Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Uleiul de susan ar putea vindeca deteriorarea ficatului

Uleiul de susan ar putea vindeca deteriorarea ficatului

Susan? Ai auzit de el, dar ce zici de uleiul de susan? Iata ce ar trebui sa stii despre acest aliment.

Semintele de susan sunt printre cele mai puternice vindecatoare alimente de pe planeta. De mii de ani au fost utilizate in mod traditional de diferite popoare ca hrana si leac. Medicina chinezeasca sugereaza ca acest stravechi aliment ar putea ajuta la alinarea vatamarilor de nivel epidemic ale ficatului, datorate medicamentelor moderne.

Hepatotoxicitatea inseamna vatamarea ficatului cauzata de chimicale. Este o semnificativa problema corelata cu folosirea produselor farmaceutice, intrucat treaba ficatului este sa curete chimicalele din corp. Acest lucru il face deosebit de susceptibil la vatamari produse de utilizarea medicamentelor.

Remedii naturiste pentru sănătatea ficatului tău! - blog Până la 25% REDUCERE la deodorantele naturale Terralura! blogSare celtică blog
 

Sute de medicamente contribuie la toxicitatea ficatului, chiar si cand sunt utilizate in doze corecte, iar acesta este motivul numarul unu pentru care sunt retrase de pe piata medicamentele.

Un editorial recent din Jurnalul Asociatiei Medicale Chineze noteaza ca in lumea de astazi „este nevoie urgenta de un hepatoprotector”. Se sugereaza de asemenea ca maruntica samanta de susan si uleiul ei ar putea la fel de bine sa fie acest protector.
Uleiul de susan este bogat intr-un lignan anti-inflamator cunoscut ca „sesamin”. Lignanii sunt un tip de polifenol gasit in multe seminte, fructe si legume.

Sesaminul este binecunoscut pentru beneficiile lui de sanatate, care includ:

Sesaminul mai protejeaza impotriva vatamarii ficatului datorita alcoolului si drogurilor. [i] Cateva studii pe animale, efectuate in Taiwan si Japonia, arata ca uleiul de susan reduce stresul oxidativ din ficat.

Alte studii arata ca uleiul de susan combate efectele daunatoare ale acetaminofenului asupra ficatului. In fiecare an in SUA, acetaminofenul cauzeaza mai mult de 450 de morti datorate insuficientei hepatice.

Sesaminul ajuta la combaterea acesteia prin mentinerea nivelelor intracelulare de glutationa, un puternic antioxidant. Acetaminofenul este cunoscut ca reduce rezervele hepatice de glutationa.

Sesaminul mai reduce si nivelele radicalilor liberi si inhiba oxidarea grasimilor. [ii], [iii]
Sesaminul nu lupta doar impotriva vatamarii ficatului de la produsele analgezice continand acetaminofen, precum Tylenol, de fapt el furnizeaza o mai buna alinare a durerii. Cu putin timp mai devreme, GreenMedInfo a raportat ca 40 de grame de seminte de susan (circa doua linguri de tahine) consumate intr-o doza au fost superior Tylenolului in reducerea durerilor pentru suferinzii de artrita la genunchi.

Un studiu dublu orb cu control placebo asupra a 48 de subiecti japonezi sanatosi arata ca dozele orale de sesamin sunt sigure si bine tolerate. [iv]

Semintele de susan si uleiul acestora au fost utlizate in bucatarie timp de mii de ani, in special in Asia. Semintele provin de la o planta tropicala numita Sesamum indicum si care s-ar putea sa isi aiba originea in Africa. Astazi este cultivata in cea mai mare parte in India, China si Mexico. In Caraibe si sudul SUA semintele de susan sunt adesea cunoscute prin numele lor african, benne.

Semintele de susan pot fi negre, albe, galbene sau rosii. Ele cresc in pastai care se sparg cand sunt coapte. Se spune ca aceasta este sursa frazei magice „sesam, deschide-te”, din „Ali Baba si cei 40 de hoti”.

Semintele de susan cuprind si un sir lung de alte beneficii pentru sanatate. Ele sunt o buna sursa de cupru, calciu, magneziu, mangan, fosfor, vitamina B1(tiamina) si zinc. Semintele de susan pot fi mancate intregi, macinate in pasta de tahine sau procesate in ulei.

 

Uleiul de susan contine grasimi polinesaturate si este o sursa de acizi grasi omega-3. Uleiul de susan are o aroma indrazneata si merge bine cu usturoi si ghimbir in multe retete. Datorita inaltului continut de antioxidanti, majoritatea felurilor de ulei de susan poate fi utilizat la gatit. Daca o sa gatesti cu ulei de susan, cauta ulei de susan nerafinat, care nu a fost procesat chimic.

Nu utiliza ulei de susan de la seminte prajite pentru gatit. Semintele sunt prajite inainte de presare, conferind uleiului o culoare de un galben intensi si o aroma bogata, similara nucilor si alunelor. Are un punct de fumigatie mai scazut decat cel nerafinat si se poate descompune la caldura. Cauta sa folosesti mereu ulei presat la rece din seminte organice, astfel vei beneficia de toate proprietatile minunate ale acestei plante magice.

Citeste si articolul: Ce este turmericul si la ce este bun?

 

SURSE

[i] Namiki M. Nutraceutical functions of sesame: a review. Crit Rev Food Sci Nutr2007; 47:651e73.
[ii] Chandrasekaran VR, Wan CH, Liu LL, Hsu DZ, Liu MY. Effect of sesame oil against acetaminophen-induced acute oxidative hepatic damage in rats. Shock 2008; 30:217e21.
[iii] Chandrasekaran VR, Chien SP, Hsu DZ, Chang YC, Liu MY. Effects of sesame oil against after the onset of acetaminophen-induced acute hepatic injury in rats. J Parenter Enteral Nutr 2010; 34:567e73
[iv] Tomimori N, Tanaka Y, Kitagawa Y, Fujii W, Sakakibara Y, Shibata H. Pharmacokinetics and safety of the sesame lignans, sesamin and episesamin, in healthy subjects. Biopharm Drug Dispos 2013; 34:462e73.

http://www.greenmedinfo.com/blog/sesame-oil-may-heal-liver-damage - susan

#ficat #sanatoase #uleiul de susan

Ce au mai parcurs alti cititori...

7 alimente pentru o detoxifiere eficienta a ficatului
Ficatul, generalul corpului
Borsul de sfecla ajuta la mentinerea sanatatii ficatului si a vezicii biliare

Ce spun cititorii despre "Uleiul de susan ar putea vindeca deteriorarea ficatului"

Roxana03 March 2017 14:10Raspunde

Va recomand sa folositi uleiul de susan pentru tratarea caderii parului. Mai multe informatii gasiti si aici http://www.healthandfitness.ro/uleiul-de-susan-beneficii-pentru-sanatate/

RobertR22 September 2014 09:30Raspunde

Promovati valorile locale si nu "de peste mari si tari". Ceaiul de "Coada Calului" este excelent pentru detoxifierea ficatului.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101