Unele dintre aceste optiuni sunt marunte dar sunt noi moduri de a privi lumea si ar putea schimba viata ta intr-o viata exceptionala.
1. Odihneste-te
Somnul este mai important decat realizeaza majoritatea oamenilor. Recent, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca somnul este pretul pe care il platim pentru invatare si memorie. O noua ipoteza privind somnul, numita ipoteza homeostaziei sinaptice, contrazice ideea ca somnul intareste conexiunile cerebrale. Somnul de fapt slabeste conexiunile dintre neuroni, permitand corpului sa economiseasca energie, sa evite stresul celular si sa mentina capacitatea neuronilor de a raspunde selectiv la stimuli.
Somnul este pretul pe care il platim pentru invatare si memorie. Somnul permite creierului sa se reseteze, ajutand la integrarea informatiilor nou-invatate cu amintirile deja consolidate, astfel incat creierul sa poata incepe ziua urmatoare cu forte noi.
2. “Trage un pui de somn”
“Un pui de somn” poate creste memoria si creativitatea. O pauza de la orice aduce idei noi si consolideaza invatarea. Daca nu aveti timp sa motaiti la birou, o pauza cu ochii deschisi, poate duce la cresterea creativitatii.
3. Alege sa schimbi amintirile
Memoria nu este fixa. Ea se modifica de fiecare data cand va reamintiti un eveniment. Prin urmare, impactul emotional, amintirile traumatice pot fi modificate si inlocuite cu cele pozitive. Cum puteti face acest lucru? Cand va reamintiti un eveniment, incercati sa va concentrati pe sentimentul de sine de valoare si dragoste.
4. Exercitii fizice regulate
Miscarea este un “glont magic” pentru cresterea sanatatii corpului si creierului, inclusiv cresterea memoriei. Prea multe sau prea putine exercitii fizice pot fi daunatoare, dar o cantitate moderata este critica pentru functionarea creierului. Acest lucru este cunoscut de ceva timp: exercitiile fizice cresc conexiunile din creier. Creierul este mai disponibil pentru idei noi si pentru invatare in orele dupa exercitiu fizic.
5. Alimentele au un efect major asupra sanatatii creierului, deci mancati alimente integrale
Atunci cand mancam anumite alimente (alimente procesate, zahar, ingrediente chimice) hormonii si neuronii nostri reactioneaza puternic, ca in cazul in care suntem expusi unui medicament. Acestia declanseaza reactii puternice iar metabolismul si creierul se dezechilibreaza. Multe fructe si legume (cum ar fi fructele de padure) au efecte benefice in a ajuta pentru a curata "resturile" din creier. Un aliment foarte bun pentru creier este nuca. Cititi mai multe in articolul: De ce nucile sunt hrana suprema a creierului
6. Ceea ce gandim si pe ceea ce ne concentram poate schimba de fapt creierul nostru
Pentru o lunga perioada de timp, oamenii de stiinta credeau ca, creierul este static dupa copilarie. In timp sa crezut ca ADN-ul nostru ramane acelasi in timpul vietii, dar de fapt retetele care determina ADN-ul sunt complet modificate de experientele, de perceptiile si de alegerile noastre.
Neuroplasticitate este cuvantul folosit pentru schimbari dramatice ale creierului in sinapsele neuronilor precum si in alte celule noi . Aceste modificari apar in fiecare zi si sunt modificate si triate in fiecare noapte in timpul somnului. Cum ne folosim creierul nostru, ce gandim, pe ce ne concentram si ceea ce facem, va schimba de fapt structurile creierului nostru pe viitor.
Anumite activitati au efecte mult mai puternice asupra stimularii neuroplasticitatii, cum ar fi studierea muzicii, care creste capacitatile chiar si pentru alte tipuri de invatare.
7. Singuratatea este teribila pentru sistemul imunitar, deci “hraniti” relatiile voastre
Pe termen scurt stresul este util pentru invatare si nu afecteaza sistemul imunitar, dar pe termen lung, stresul poate provoca inflamatii si boala. Izolarea si singuratatea au un efect negativ asupra sistemului imunitar, inclusiv cresterea inflamatiei.
Surprinzator, oamenii care sunt inchisi si retrasi, dar inca mai simt aproape pe cineva, nu au suferit consecinte negative asupra sistemului lor imunitar. Cu alte cuvinte: doar daca iti pasa de o alta persoana poate avea beneficii puternice. Pe de alta parte se cunoaste de multa vreme ca longevitatea japonezilor sta in prima masura in relatiile create in comunitatea lor.
8. Generozitatea si comunitatea au efecte pozitive asupra sistemului imunitar
Cercetarile arata ca generozitatea si preocuparea pentru oameni, nu pentru obiecte, ajuta sistemul imunitar in mod pozitiv. Recent, un studiu a aratat ca o comunitate creste fericirea, care la randul sau scade inflamatia. Acest beneficiu nu a fost asociat cu alte activitati “fericite” care includ: cumparaturile, sau calatoriile spre exemplu.
9. Crede in capacitatile si in talente tale extraordinare
Cercetarile recente au aratat ca experientele extracorporale au putut fi declansate in oamenii normali, folosind echipamente de realitate virtuala. Alte cercetari arata ca experientele religioase/spirituale pot fi declansate in multi oameni prin diferite mijloace. Surprinzator, capacitatea de savant — care afiseaza avansate capacitati matematice, memorie, capacitati artistice si de muzica — poate fi declansata in oamenii obisnuiti care au leziuni cerebrale sau prin stimulare cerebrala magnetica/electrica. Acest lucru pare sa functioneze pentru ca o regiune a creierului suprima alta si atunci se elibereaza aceste abilitati. Aceste talente nu sunt fabricate, exista in noi si trebuie sa fie eliberate. Nu te limita.
10. Animalele sunt mult mai inteligente decat majoritatea oamenilor si stiinta confirma asta
Cei care au animale inteleg acest lucru. Pasarile si soparlele sunt extrem de inteligent, au o memorie avansata,planificare, inteligenta sociala. Pasarile utilizeaza sintaxa, invata sa cante ca si comunicare, si arata comportament de doliu. Albinele sunt si ele extraordinare, cu creierele lor mici, au limbaj simbolic, concepte abstracte, auto-medicatie sunt avansate in rezolvarea problemelor matematice, si au memorie vizuala caleidoscopica.
Stiind cat de inteligente sunt animalele, poate reusim astfel sa dezvoltam un sentiment de compasiune si empatie pentru toate animalele si in special pentru cele care depind de noi. Probabil prin asta poate schimbam modalitatile in care utilizam si ucidem animalele.
11. Putem gasi inteligenta in natura la toate organismele, animalele, plantele, chiar si la celule si microbi
Plantele sunt extrem de inteligente, apreciaza intelepciunea si natura din jurul tau ea este familia noastra. Poate asta va va face sa tratati mediul inconjurator cu mai multa compasiune si inteligenta.
12. Fa-ti timp, plimba-te prin natura
Mersul pe jos in natura are efecte pozitive asupra creierului si sanatatii. Cercetarile arata ca doar fiind in natura se produce o curatare mentala.
13. Avem liberul arbitru, utilizati-l
Trebuie exercitat liberul arbitru si constiinta. Cea mai mare parte din ceea ce se produce in creier si in mintea noastra este inconstient, creierul inconstient regleaza organismului nostru tot timpul. Multi nu fac efortul de a fi constienti si multi oameni de stiinta doresc ca noi sa credem ca, creierul uman este un robot.
Fiecare persoana este bombardata de cantitati uriase de sugestii oferite de mass-media si de catre alte persoane din mediul nostru. Este dificil sa nu cadem prada sugestiilor si sa actionam conform lor. Total adevarat, barfa poate afecta ceea ce simtim despre cineva. Gandirea negativa cauzeaza probleme sistemului imunitar. Acest lucru este un comportament inconstient.
Vointa constienta exista, dar trebuie gasita si exercitata. Este ca un muschi nou in formare. Alegerile pe care le facem au efecte dramatice asupra cresterii si sanatatii creierului nostru in viitor. Practicile precum meditatia, cresc capacitatea de a utiliza alegerea constienta si au multe efecte pozitive asupra sanatatii fizice si mentale. Prin utilizarea vointei constiente devenim mai puternici si mai capabili de a face alegeri bune.
Sursa pentru acest articol:
http://www.pnas.org/content/early/2013/02/05/1218327110.abstract
http://news.sciencemag.org/physics/2010/04/clever-crows-complex-cognition
http://jonlieffmd.com/blog/animal-intelligence-update-2013
http://jonlieffmd.com/blog/extraordinary-mental-states-ii-super-talents
http://jonlieffmd.com/blog/extraordinary-mental-states-5-spiritual-and-religious-experiences
http://jonlieffmd.com/blog/extraordinary-mental-states-iii-body-consciousness-and-out-of-body-experienceshttp://medicalxpress.com/news/2013-07-human-cells-healthy-unhealthy-ways.html
http://news.sciencemag.org/biology/2013/10/how-exercise-beefs-brain
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121129143456.htm
http://stm.sciencemag.org/content/4/147/147ra111
http://www.mindbodygreen.com/0-11467/13-small-choices-that-can-change-your-life-in-great-ways.html - creierul
Foarte, foarte adevarat!! Daca oamenii ar tine cont de aceste recomandari destepte, ar fi mai sanatosi si mai fericiti. Eu mai am de lucrat la punctul 9..