Suntem permanent bombardati de titluri care promoveaza un fruct sau o legume ca fiind o "uzina de nutrienti”, sau un "superaliment" dar ce inseamna de fapt aceste apelative? Toate fructele si legumele sunt create egale? Ce este mai sanatos, un mar sau o banana?
Raspunsul la aceste intrebari poate fi greu de dat —depinde mult de dieta fiecaruia in parte, dar si de cerintele sale de sanatate. Pentru o persoana cu deficienta de potasiu, o banana pe zi ar putea sa rezolve situatia, in timp ce pentru cei care au deficit de fier sau vitamina C, varza kale ar fi o optiune mai buna.
In incercarea de a face lumina asupra lucrurilor, Jennifer Di Noia, profesor asociat in sociologie la Universitatea William Patterson a folosit informatii culese de Departamentul de agricultura S.U.A pentru a determina continutul nutritional total al 47 de fructe si legume diferite.
Avand in vedere ca prin gatire se pierde din continutul nutritiv al unor alimente, Di Noia a analizat fiecare fruct sau legume in starea sa cruda, masurand nivelul a 17 nutrienti esentiali identificati de Organizatia de Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite si de Institutul de Medicina ca fiind cei mai importanti in mentinerea sanatatii: proteina, calciu, fibre, tiamina, potasiu, niacina, zinc, riboflavina, folati, fier si vitaminele A, B6, B12, C, D, E, si K.
Din analiza sa au rezultat 41 alimente despre care se poate spune ca sunt o “uzina de nutrienti” — definite ca fiind sursa a cel putin 10 % din doza zilnica recomandata a fiecarui nutrient intr-o portie de 100 calorii (raportat la o dieta de 2,000 de calorii). Mai jos e lista de fructe si legume, in ordine:
1. Nasturelul
2. Varza chinezeasca
3. Sfecla mangold
4. Frunze de sfecla rosie
5. Spanac
6. Cicoarea
7. Salata creata
8. Patrunjel
9. Laptuca
10. Loboda
11. Frunze de napi
12. Frunze de mustar
13. Andive
14. Arpagic
15. Kale
16. Frunze de papadie
17. Ardeiul gras verde
18. Rucola
19. Broccoli
20. Dovleacul
21. Varza de Brussels
22. Ceapa verde
23. Gulie
24. Conopida
25. Varza
26. Morcovul
27. Rosia
28. Lamaia
29. Salata Iceberg
30. Capsunile
31. Ridichea
32. Dovlecii de iarna (toate soiurile)
33. Portocala
34. Lamaia verde (lime)
35. Grapefruit (roz si rosu)
36. Rutabaga
37. Napul
38. Mura
39. Prazul
40. Cartoful dulce
41. Grapefruit (alb)
Sase alimente care nu au intrat in lista sunt : usturoiul, mandarina, ceapa, afinele, merisorul si zmeura. Asta nu inseamna ca nu sunt sanatoase, sau ca nu aduc beneficii sanatatii, doar ca acestea nu au aceeasi concentratie nutritiva ca restul de 41 de alimente.
Di Noia subliniaza faptul ca analiza sa nu reprezinta o concluzie finala despre alimentele si legumele cele mai sanatoase — exista alte alimente care pot fi considerate mai bogate in alti nutrienti — dar, spune ea, “definirea aportului nutritiv din punctul de vedere al energiei furnizate poate ajuta consumatorii sa se orienteze in functie de nevoile lor zilnice in scopul obtinerii alimentelor cu cel mai concentrat aport nutritiv din grupul acestora.”
Eu stiam ca salata Iceberg nu e chiar atat de minunata, ba mai mult e cea mai saraca dintre toate salatele!
Mierea de albine
rosiile
Brocoli sunt elixirul sanatatii!