniza cam 700% din doza zilnic recomandata pentru vitamina A. Centrul de Stiinta in Interes Public considera cartoful dulce ca numarul unu intre legumele cele mai hranitoare, deoarece acestia sunt atat de bogati nutritiv.

2. Indicele glicemic scazut

Daca nu sunteti familiarizat cu acest termen, indicele glicemic indica impactul pe care un aliment il are asupra nivelului de zahar din sange. Un indice glicemic ridicat inseamna crearea nivelurilor de zahar din sange intr-un mod periculos. Cei cu diabet zaharat si alte persoane care isi monitorizeaza nivelul de zahar din sange trebuie sa evite alimentele cu un index glicemic ridicat. Cartofii dulci au o incarcatura glicemica de numai 17. (prin  comparatie, un cartof alb are un indice de 29.)

3. Accesarea nutrientilor din cartoful dulce este usoara

Pentru a obtine maximum de beneficii de sanatate din consumul de cartofi dulci, trebuie sa evitam curatarea si aruncarea cojii  - o mare parte din potentialul lor de vindecare se afla in aceasta portiune a tuberculilor. De asemenea, unele indicatii comune dar eronate de a evita grasimile,  reduc capacitatea organismului de a asimila nutrientii.

Beta-carotenul se absoarbe mai bine in organism atunci cand este consumat cu o cantitate mica de grasime. Cercetari recente par sa indice faptul ca gatirea cu abur sau prin fierbere a cartofilor dulci, mai degraba decat prajirea ajuta la pastrarea indicelui lor glicemic scazut.

4. Cartoful dulce este bun pentru pieleCartoful dulce

Nivelul lor ridicat de vitamina A si beta-caroten fac din cartofii dulci un excelent aliat al pielii frumoase. Substantele din multe produse scumpe de ingrijire a pielii cum ar fi retinol si acid retinoic sunt de fapt derivate din vitamina A. Plus beta-carotenul combate radicalii liberi care au ca rezultat pielea imbatranita.

5. Cartoful dulce este ca yoga

Continutul lor ridicat de potasiu inseamna ca acestia pot atenua crampe musculare, care sunt adesea legate de deficitul de potasiu. In perioadele de stres, corpul foloseste mai mult potasiu, astfel incat consumul de cartofi dulci va va putea ajuta sa va protejati de efectele negative asupra sanatatii create de tensiune.

6. Cartoful dulce este usor de crescut

Cartoful dulce poate reprezenta o recolta buna pentru un gradinar incepator. Desi initial nativi din America de Sud, acest tip de tuberculi necesita doar 100 de zile fara inghet pentru a creste, astfel incat nu trebuie sa traiesti la tropice pentru a recolta acesti tuberculi valorosi nutritiv. Plantele de cartof dulce au mai putine boli decat alte tipuri de cartofi, si sunt relativ plante nepretentioase, care necesita putin in ce priveste apa sau ingrasaminte.

La noi, cartofii dulci se gasesc in supermarket-uri, la raionul de legume fructe. Interesant este ca se pot cultiva si la noi in tara. Cand cumparati, incercati sa-i alegeti pe cei ce sunt mai grei(asta inseamna ca nu sunt dezhidratati, o mare parte din nutrienti se poate pierde astfel) si sa aibe o culoare portocalie, iar la pipait sa fie moi. Incercati sa-i evitati pe cei care au un fel da barbita alba, inseamna ca sunt batrani.

Desi par destul de rezistenti, ei sunt foarte fragili si astfel orice zgarietura prin coaja duce la o deteriorare rapida. Nu-i congelati, asta distruge nutrientii. Cartofii dulci pot fi consumati si cruzi, astfel beneficiind de toata valoarea lor nutritiva, nu se distruge nimic asa cum se intampla in cazul gatirii la o temperatura mai mare de 45 grade Celsius. Cruzi au un gust placut asemanator morcovilor, probabil de la abundenta de beta-caroten. Pentru o preparare rapida pot fi rasi si adaugati intr-o salata.

 

SURSE

http://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-sweet-potatoes.html

http://www.ayushveda.com/womens-magazine/health-benefits-of-sweet-potato/

http://www.naturalnews.com/031543_sweet_potatoes_minerals.html

http://www.naturalnews.com/034135_sweet_potatoes_nutrition.html

#beneficii #cartofi dulci #proprietati

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cuisoarele, un condiment traditional de Craciun cu proprietati vindecatoare
Piersica : 16 beneficii pentru sanatate
Rucola: 10 beneficii pentru sănătate

Ce spun cititorii despre "6 lucruri de stiut despre cartoful dulce"

stefi27 October 2015 11:36Raspunde

eu coc cartofi tigaia draycucar o minune de beneficii

stefi27 October 2015 11:35Raspunde

am cultivat in gradina o minune din un cartof am obtinut o galetusa de cartofi fara ingrasamant

stefi27 October 2015 11:33Raspunde

am pus in pamant un cartof,surpriza a crescu foarte frumoa un frunzis am umblat la radacina ogramada de cartofi au aparut la radacina ,concluzia se pot cultiva si la noi anul urmator maresc productia .

09 March 2015 19:54Raspunde

Am folosit mult timp cartofii dulci in Portugaliea aici in Moldova nu gasesc cumparam si ii spalam bine peurma ii puneam la copt cite sase cartofi in cuptorul electric asa bunatate mai rar parca ai minca mamaliga sunt foarte gustosi am adus si am plantat dar nam avut rezultat am sadit o caldare si tot atita am si strins si erau foarte mici

otilia selesan14 December 2014 07:37Raspunde

Nu am folosit niciodata acest cartof.....dar o sa fac o cura de doua luni...multumesc !

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101