Daca vara ar fi simbolizata de un fruct, acesta cu siguranta ar fi pepenele.
Savurata pe plaja, in tabere si oriunde in aer liber, nimic nu se compara cu o felie rece de pepene intr-o zi torida. In plus, pepenele este si o sursa excelenta de vitaminele C si A si contine foarte putine calorii.
Pepenele contine si L-citrulina - buna contra cancerului, licopen - bun pentru inima si electroliti, care mentin corpul hidratat.
Pepenele mai ofera si alte beneficii:
- Regleaza tensiunea arteriala
- Ajuta muschii sa se refaca dupa activitatile fizice
- Combate radicalii liberi
- Combate inflamatia
- Previne bolile maculare
- Protejeaza contra diabetului
Cum alegi cel mai bun pepene
Ca si in cazul altor fructe, pepenele se culege in functie de aroma si textura. Nu este tot timpul simplu sa ghicesti care pepene e copt si care nu. Dar sunt cateva lucruri care te pot ajuta sa identifici un pepene delicios, zemos si proaspat.
Greutate: Un pepene copt este destul de greu, asa ca fii pregatit! Alege un pepene care sa fie suficient de greu pentru marimea lui.
Culoare: Pepenii trebuie sa aiba o culoare verde proaspata. Dar e bine sa aiba, undeva, pe suprafata lor, si o pata galbena, care indica locul unde a stat pe pamant cand a fost cules. Culoarea galbena este un semn ca nu a fost cules prea timpuriu si a apucat sa se coaca. Daca pata este alba (sau nici nu se vede) atunci e mai bine sa renunti la el, pentru ca nu este copt. De regula, cu cat e mai inchisa culoarea petei, cu atat mai bine.
Taieturi: Evita pepenii care prezinta pete, crestaturi si alte defecte care i-ar putea influenta calitatea si prospetimea. Crestaturile, mai ales, sunt daunatoare, pentru ca permit insectelor si murdariei sa patrunda in interiorul fructului.
Codita. Un pepene cules mai demult va avea codita uscata pe cand un pepene cules recent va avea o codita mai verde. Cautati pepenii culesi recent , sunt mai proaspeti.
Bate cu degetul. Nu multa lume stie cum sa aprecieze prea bine rezultatele acestei metode. Dar exista persoane care reusesc sa aleaga pepeni bine copti batand cu degetul in coaja. Ideea este sa auzi din interior un sunet de gol, atunci pepenele este copt.
Coaja. Coaja unui pepene copt ar trebui sa fie frumoasa, lucioasa. Acest lucru indica ca pepenele a ajuns la maturitate.
De obicei ma pricep sa aleg bine pepenele. Tin cont de cele enumerate in articol, are codita, suna a doaga, in plus verific si locul pe care pepenele a stat pe pamant, trebuie sa fie o pata galbena. Nu reusesc sa imi dau seama de cantitatea de ingrasaminte folosita decat atunci cand il desfac. Evit pepenii foarte mari.