Majoritatea oamenilor in ziua de azi sunt informati destul de bine despre numeroasele beneficii asupra sanatatii pe care le are vitamina C . Astfel oamenii cauta din ce in ce mai multe metode de a incorpora aceasta vitamina in dieta lor, fie prin a consuma cat mai multe alimente bogate in vitamina C fie prin suplimente.
Insa in timp ce se stiu multe lucruri benefice despre vitamina C pe care o gasim in plante, nu se stiu prea multe despre vitamina C sintetizata chimic, acid ascorbic pe numele ei.
Se stie insa ca acest acid ascorbic este eficient in a ucide bacteriile din stomac, precum si parazitii si ciupercile. Din pacate , acesta nu poate face diferenta dintre bacteriile sanatoase, benefice si cele nesanatoase.
Ce este de fapt acidul ascorbic
Acidul ascorbic este vitamina C sintetizata. Nu se regaseste in natura, nu creste in mod natural in plante sau copaci. Nu poate fi facut decat intr-un laborator. Si in ciuda a ceea ce se crede vitamina C si acidul ascorbic nu sunt unul si acelasi lucru. Acidul ascorbic nu este o vitamina completa ci doar stratul exterior al complexului complet numit vitamina C asa cum se gaseste aceasta in natura.
Complexul complet vitamina C asa cum este el regasit in alimentele naturale este compus din urmatoarele elemente:
- bioflavonoide, rutina (vitamina P), factorul K
- Factorul J, factorul P, Tirozinaza
- Ascorbinogen si acid ascorbic
Toate elementele de mai sus trebuie sa fie prezente pentru ca organismul nostru sa poata absorbi si beneficia de vitamina C. De vreme ce vitamina C sintetica contine numai acidul ascorbic, atunci corpul tau ori trebuie sa foloseasca restul elementelor din propria rezerva , ori va excreta acidul ascrobic afara din corp prin urina fara a-i fi fost de vreun folos.
Putem gasi acid ascorbic in tot felul de produse de la suplimente de vitamina C pana la bauturi imbuteliate de ceai sau de sucuri de fructe. Simpla metoda de a afla daca un produs contine acid ascorbic este sa citesti eticheta. Insa se pare ca acesta se gaseste si in anumite alimente fara sa fie listat pe eticheta.
Proprietatile acidului ascorbic de neutralizare a microbilor si sura sa de origine
Mr. Meyer, fondatorul AGM foods din Australia, o companie care se ocupa cu producerea de alimente fermentate, a aflat din intamplare ca acidul ascorbic se gaseste in anumite produse fara a fi mentionat pe eticheta. Acesta a cumparat intr-o zi niste suc organic de mere pentru a face o bautura fermentata. Dupa ce a facut o serie de teste a observat ca sucul de mere i-a omorat bacteriile benefice din reteta. A repetat tot procesul pentru a fi sigur ca nu a fost o intamplare. Datorita faptului ca pe eticheta nu scria nimic de nici un alt ingredient in sucul de mere , a sunat la compania producatoare. Acestia i-au confirmat intr-un final faptul ca adauga acid ascorbic la bautura pentru a ucide bacteriile nesanatoase. Insa acidul ascorbic nu ucide numai bacteriile nesanatoase dar si pe cele sanatose. El nu poate face diferenta dintre ele si actioneaza asupra corpului nostru in acelasi mod in care o face si asupra sucului de mere .
Mai mult de atat o mare parte a acidului ascorbic este sintetizat din siropul de porumb. Asa ca nu trebuie sa ne facem griji numai asupra impactului pe care il are asupra florei intestinale dar , si de faptul ca , se stie despre porumb ca in marea sa parte este modificat genetic.
Adevarata solutie pentru vitamina C
Vitamina C care se produce in mod natural este gasita in fructe si legume. Se stie despre aceasta ca este o vitamina foarte sensibila. Este foarte usor distrusa la temperaturi ridicate, la expunerea la lumina, oxigen si chiar apa in sensul ca este o vitamina hidrosolubila (se dizolva in apa).
De vreme ce pasteurizarea este o practica obisnuita in industria alimentara pentru a conserva alimentele si a ucide bacteriile, s-a ajuns la acest compromis numit acid ascorbic care sa inlocuiasca vitamina C din alimente in care este distrusa.
Acest lucru inseamna ca de fiecare data cand consumam doar acid ascorbic avem parte de “o amenintare” asupra sistemului imunitar. Asa dar ceva ce ar trebui sa intareasca sistemul imunitar de fapt il slabeste.
Deci care este solutia? Ceea ce trebuie sa facem este sa evitam cat mai mult aceste alimente care contin acid ascorbic sintetizat si sa ne luam doza de vitamina C din alimente crude, proaspete. Unele dintre alimentele bogate in vitamina C si care ne sunt disponibile sunt:
- - Capsuna
- - Citricele
- - Kiwi
- - Ardeiul gras
- - Pepenele
- - Broccoli
- - Patrunjelul
- - Ardeiul iute
- - Fructele de padure
Este important sa consumam aceste alimente in forma lor naturala , cruda, cat mai putin ajutata sau modificata de mana omului.
Surse pentru acest articol cuprind:
http://www.thedoctorwithin.com
http://www.natural-health-and-healing.com
http://www.realvitaminc.com/ascorbic-acid.html
http://www.shanti.com.au/body/probiotics.htm
http://www.naturalnews.com/032058_synthetic_vitamins_supplements.html
http://www.globalhealingcenter.com
http://www.naturalnews.com/040147_vitamin_C_ascorbic_acid_synthetic_vitamins.html#ixzz2S2XN4XDw - Vitamina C
Sunt de acord cu Serban.
A nu se uita ca daca luam vitamina c sintetica ne lipsim de aportul de pesticide si ingrasaminte atat de necesare corpului nostru.
Vitamina C din fructe si legume este compusa din doua elemente C1 si C2 dar in cea sintetica are numai un element. Tot ce nu e natural, corpul nostru se lupta sa elimine pentru ca nu poate sa prelucreze. Mancarea gatita, chiar vegetala, consuma multa energie pentru procesare. Mancarea de carne necesita intre 36-72 ore pentru digestie. E bine sa mancam cat mai mult fructe, legume, cereale si seminte crude.